RAPORT. Eugen Stan, protejat de șefi și decorat. În tot acest timp, mai multe femei și copii îi cădeau victime
Eugen Stan, polițistul acuzat de multiple agresiuni sexuale, a fost protejat de șefi și chiar a reușit să joace rolul agentului perfect.
În iulie 2012, cu doar 3 luni înainte să agreseze o fetiță de 7 ani în lift, suspectul primea la propunerea superiorilor medalia "Bărbăție și credință".
Informațiile apar în raportul pe care șeful Poliției Române l-a înaintat premierului. Documentul scoate la iveală și lanțul oribil al slăbiciunilor care a făcut posibil ca acest individ să traumatizeze atâția copii și femei. 22 de polițiști sunt cercetați în acest moment și peste 100 au fost audiați.
Raportul descrie erorile care au dus la prinderea lui Eugen Stan abia după 3 zile.
Pasaj din raport: “Cazul a fost preluat de Secția 22 de Poliție care trimite 2 agenți la fața locului. Șefii lor nu au mers la locul faptei, să coordoneze cercetările, așa cum impune legea.”
Rezultatul: o anchetă superficială în care nu s-au ridicat nici măcar toate probele, iar imaginile surprinse de camerele de supraveghere nu au fost analizate serios.
Abia a două zi, cazul este preluat de polițiștii de la Omoruri care fac o nouă cercetare, ridică probe biologice și înregistrări de la alte 10 camere din zona apropiată de locul faptei cu noi imagini ale agresorului.
Nu se mai ajungea aici, relevă însă același raport, dacă, un an mai devreme, alți polițiști, de dată asta de la Secția 18, își făceau treaba.
Pasaj din raport: “Eugen Stan a agresat atunci o femeie de 32 de ani, a fost prins de martori și a recunoscut că este polițist la Brigada Rutieră. “
Cadrul este preluat de un subcomisar al Secției 18 care lucrează cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5.
Așa-zisa anchetă durează nu mai puțin de 4 luni, până când subcomisarul a propus procurorului de caz, culmea, clasarea cauzei și își dă seama că nu trebuia nici măcar să se ocupe de dosar, ci să îl trimită la o altă structură.
Mai trec 5 luni până când Parchetul trimite dosarul Brigăzii Rutiere, unde rămâne încă alte 5 luni, până când Eugen Stan agresează alți doi copii.
A trecut 1 an de zile de când Eugen Stan a agresat sexual o femeie de 32 de ani, iar ancheta nu fusese finalizată. În acest timp, însă, agresorul sexual se bucura de protecția șefului său direct din Brigada Rutieră, cu care avea o relație specială.
Eugen Stan nu venea la program, ci atunci când avea treabă șeful cu el. Poate și de aceea comisarul șef nu a avut niciun interes să verifice comportamentul subordonatului, deși fusese reclamat pentru infracțiuni de natură sexuală.
Psihologii unității n-au reușit nici ei să identifice vreo problemă comportamentală, iar evaluările au fost făcute cu întârziere față de termenele legale.
Nu i-a fost așadar greu agresorului să joce rolul cetățeanului model. În 2012, cu doar 3 luni înainte să agreseze într-un lift o fetiță de 7 ani, primește din partea președintelui de atunci Traian Băsescu, la propunerea șefilor, medalia "Bărbăție și credință" pentru că ajutase la salvarea unor șoferi blocați în zăpadă.
22 de polițiști sunt cercetați în acest moment de Ministerul Afacerilor Interne, dar a fost sesizat și Parchetul General unde se va decide dacă au săvârșit vreo infracțiune.
Cazul îngrozitor care zguduie din temelii Poliția Română va aduce însă și o serie de modificări în sistem. De exemplu, polițiștii vor fi obligați să se supună unui test prin care le va fi evaluat comportamentul disimulat dacă sunt suspiciuni la adresa lor. Cine refuză și nu îl efectuează în termen de 3 luni este concediat.