Reacția Patriarhiei la regulile de deschidere a lăcașelor de cult: Problema Sfintei Împărtășanii aparține exclusiv bisericii

Ultima actualizare: 09-05-2020 21:01
Reacția Patriarhiei la regulile de deschidere a lăcașelor de cult: Problema Sfintei Împărtășanii aparține exclusiv bisericii
Inquam/ Lavinia Cioaca

Patriarhia Română anunță că ”problema Sfintei Împărtășanii aparține exclusiv bisericii”, după ce autoritățile au recomandat folosirea de lingurițe și pahare de unică folosință pentru împărtășanie, după redeschiderea bisericilor, pe 15 mai.

 

Institutul Naţional de Sănătate Publică a publicat sâmbătă propunerile privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgenţă. Documentul are 13 pagini, iar capitolul cinci prezintă recomandările privind activitatea în lăcaşurile de cult, scrie Basilica.

Conform documentului, slujbele urmează să fie oficiate „numai în aer liber cu menţinerea distanţei între persoane”, iar „accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană”.

 

”Recomandările vor fi respectate riguros”

 

„Redeschiderea lăcașelor de cult ține de firescul revenirii la necesarele ritmuri ale socialului profund, dimensiunea religioasă a vieții fiind esențială”, a declarat Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, care a precizat că „recomandările legate de necesara protejare dictată de grija față de noi înșine și de ceilalți vor fi respectate riguros de toți oamenii cu bună-cuviință”.

Vasile Bănescu a reiterat că „Biserica Ortodoxă Română și toate celelalte culte religioase au dovedit în mod exemplar înțelegerea situației create de epidemie și, în cazul Patriarhiei Române, o implicare caritabilă fără termen de comparație”, mai arată sursa citată.

 

Se va consulta cu celelalte biserici pentru a vedea cum va decurge împărtășania

 

Recomandările Institutului Naţional de Sănătate Publică fac referire şi la primirea Euharistiei. În acest sens, Vasile Bănescu a explicat că „problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii”, precizează agenția de știri a Patriarhiei.

”Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO