Reacții furioase ale românilor după un mesaj al Ambasadei Rusiei: ”Aţi dat cu bâta în baltă”

Monumentul Ostasului Sovietic de la Cimitirul Eroilor din Pipera.
Agerpres

Ambasada Rusiei la București a publicat vineri pe contul de Facebook un comunicat în care susține că se perpetuează „mituri despre atrocitățile soldaților sovietici”.

Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, a condamnat comunicatul, transmițându-le rușilor că au dat iar cu bâta-n baltă, iar sute de utilizatori români au lăsat comentarii critice, acide pe profilul de Facebook al Ambasadei Rusiei. ”Bunica mea, Dumnezeu să o ierte, s-a uns cu bălegar ca să nu o violeze soldatul sovietic eliberator”, a scris un român.

Redăm comunicatul Ambasadei Rusiei la București:

„Pe parcursul unei lungi perioade de timp, în presa occidentală și cea românească apar periodic diverse publicații menite să-i denigreze pe ostașii Armatei Roșii, care au eliberat de fascism țările Europei de Est și Europei Centrale. În cadrul acestei perpetue campanii de propagandă, ostilii critici anti-sovietici și anti-ruși încearcă însistent să-i convingă pe oameni că Armata Roșie era o adunătură de tâlhari și violatori care nu știau de nicio milă față de populația civilă. Astăzi asistăm la o revitalizare a acestei campanii. Inițial, miturile de acest gen au apărut datorită eforturilor ministrului nazist al propagandei, J. Goebbels, iar ulterior, în timpul Războiului Rece, au fost multiplicate și replicate de foștii aliați ai URSS. (...) Este relevant să cităm textul ordinului comandantului suprem I.V. Stalin "Cu privire la inadmisibilitatea atitudinii dure față de populație": "Ofițerii și ostași ai Armatei Roșii! Ne îndreptăm spre țara inamicului. Fiecare trebuie să-și păstreze stăpânirea de sine, fiecare trebuie să fie curajos... Populația rămasă în zonele cucerite, indiferent dacă este vorba de germani, cehi sau polonezi, nu trebuie să fie supusă abuzului. Vinovații vor fi pedepsiți în conformitate cu legea marțială. În teritoriul cucerit, relațiile sexuale cu sexul feminin nu sunt permise. Cei vinovați de violență și de viol vor fi împușcați." O pedeapsă atât de severă, care în caz de necesitate era executată de instanțele curților marțiale, oferă fiecărei persoane rezonabile un motiv pentru a reflecta asupra veridicității tuturor presupuselor atrocități în masă care sunt adesea atribuite soldaților sovietici de către experții occidentali. România nu face excepție în acest caz. Mitul creat de cei cu atitudinea antirusă, cu acel "Davai ceas, davai palton" (tradus din "Dă ceasul, dă haina"), conform căruia trupele sovietice au jefuit masiv populația românească în 1944, are prea puțin de a face cu realitatea. Chiar dacă renunțăm la aspectul moral și etic al problemei și reducem totul la o logică primitivă, nici atunci un ceas de mână sau o haină nu merită ca cineva de dragul lor să-și riste viața”, susține Ambasada Rusiei la București, într-un comunicat postat pe site-ul oficial și pe pagina de Facebook, unde a strâns peste 1000 de comentarii.

Utilizatorii de Facebook, furioși, au lăsat comentarii critice dure. Redăm mai jos câteva:

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

- ”Bunica din Dorohoi mi-a relatat ce s-a întâmplat când a trecut armata eliberatoare prin sat. Chiar vreți să descriu aici? Mi-e jenă de femeile și copiii care citesc...pe scurt: violuri, crime, furturi.”

- ”Stalin și poporul rus / libertate ne-au adus. Bunica mea, Dumnezeu să o ierte, s-a uns cu bălegar ca să nu o violeze soldatul sovietic eliberator.”

- ”Alo, tovarăşi, sunteţi ambasada Rusiei sau a URSS? Vedeţi cumva ambasada Germaniei că face apologia Wehrmachtului sau că neagă Holocaustul ? Cum vă permiteţi o asemenea gafa diplomatică?”

- ”Rusia a ocupat de 13 ori Ţările Române. Rusia nu şi-a ţinut cuvântul faţă de România nici în 1878 când a smuls Sudul Basarabiei, nici în 1917 când a renunţat să lupte pe frontul românesc. Rusia a furat tezaurul României, încredinţat în 1916 sub semnătura ambasadorilor europeni, refuzând să îl mai restituie.”

- ”Dacă mai trăia bunicu-meu, făcea infarct acum citind postarea asta. Jefuitori și propagandiști siniștri, cât trăiesc generațiile de români care au aflat prin viu grai, de la părinți și bunici, ce ați făcut voi pe-aici, nu veți reuși să puneți iar cizma pe țara asta.”

- ”Mă bazez pe ce îmi povesteau bunicii și străbunicii. Despre cum se ascundeau femeile ca să nu fie violate... Ciocul mic la noi în țară! Nu vă convine, marș la voi în Rusia. Auzi la ei...eliberatori...și după aia ne-ați călcat pe cap cu bocancul comunist ( #yalta ) împotriva voinței populare.”

Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, a condamnat și el mesajul Ambasadei Rusiei, atrăgând atenția că mulți români „păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu "eliberarea".

„Mda...aţi cam dat cu bâta în baltă, cum se zece la Români, stimaţi colegi de la Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. Nu ştiu cum faceţi, dar periodic reuşiţi să-i iritaţi pe Români, făcând trimitere la istoria comună recentă, complicată. Cum puteţi încerca să ştergeţi din memoria acestui popor evidenţele, fie ele petrecute în urma cu 75 de ani??? Ca diplomaţi la Bucureşti ar trebui să cunoaşteţi că mulţi Români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu "eliberarea"...Este regretabilă postarea, mai bine vă abţineaţi...Lăsaţi-o baltă!”, a scris pe contul său de Facebook Vasile Soare, comentând postarea de pe Facebook a Ambasadei Rusiei.

 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Prognoza lui Olaf Scholz asupra duratei războiului din Ucraina. A apărat sprijinul Germaniei pentru Ucraina
Prognoza lui Olaf Scholz asupra duratei războiului din Ucraina. A apărat sprijinul Germaniei pentru Ucraina

Războiul din Ucraina ar putea să mai dureze cinci ani, crede cancelarul german Olaf Scholz.

Al doilea asasinat în trei zile. Un primar din Ecuador a fost omorât cu focuri de armă de doi indivizi
Al doilea asasinat în trei zile. Un primar din Ecuador a fost omorât cu focuri de armă de doi indivizi

Primarul unei oraş minier din sudul Ecuadorului a fost asasinat vineri, a anunţat poliţia, a doua crimă de acest gen în trei zile în această ţară grav afectată traficul de droguri şi de violenţele provocate de bandele criminale.

 

Jens Stoltenberg, apel pentru pace în Orientul Mijlociu: „Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”
Jens Stoltenberg, apel pentru pace în Orientul Mijlociu: „Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”

Jens Stoltenberg face apel la toate părțile implicate în conflictele din Orientul Mijlociu să dea dovadă de reţinere", pentru că „nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.