Răsturnare de situație în dosarul asasinării omului de afaceri din Arad. De ce ar fi vrut Laura Bîlcea să-și omoare tatăl
Principalii suspecți în cazul asasinării omului de afaceri Ioan Crișan din Arad au ajuns în arest. Este vorba despre cei doi presupuși asasini care ar fi provocat explozia automobilului și de fiica multi-milionarului.
Ea este acuzată că ar fi comandat și plătit crima.
Decizia de arestare a venit după ce, în dosar, au fost scoase la lumină probe și indicii care ar susține implicarea celor trei. În motivare, judecătoarele arată că inculpații ar fi acționat fără rezerve.
Avocata Laura Bîlcea și cei doi presupuși autori ai asasinatului au fost încătușați la scurt timp după ce instanța supremă a admis contestația procurorilor împotriva hotărârii Curții de Apel București de a nu îi aresta.
Cele două judecătoare din completul de la Înalta Curte de Casație au analizat în detaliu întreaga listă de dovezi strânse de procurori și polițiști – o listă mult mai amplă decât cea prezentată inițial la Curtea de Apel – și au ajuns la concluzia că există probe din care rezultă suspiciuni rezonabile că cei trei inculpați ar avea legătură directă cu asasinarea omului de afaceri Ioan Crișan.
„Înalta Curte consideră că există suspiciunea rezonabilă că cei doi inculpați au plasat dispozitivul de detonare cu explozibil în autoturismul victimei” - Înalta Curte de Casație și Justiție.
Magistrații susțin că explozivii folosiți în asasinat nu sunt neapărat de tip militar. Potrivit mărturiei frizerului care ar fi confecționat dispozitivul de comandă de la distanță, suspect și el în dosar, cei doi presupuși autori, care i-ar fi mărturisit crima ulterior, ar fi căutat inițial o grenadă.
„Investigațiile efectuate conduc la concluzia că explozibilul utilizat în automobilul victimei este de putere scăzută, posibil făcut artizanal, pe bază de amestec pirotehnic" - Înalta Curte de Casație și Justiție.
Înalta Curte susține și că există dovezi conform cărora avocata Laura Bîlcea ar fi pus la cale uciderea tatălui său și că i-ar fi plătit pe cei doi suspecți. O martoră a declarat în anchetă că Laura Bîlcea s-ar fi gândit, la un moment dat, să incendieze casa pe care i-o dăduse părintele ei și în care locuia împreună cu cei doi copii.
„În ceea ce privește motivul care a determinat-o pe inculpata Bîlcea Laura Oana să își ucidă tatăl, Înalta Curte reține că probatoriul relevă tensiunile și nemulțumirile grave dintre tată și fiică, (...) și dorința extremă a inculpatei de a-și gestiona singură viața, fără constrângerile impuse de tatăl său și de a dispune de toate resursele care aparțineau acestuia” - Înalta Curte de Casație și Justiție.
Instanța a recunoscut că procurorii ar fi strâns suficiente indicii care sugerează că parte din suta de mii de euro moștenită și retrasă din bancă de suspectă, în bancnote de 500 de euro, după moartea tatălui ei, ar fi ajuns la cei doi presupuși autori. Unul dintre aceștia ar fi investit 30.000 de euro în modernizarea casei sale, bani pe care nu îi avea înainte de crimă.
„Efectuarea de schimburi valutare și plăți, utilizând bancnotele de 500 de euro – o denominare relativ rară – demonstrează că o parte importantă din sumă a fost transferată către cei doi inculpați, în scopul recompensării pentru uciderea tatălui ei.” - Înalta Curte de Casație și Justiție.
Completul de judecată a concluzionat, după orele în care i-a avut în boxa acuzaților, că fiica omului de afaceri Ioan Crișan și cei doi presupuși autori ai exploziei declanșate de la distanță nu par să aibă bariere psihologice care să le împiedice comportamentele extrem de periculoase.
Printre dovezile care au dus la arestarea suspecților se numără telefoanele, cartelele prepay utilizate și listele de apeluri făcute de suspecți înainte și după asasinat.
Toți trei vor rămâne după gratii cel puțin 30 de zile.
Frizerul a rămas liber
Judecătorii Instanței Supreme au admis, miercuri seară, contestația Parchetului General și au decis să-i aresteze preventiv pe cei trei suspecți, printre care și fiica multimilionarului.
Laura Bîlcea a fost ridicată de polițiști din locuința sa din Arad și dusă în arestul IPJ Timiș.
Ea este cercetată pentru instigare la omor calificat. Procurorii de la Parchetul General susțin că aceasta ar fi comandat și finanțat crima de acum 3 ani și jumătate, de teamă că va fi dezmoștenită.
Prețul vieții omului de afaceri ar fi fost o sută de mii de euro, plătiți, cred anchetatorii, dintr-un cont personal.
În urmă cu 3 săptămâni, Bîlcea a fost reținută, dar eliberată după o zi de Curtea de Apel București, deoarece acuzațiile n-ar fi fost suficient dovedite.
În arestul IPJ Timiș au ajuns și cei doi presupuși asasini, bănuiți că au montat și declanșat dispozitivul exploziv improvizat. Ei au fost cercetați, până acum, în libertate pentru omor calificat.
Mădălin Herbei, purtător de cuvânt IPJ Arad: „Polițiștii serviciului de investigații criminale din cadrul IPJ Arad au pus în executare trei mandate de arestare preventivă emise de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție.”
În acest dosar, procurorii au și un al patrulea suspect. Este un frizer, pasionat de electronică, bănuit că ar fi confecționat o parte din componenta care a permis detonarea de la distanță a dispozitivului explozibil improvizat.
El ar fi cooperat cu anchetatorii și, pentru că le-ar fi oferit date prețioase, este cercetat în stare de libertate.