Iohannis, la recepția de la Cotroceni: După proteste, am văzut o Românie trează și determinată. Este marele câștig din 2017

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 01 Decembrie 2017 17:49
Categorie: Actualitate

Președintele Klaus Iohannis a susținut, vineri, un discurs la Palatul Cotroceni, cu prilejul recepției oferite de Ziua Națională a României. Astfel, el a lăudat românii care s-au mobilizat și au ieșit în stradă în număr mare, în acest an.

„Dragi români, se împlinesc, în curând, 100 de ani de la Marea Unire, considerat eveniment fondator al statului român modern. 1 decembrie este un moment emoționant, în care ne amintim de cei care au făcut posibilă fondarea României de astăzi. Am avut atunci o clasă polică care a înțeles că orgoliile politice trebuie lăsate în plan secund. Anii care s-au scurs de la Marea Unire și până în prezent nu au fost deloc simpli: România a trecut prin numeroase schimbări. A fost un parcurs greoi și anevoios, însă faptul că astăzi putem vorbi despre o Românie membră a NATO și UE arată că determinarea și curajul sunt două calități fundamentale ale poporului”, și-a început președintele mesajul.

El a continuat precizând că anul „2017 a fost un an complex”.

Un an marcat de o simbolistică aparte și de convulsii sociale de amploare. S-au împlinit 10 ani de la aderarea la UE, în care România a dovedit că poate fi un pilon de stabilitate în regiune. Cei 10 ani au adus beneficii multiple și au demonstrat că nu poate exista o Românie în afara proiectului eu. În plan intern, au existat evenimente care au pus sub semnul întrebării lupta anticorupție și progrestul statului de drept și cel economic. Aceste valori au fost puse în pericol de intenția de a modifica Legile Justiției, românii au ieșit în stradă în număr impresionant. S-a vorbit despre, aparent, o Românie împărțită, situată la antipozi de țara care, în 1918, înfăptuia Marea Unire. Dimpotrivă, eu am văzut o Românie mai solidară în fața unor valori și principii, o țară trează și determinată, cu cetățeni care au apărat dememocrația și statul de drept, având în minte un singur lucru: viitorul țării lor. Este marele câștig al anului care stă să se încheie. Manifestarea civilă este semn al maturității la care a ajuns societatea română, dar care nu se regăsește și la nivelul clasei politice, care crede că poate acționa fără nicio răspundere și în scopuri partizane. Sunt acei politicieni care sunt dispuși să facă orice compromis, chiar dacă asta înseamnă să devieze România de la parcursul său euro-atlantic. Astăzi, suntem în fața unor alegeri: continuăm poe drumul pe care cu eforturi și sacrificii ne-am întors de un deceniu sau riscăm să ne întoarcem în trecut”, a atras atenția șeful statului.

„Vedem, în schimb, o mare preocupare pentru identificarea unor teme paralele cu așteptările românilor. De teama justiției și a statului de drept, unii inventează scenarii despre un altfel de stat. Nu știu cui pot folosi aceste ficțiuni, dar sunt convins că viitorului României nu”, a mai spus președintele.

Și în cursul dimineții, șeful statului a adresat un mesaj românilor, de Ziua Națională.

„Dragi români, astăzi este ziua noastră națională. Zi în care cu toții, oriunde ne-am afla, ne sărbătorim patria. În 1918, românii au trăit emoția reîntregirii. De atunci, 1 decembrie reprezintă idealul nostru ca națiune, de a fi liberi și uniți într-o Românie prosperă, condusă de politicieni responsabili și integri. Acum, în prag de centenar, este un bun prilej să reflectăm la cum vrem să arate țara noastră. Numai împreună, implicați și determinați, vom reuși să construim o Românie puternică și respectată în Europa și în lume. La mulți ani, dragi români! La mulți ani, România!”, a fost mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis pe pagina oficială de Facebook.

 

În 27 noiembrie, premierul Mihai Tudose a declarat că nu va putea merge la recepţia de la Cotroceni de Ziua Naţională, dar că va fi prezent la parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf. 

Nici preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, nu vor participa la recepţia de la Cotroceni.

Ziua Națională. La 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul şi Ţara Ungurească cu România.

 

Știre în curs de actualizare.

Liviu Pop, de Ziua Națională: „La mulţi ani tuturor românilor educaţi!”
Liviu Pop, de Ziua Națională: „La mulţi ani tuturor românilor educaţi!”
VIDEO PROTVPLUS.RO
crimă Medias, suspect
ANP, precizări despre autorul crimei de la Mediaş, eliberat condiţionat în mai 2018
Cutremur produs miercuri seara în judeţul Vrancea
Pîrvulescu: Cea mai plauzibilă dintre soluţii e o amânare a Brexit până dincolo de iunie
Pimăria Capitalei exclude varianta unei defecţiuni sau a unei erori în cazul semafoarelor
Reacția tinerei de 17 ani care a născut singură într-un cătun izolat din Brașov
Accident înfiorător filmat. Un tânăr de 20 de ani a intrat ca o ghiulea pe contrasens
eugen stan
Premieră în Poliție. Structura care anchetează agresiunile sexuale împotriva minorilor
CCR: ”Radarele Poliției pot sta ascunse”. Ce spun judecătorii despre presemnalizare
Explicațiile asistatului social din Vaslui care a sunat la 112 pentru a fi deszăpezit
Intervenție riscantă a pompierilor la o casă în flăcări. În interior se afla o butelie
Un șofer care a făcut pană în Sălaj, ajutat de polițiști. Mesajul agenților
Parchetul General a făcut precizări despre efectele deciziei CCR privind protocoalele SRI