Reactia urmasilor detinutilor politici dupa aflarea sentinei lui Visinescu: Poate va medita in celula si va cere iertare

10-02-2016 12:51

Alexandru Visinescu

Anca Cernea, fiica fostului detinut politic Ioan Barbus, a declarat miercuri ca nu doreste ca tortionarul Alexandru Visinescu sa sufere in inchisoare si spera ca acesta sa mediteze in celula si poate va cere iertare pentru ceea ce a facut.

"Noi nu ne dorim sa sufere Visinescu. Daca vrea Dumnezeu, poate acolo in celula o sa mediteze si poate cere iertare, macar asa in secret in sufletul lui si se mantuieste. Ideea este ca in fata societatii romanesti sa fie puse clar niste delimitari, cine sunt modelele si cine sunt criminalii", a declarat Cernea, imediat dupa ce judecatorii de la instanta suprema l-au condamnat definitiv pe Alexandru Visinescu la 20 de ani inchisoare.

Anca Cernea a precizat ca a fost socata de faptul ca unul dintre cei trei judecatori a considerat ca Visinescu nu ar trebui condamnat, pe motiv ca faptele de care este acuzat s-au prescris."Pentru noi conteaza mult mai mult faptul ca crimele lui Visinescu au fost definite drept crime de catre instanta suprema. Ce este socant pentru noi este opinia separata. Nu m-am asteptat ca o astfel de mentalitate sa fie inca prezenta in justitia romana. Din fericire, opinia separata a fost minoritara. Visinescu nu a fost chiar ca un gardian obisnuit. El are o anumita reprezentativitate pentru acel regim criminal si este foarte importanta condamnarea lui, nu pentru anii de puscarie efectiv. Faptul ca el a cerut sa i se mentina gradele militare arata ca el nu a inteles nimic din partea morala, asta e cel mai dureros. Asta este tragedia lui", a mai spus Anca Cernea.

Fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat Alexandru Visinescu a fost condamnat definitiv, miercuri, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la 20 de ani de inchisoare pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in legatura cu abuzurile exercitate asupra detinutilor politici.Instanta suprema a respins atat apelurile declarate de Alexandru Visinescu, de cele trei parti civile - Nicoleta Eremia, Elena Iacob si Anca Cernea, cat si de partile responsabile civilmente - Ministerul de Interne, ANP si statul roman prin Ministerul Finantelor Publice, fiind mentinuta condamnarea data in iulie 2015 de Curtea de Apel Bucuresti.

Judecatorii au dispus degradarea militara a lui Alexandru Visinescu, acesta avand de platit, in solidar cu Ministerul Finantelor Publice, Ministerul de Interne si ANP, despagubiri de 300.000 euro catre trei parti civile, urmasi ai detinutilor inchisi la Ramnicu Sarat: Nicoleta Eremia - 50.000 euro, Elena Iacob - 100.000 euro si Anca Cernea - 150.000 euro.

Unul dintre cei trei judecatori ai completului a facut opinie separata, in sensul admiterii apelului declarat de Alexandru Visinescu si incetarii procesului penal in cazul acestuia, ca urmare a prescrierii faptelor.Procurorii sustin ca, in perioada 1956 - 1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a savarsit actiuni si inactiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentate de detinutii politici incarcerati, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, detinutii erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate.

 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO