Reacția unor români la vestea că investitori chinezi deschid o fabrică în comuna lor: "Să stea la ei acolo"

Ultima actualizare: 20-02-2020 08:41

Vestea că într-o comună din Prahova vor veni investitori chinezi să construiască o fabrică de frigidere e pe buzele tuturor localnicilor.

Unii se gândesc la sutele de locuri de muncă disponibile, dar şi la banii aduşi bugetului local. Alţii se tem însă că în zona va fi adus şi temutul virus COVID 19.

Investiţia va depăşi 50 de milioane de euro, iar în primul an patronii intenţionează să producă atât pentru piaţa internă, cât şi externă.

În comuna Ariceștii Rahtivani toţi localnicii vorbesc despre investitorii chinezi care au promis aici construirea unei fabrici de electrocasnice. Mirajul unor locuri de muncă bine plătite s-a estompat însă rapid în fața epidemiei de coronavirus, pornită din Asia. Iar pentru cei mai pesimişti săteni, scenariul a devenit sumbru

Localnica: "Să nu vină, să nu vină, să stea la ei acolo, nouă nu ne trebuie. Cu virusul, cu mai multe boli care le aduc de la ei, deci nu au ce caută."

Localnic: "E într-adevăr un pericol, nu poţi să stai să nu te îngrijorezi ai văzut şi doctori au murit acolo. Ar putea să aducă şi aici nu e exclus ca şi cu avioanele astea aduc orice microb."

Totuşi mulţi tineri sunt deja plecaţi în străinătate, iar în zona nici măcar asistaţi social nu prea mai sunt.

Reporter: "Aici sunt foarte mulţi plecaţi în străinătate?"
Localnica: "Bineînţeles, tineret foarte mult. În special de la 30 de ani în sus".
Reporter: "Şi atunci oamenii ăştia care deschid fabrica de unde or să găsească muncitori?"
Reporter: "Vin înapoi, vin înapoi când o auzi că e fabrica."

Ion Dumitroiu, consilier local: "Nu avem de ce să fim reticienti, pentru că şi ai nostrl cum au plecat aşa şi alţii vin unde crează locuri de muncă. Şi de la noi din localitate sunt plecaţi prin străinătate, am şi eu doi băieţi."

Fabrica de frigidere se va întinde pe 10 hectare, iar procedurile de autorizare au fost deja demarate. Primarul localităţii promite că investiţia de zeci de milioane de euro va fi gata până la finalul anului viitor şi va crea 750 de locuri noi de muncă în zonă.

Alexandru Cristea, primarul comunei Ariceştii Rahtivani: "Prin faptul că vor avea nevoie şi de subcontractatnti, de furnizori se estimează că vor mai crea încă 2000-2500 de locuri de muncă. Se crează şi posibilitatea ca şi cei care au o pregătire minimă să poată găsi un loc de muncă şi poate în felul acesta se poate stopa acest fenomen al migraţiei."

Autorităţile locale susţin că investitorii din China vor beneficia şi de un ajutor din partea statului, ce va depăşi 20 de milioane de dolari.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO