Razie de amploare în țară, după ce noile restricții de circulație au intrat în vigoare: „Nu știam că s-a schimbat regula”
Starea de alertă s-a prelungit cu încă o lună în România, pe fondul pandemiei de coronavirus, dar vine de această dată cu restricții mai aspre.
De duminică nu mai putem ieși din case după ora 22, fără un motiv bine întemeiat, menționat în declarația pe proprie răspundere. Implicit, și programul teraselor se scurtează cu o oră.
Polițiștii și jandarmii i-au verificat duminică seară pe cei care se aflau încă pe stradă, după 10 seara. Unii au scăpat cu un simplu avertisment.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Inclusiv patronii de restaurante au fost vizați. Cei care nu și-au închis terasele după ora stabilită au primit amenzi usturătoare.
Astfel de avertismente au primit toți cei care au dat nas în nas cu polițiștii, după ora 22:00, în București și Ilfov.
Bărbat: „Nu știam că s-a schimbat regula."
Bărbat: „În magazin avem voie să stăm câte 200 de inși, unul peste altul grămadă. Toate locurile sunt aglomerate. Nu mi se pare normal."
Oamenii trebuie să aibă un motiv întemeiat pentru a părăsi locuința după ora 22:00, însă modelul declarației postate de autorități nu a fost actualizat.
Noile măsuri scurtează și programul localurilor.
Încă de la ora șase seara polițiștii și jandarmii au împânzit zonele cu multe terase din Capitală și i-au atenționat pe clienți că nu vor putea rămâne la mese mai mult de ora 10.
Patronii care au ținut deschise terasele după ora 22 au fost sancționați.
Ciprian Romanescu, inspector principal de poliție: „Au fost aplicate șase amenzi în valoare totală de 20.000 de lei.”
Cei din industria ospitalității spun că scurtarea programului înseamnă că vor avea noi pierderi.
Marian Dedu, managerul unui restaurant din Centrul Vechi: „Clientul când pleacă de acasă pentru cină își dorește să stea mult mai mult, iar având în vedere că programul s-a scurtat cu o oră, se gândește de două ori înainte să facă chestia asta."
Dragoș Petrescu, Asociația HORA: „Impacteaza grav masa de seară în proporție de aproximativ 50 la sută. Cu alte cuvinte, clienții nu mai vin să stea sub stres, având în vedere că trebuie să părăsească restaurantul în jur de ora 21.30, în așa fel încât să nu depășească ora limită de circulație până când ajung la domiciliu."
Și în județul Dâmbovița au fost controale.
Reporter: „Unde vă duceați?”
Șofer: „La un fast-food.”
Reporter: „Vă era foame?”
Șofer: „Da.”
Reporter: „Aveți declarație?”
Șofer: „Păi nu am știut că e până la ora zece.”
Și la Târgoviște, dar și în alte localități din județul Dâmbovița, polițiștii au ieșit în număr mare pe străzi. I-au verificat pe toți cei aflați în trafic, iar cei prinși pe picior greșit au fost sancționați.
Și în Alba Iulia polițiștii au oprit mașinile în trafic, după ora 22.00.
Șofer: „Nu știam că chiar de astăzi se schimbă. Știam că până la 11 să ajung acasă."
Șofer: „Nu știam că e de la zece, știam că e de la unsprezece, dar mergem la muncă, nu avem ce face."
În plus, autoritățile au modificat lista țărilor aflate în zona galbenă. Cea mai importantă modificare este că Statele Unite nu mai apar pe listă, după o lungă perioadă de timp.
Persoanele care sosesc în România din cele 51 de țări aflate în zona galbenă trebuie să stea în carantină timp de 14 zile. Cehia este cap de listă, cu peste 1.500 de cazuri de COVID raportate la 100.000 de locuitori.
Sursa: Pro TV
Etichete: amenzi, stare de alerta, restrictii de circulatie,
Dată publicare:
15-03-2021 07:27