Reacția Sorinei Pintea la dezvăluirile privind transplantul lui Arșinel


Ultimul update: Miercuri 12 Iunie 2019 23:18
Data publicarii: Miercuri 12 Iunie 2019 19:38
Categorie: Stiri actuale
Sorina Pintea

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a reacționat, miercuri, la informațiile potrivit cărora actorul Alexandru Arșinel ar fi fost supus transplantului de rinichi chiar în ziua în care a fost înscris pe lista de așteptare.

Într-o conferință de presă organizată la minister, Sorina Pintea a precizat că nu este cazul să se facă "un spectacol public" și că trebuie așteptate rezultatele dosarului penal existent în acest caz.

"Nu cred că este cazul să facem un spectacol public din aceste lucruri. Este un dosar de cercetare penală și să lăsăm organele statului să își facă datoria, iar noi să avem grijă de pacienții pe care îi avem pe listele de așteptare", a afirmat ministrul Sănătății.

Actorul Alexandru Arșinel a fost supus unui transplant de rinichi în anul 2013 la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, condus la acea vreme de medicul Mihai Lucan. Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, pentru Hotnews, că actorul a făcut transplantul în aceeași zi în care se înscrisese pe lista de așteptare, în Registrul Național de Transplant.

Sorina Pintea a adăugat că există cazuri de pacienți care apar într-o zi pe lista de așteptare, iar a doua zi primesc organul necesar. "A fost cazul unui jurnalist care avea nevoie de un transplant. Unul dinte criterii este urgența", a menționat ministrul, menționând că în trei luni în 2019 s-au efectuat 29 de prelevări în spitalele din România.

"Foarte multe trusturi media m-au asigurat că ne vor susține în promovarea donării. Eu vă cer acest lucru, pentru că nu poate să existe transplant pe teritoriul României fără donare de organe. În ultimele trei luni au avut loc 29 de prelevări de organe. Vrea cineva să oprească acest ritm? Să nu se înțeleagă că nu sunt criterii de alocare. Există criterii de alocare, dar dorim să le optimizăm și să le publicăm pe site-ul Agenției Naționale de Transplant. Cei care venim la conducerea unei instituții nu fac doar să căutăm vinovați, ci și ca să rezolvăm probleme", a continuat ministrul.

Ministrul Sănătății spune că 31 de pacienți așteaptă în acest moment un transplant de plâmân, iar 1.500 de persoane așteaptă un rinichi pe lista de așteptare de la Institutul Fundeni.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO