Reacții după moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

×
Codul embed a fost copiat

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la vârsta de 96 de ani. Anunțul a fost făcut, astăzi, de Familia Regală Britanică.  

 

Reacții după moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Președintele chinez, mesaj pentru britanici

Președintele chinez Xi Jinping s-a alăturat liderilor din întreaga lume în exprimarea condoleanțelor către Familia Regală după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

„Moartea ei este o mare pierdere pentru britanici”, a spus acesta, vineri.

Președintele a subliniat că suverana a fost primul monarh care a vizitat China, în 1986.

Citește și
Regina Elisabeta - 5
Regina Elisabeta a Marii Britanii. 15 lucruri mai puțin știute despre cel mai longeviv monarh din lume
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Premierul Noii Zeelande: Îmi voi aminti de râsul reginei

Premierul Jacinda Ardern a afirmat că Noua Zeelandă a aflat în zorii zile cu "mare tristeţe" despre decesul reginei Elizabeth a II-a. Ea spune că vestea i-a fost transmisă de un agent de securitate care a trezit-o din somn.

"Ultimele zile din viaţa reginei surprind felul în care a fost ea: lucrând până la capăt în numele oamenilor pe care i-a iubit”, a spus Ardern, referindu-se la monarhul care l-a numit marţi pe noul prim-ministru britanic.

Ardern a spus că regina a definit noţiunile de "slujbă, caritate şi consecvenţă”, demonstrând, de asemenea, curaj şi compasiune de-a lungul deceniilor.

"O amintire puternică pe care o voi avea despre ea este râsul. A fost extraordinară”, a spus Ardern.

Steagurile vor fi arborate în bernă toată ţara până după înmormântarea reginei.

Patriarhul Daniel, mesaj la moartea Reginei Elisabeta a II-a

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj de condoleanţe la moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în care subliniază că fostul suveran britanic "a fost un prieten constant al poporului român şi, în special, al Bisericii Ortodoxe Române".

"Suntem profund mişcaţi de trecerea la Domnul a regretatei Regine Elisabeta a II-a, mama iubită a Majestăţii Voastre şi Suveran al Regatului Unit şi al Commonwealth-ului, în ziua de 8 septembrie 2022, în care sărbătorim, în Biserica Ortodoxă, Naşterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioarei Maria. Cunoaştem legătura apropiată pe care Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a avut-o cu Familia Regală a Românei, în special cu fostul Rege Mihai al României, pe care l-a apreciat atât de mult", se arată în mesajul transmis de Întâistătătorul BOR Regelui Charles al III-lea.

Patriarhul aminteşte că, "în acelaşi timp, Majestatea Sa a fost un prieten constant al poporului român şi, în special, al Bisericii Ortodoxe Române, în strădania de a trece prin vremurile grele ale dictaturii comuniste".

"În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a rămas în conştiinţa noastră ca o susţinătoare constantă a românilor care s-au stabilit în Regatul Unit şi, în general, a României, fiind inspirată de manifestarea statornică de iubire şi apreciere a Majestăţii Voastre pentru ţara şi poporul nostru. În aceste momente de mare întristare şi durere pentru Familia Regală Britanică şi pentru Majestatea Voastră, personal, ne rugăm ca sufletul nobil al Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a să se odihnească în pacea, lumina şi iubirea Preasfintei Treimi. Veşnica ei pomenire din neam în neam!", a transmis Patriarhul Daniel.

Regele Spaniei aduce un omagiu „uneia dintre cele mai bune regine din toate timpurile”

Regele Spaniei Felipe al VI-lea i-a adus un omagiu reginei Elisabeta a II-a, care a murit joi, numind-o "una dintre cele mai bune regine din toate timpurile".

"Regina Elisabeta (numită Isabel în Spania, n.red.) va rămâne ca fiind una dintre cele mai bune regine din toate timpurile pentru demnitatea ei, simţul datoriei, curajul şi devotamentul faţă de poporul ei în orice moment", a declarat Felipe al VI-lea într-un discurs rostit la Sevilla, în sudul Spaniei.

În cursul serii, regele Felipe al VI-lea i-a trimis telegramă noului rege Charles al III-lea în care afirmă că mama acestuia a "scris" şi "conturat cele mai relevante capitole din Istoria lumii noastre în ultimele şapte decenii".

"Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a, fără îndoială, a fost martor, a scris şi modelat cele mai relevante capitole din Istoria lumii noastre în ultimele şapte decenii", a scris Felipe al VI-lea, salutând "simţul datoriei, al angajamentului şi întreaga viaţă dedicată slujirii poporului său".

"Regina Letizia şi cu mine transmitem Majestăţii Sale şi întregii familii regale dragostea şi rugăciunile noastre", a continuat monarhul spaniol în mesajul scris în limba engleză. "Ne va fi foarte dor de ea", a scris de asemenea regele, semnând "Cu toată prietenia şi afecţiunea mea, Felipe".

Marcel Ciolacu a transmis condoleanțe

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, joi seară, condoleanţe după decesul Reginei Elisabeta a II-a, transmite News.ro.

Cu profundă tristeţe, trimit sincere condoleanţe familiei regale, poporului britanic şi al Regatului Commonwealth. Majestatea Sa, Regina Elisabeta a II-a, a construit punţi între naţiuni şi indivizi care vor dăinui pentru generaţiile următoare”, a transmis, joi seară, liderul PSD, Marcel Ciolacu, într-un mesaj pe Twitter.

Regina a murit liniştită la Balmoral în această după-amiază. Regele şi regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară şi se vor întoarce la Londra mâine”, a precizat Palatul Buckingham într-un comunicat, preluat de Reuter, un anunţ primit cu mare emoţie în Marea Britanie, unde Elisabeta a II-a era foarte populară.

Ce mesaj a transmis președintele României, Klaus Iohannis după moartea reginei

Sincere condoleanțe la trecerea în neființă a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Domnia Majestății Sale, care s-a întins pe parcursul a 7 decenii, a modelat istoria modernă și este un simbol excepțional al loialității și al angajamentului față de serviciul public. Românii sunt alături de poporul britanic și de Familia Regală”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Mesajul transmis de Palatul Buckingham

Regina a murit în pace la Balmoral în această după-amiază. Regele și Regina Consort vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine”, a transmis Palatul Buckingham.

Margareta a României: Am aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a

Majestatea Sa Margareta a României a aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, anunţă Biroul de presă al Custodelui Coroanei.

Majestatea Sa Margareta a României şi Alteţa Sa Regală Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”, a transmis Biroul de Presă al Majestăţii Sale Custodele Coroanei.

Charles Michel, după decesul reginei Elizabeth a II-a: Nu a eşuat niciodată în a ne arăta importanţa valorilor durabile într-o lume modernă


Preşedintele Consiliului European Charles Michel a deplâns decesul reginei Elizabeth a II-a, afirmând că aceasta a arătat importanţa valorilor durabile într-o lume modernă.

Gândurile noastre se îndreaptă acum către familia regală şi către toţi cei care o plâng pe regina Elizabeth a II-a în Marea Britanie şi în întreaga lume. Cândva numită Elizabeth cea statornică, ea nu a eşuat niciodată să ne arate importanţa valorilor durabile într-o lume modernă prin serviciul şi angajamentul ei”, a scris Michel pe Twitter.

 

Președintele Emmanuel Macron spune că Regina Elisabeta a întruchipat continuitatea și unitatea Marii Britanii

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat pe Twitter că Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a întruchipat continuitatea și unitatea națiunii britanice de peste 70 de ani.

Îmi amintesc de ea ca pe o prietenă a Franței, o regină cu inimă bună care a lăsat o impresie de durată asupra țării și secolului ei”, a spus Macron.

Şeful ONU salută „distincţia, demnitatea şi dedicare” reginei Elisabeta a II-a

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat joi „distincţia, demnitatea şi dedicarea” reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord, care a fost „o prezenţă liniştitoare în timpul deceniilor de schimbări de mare amploare”, transmite AFP.
 

Volodimir Zelenski: este „o pierdere ireparabilă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a notat, într-un mesaj pe Twitter, că moartea reginei reprezintă o „pierdere ireparabilă”.

„Am aflat cu profundă tristeţe de moartea Majestăţii Sale Regina Elizabeth II. În numele poporului ucrainean, transmitem sincere condoleanţe familiei regale, Marii Britanii şi Commonwealth-ului după această pierdere ireparabilă. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către voi”, a scris Zelenski.

Lizz Truss: „Un șoc imens pentru națiune și lume”

Suntem cu toții devastați la aflarea veștii morții Reginei, un șoc imens pentru națiune și lume”, relatează BBC.

Ea o descrie pe regina drept „o stâncă pe care a fost construită Marea Britanie modernă”, adăugând: „Marea Britanie este marea țară care este astăzi datorită ei”.

Premierul Marii Britanii a spus că regina a fost o inspirație personală pentru ea, precum și pentru mulți britanici.

Devotamentul ei față de datorie este un exemplu pentru noi toți.”

Kelemen Hunor: Moartea Reginei Elisabeta a II-a marchează sfârşitul unei ere istorice


Moartea Reginei Elisabeta a II-a marchează sfârşitul unei ere istorice, a afirmat joi vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR.

Astăzi a decedat Regina Elisabeta a II-a. Moartea sa marchează sfârşitul unei ere istorice. A fost monarhul Regatului Unit timp de peste şapte decenii, unul dintre cei mai respectaţi şi iubiţi şefi de stat din lume. Noi, cei din Transilvania, am apreciat faptul că, prin stră-străbunica sa, a fost urmaşa unei vechi familii din această regiune. Odihnească-se în pace”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook.

Trudeau: Canadienii vor preţui mereu înţelepciunea reginei

Premierul Justin Trudeau a afirmat, joi, că populaţia Canadei va preţui mereu înţelepciunea reginei Elizabeth a II-a, care a murit la 96 de ani.

Pe măsură ce ne uităm înapoi la viaţa şi domnia ei care a durat atâtea decenii, canadienii îşi vor aminti mereu şi vor preţui înţelepciunea, compasiunea şi căldura Majestăţii Sale. Gândurile noastre se îndreaptă către membrii familiei regale în această perioadă dificilă”, a spus Trudeau.

Ce mesaj a transmis secretarul general al NATO

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că este „profund întristat de moartea Majestăţii Sale Regina Elizabeth a II-a”. „De mai bine de 70 de ani, ea a întruchipat un leadership (...). Cele mai profunde condoleanţe familiei regale, aliaţilor noştri NATO, Regatului Unit şi Canadei, şi oamenilor din Commonwealth”.

Premierul Nicolae Ciucă: România se alătură poporului britanic şi familiei regale britanice, în doliu, pentru pierderea Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a

România se alătură poporului britanic şi familiei regale britanice, în doliu, pentru pierderea Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a”, este mesajul postat de premierul Nicolae Ciucă pe Twitter.

Barack Obama şi George W. Bush, onoraţi să o cunoască pe regina Elizabeth II

Pe vremea când tocmai începeam mandatul de preşedinte al SUA alături de prima doamnă, ea ne-a primit pe scena mondială cu braţele deschise şi cu o generozitate extraordinară. De multe ori, am fost uimiţi de căldura ei, de felul în care îi făcea pe oameni să se simtă în largul lor şi de modul în care şi-a arătat umorul şi farmecul în momente importante".

La fel ca mulţi, eu şi Michelle suntem recunoscători că am fost martorii conducerii dedicate a Majestăţii Sale şi ne înclinăm în faţa moştenirii ei în serviciul public neobosit şi demn. Gândurile noastre sunt alături defamilia ei şi de poporul Regatului Unit în acest moment dificil", au mai transmis soţii Obama.

George W Bush, fost preşedinte al SUA, a spus că el şi soţia sa Laura „au fost onoraţi să o cunoască pe Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a”

El a spus într-o declaraţie: „Era o femeie de mare intelect, farmec şi spirit".

Timpul petrecut la Palatul Buckingham şi servirea unui ceai cu Majestatea Sa - şi cu câinele ei Corgi - sunt printre cele mai frumoase amintiri ale preşedinţiei noastre. Regina Elisabeta a condus cu pricepere Anglia prin momente negre, cu încrederea în poporul ei şi viziunea ei pentru un mâine mai luminos. Lumea noastră a beneficiat de hotărârea ei constantă şi îi suntem recunoscători pentru deceniile de serviciu ca suveran. Americanii în special apreciază prietenia ei puternică şi statornică. Laura şi cu mine ne alăturăm concetăţenilor noştri pentru a transmite sincere condoleanţe familiei regale şi poporului britanic".

Reacția Casei Albe la decesul Reginei Elisabeta a II-a: „Sentimentele şi gândurile noastre se îndreaptă către familie”

Sentimentele şi gândurile noastre se îndreaptă către familia reginei (...) şi către poporul Regatului Unit”, a declarat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Joe Biden pentru jurnalişti, potrivit Agerpres.

Mircea Geoană: Lumea va fi un loc mai trist şi mai sărac fără Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a

O viaţă dedicată poporului şi patriei sale. În urma sa lasă o moştenire fără pereche şi va rămâne un model greu de egalat. Gândurile noastre se îndreaptă către Familia Regală şi către toţi cetăţenii Commonwealth-ului. Rest in peace, Your Majesty!”, a scris Geoană, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

Donald Trump, la decesul reginei: Ce mare doamnă şi frumoasă a fost. Nu era nimeni ca ea!

Melania şi cu mine ne vom preţui mereu timpul alături de regina şi nu vom uita niciodată prietenia generoasă a Majestăţii Sale, marea înţelepciune şi minunatul simţ al umorului. Ce mare doamnă şi frumoasă a fost. Nu era nimeni ca ea! Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre marele popor al Regatului Unit, care îi onorează viaţa şi serviciul excepţional pentru oameni. Fie ca Dumnezeu să o binecuvânteze pe regina, să domnească pentru totdeauna în inimile noastre şi să-i aibă în grijă pe ea şi pe prinţul Phillip”, a afirmat Trump.

Ursula von der Leyen: Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost martoră la război şi reconciliere în Europa şi dincolo de ea şi la transformări profunde ale planetei noastre şi ale societăţilor

Am aflat cu profundă tristeţe despre trecerea în nefiinţă a Maijstăţii Sale Regina Elisabeta a II-a. Ea a fost şeful de stat cu cel mai îndelungat mandat din lume şi una dintre cele mai respectate personalităţi”, a afirmat Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe Twitter.

Ea a transmis condoleanţe Familiei regale şi poporului britanic.

Ea a fost martoră la război şi reconciliere în Europa şi dincolo de ea şi la transformări profunde ale planetei noastre şi ale societăţilor. Ea a fost o lumină călăuzitoate a continuităţii de-a lungul acestor schimbări, fără să înceteze să afişeze un calm şi o dedicare care au dat putere multora. Odihnească-se în pace”, a adăugat von der Leyen.

Mesajul lui Papa Francisc după moartea reginei Elisabeta a II-a

Papa Francisc a deplâns joi moartea reginei Elisabeta a II-a, lăudând '„serviciul neobosit pentru binele ţării sale şi exemplul său de devotament faţă de datorie''.

Papa Francisc spune că se roagă pentru fiul reginei „în timp ce îşi asumă acum înaltele responsabilităţi de rege”, sub numele de Charles al III-lea.

''Profund întristat de vestea decesului Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, prezint sincere condoleanţe Majestăţii Sale, membrilor Familiei Regale, poporului Regatului Unit şi al Commonwealth-ului', a spus suveranul pontif într-o telegramă adresată noului suveran şi citată de agenţiile internaţionale de presă.

Vladirim Putin transmite condoleanțe Regatului Unit

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis joi condoleanţe Regatului Unit pentru "pierderea ireparabilă" a reginei Elisabeta a II-a, care a murit în cursul serii, la vârsta de 96 de ani, au relatat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters.

Într-un mesaj către noul rege, Charles al III-lea, Putin a declarat că regina "s-a bucurat pe bună dreptate de dragostea şi respectul supuşilor săi, precum şi de autoritate pe scena internaţională".

"Vă doresc curaj şi puterea de a îndura în faţa acestei pierderi grele şi ireparabile. Permiteţi-mi să vă transmit sincere condoleanţe şi sprijin către membrii familiei regale şi către întregul popor al Marii Britanii", a mai transmis liderul de la Kremlin.

 

 

Articolul face parte din:

Cele mai importante evenimente din Marea Britanie, după moartea Reginei Elisabeta

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cine a fost Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii
Cine a fost Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii

Regina Elisabeta a II-a a fost monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, în 2022 împlinindu-se 70 de ani de la proclamarea sa ca regină a Regatului Unit.  

Regina Elisabeta a Marii Britanii. 15 lucruri mai puțin știute despre cel mai longeviv monarh din lume
Regina Elisabeta a Marii Britanii. 15 lucruri mai puțin știute despre cel mai longeviv monarh din lume

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cel mai longeviv monarh din lume și una dintre cele mai faimoase, respectate și de neatins figuri ale secolului trecut, s-a născut în anul 1926, sub numele de Elizabeth Alexandra Mary Windsor.    

Codul secret prin care a fost anunțată moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
Codul secret prin care a fost anunțată moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Ziua în care regina Elisabeta a II-a a murit a declanșat o serie de planuri atent construite care au fost puse în aplicare încă din anii 1960 într-un proces numit „Operațiunea London Bridge”.

Date-cheie în viaţa Reginei Elisabeta II-a Marii Britanii
Date-cheie în viaţa Reginei Elisabeta II-a Marii Britanii

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii. Presa internaţională a trecut în revistă, joi, cei 70 de ani de domnie ai suveranei, în contextul în care Palatul Buckingham a anunţat că se află sub supravegherea medicilor.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la vârsta de 96 de ani. Anunțul a fost făcut, joi, de Familia Regală Britanică.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.