Raluca Turcan afirmă că pensionarii obișnuiți sunt mai deranjați de pensiile speciale decât de nivelul celorlalte pensii

Dată publicare: 23-04-2021 20:06
Dată actualizare: 23-04-2021 20:12


Raluca Turcan afirmă că pensionarii obișnuiți sunt mai deranjați de pensiile speciale decât de nivelul celorlalte pensii

Pensiile speciale îi deranjează pe pensionarii obișnuiți mai mult decât nivelul pensiilor din sistemul public, a constatat ministrul muncii, Raluca Turcan, din discuțiile cu beneficiarii de pensii, spune ea.

 

Raluca Turcan a spus că noua formulă de recalculare a pensiilor va permite pensiilor mici să crească mai mult, pentru a se ajunge "la un echilibru şi o echitate în sistemul de pensii". Ministrul muncii afirmă că obișnuiește să stea de vorbă cu pensionarii ca să le afle în mod direct, problemele.

„De multe ori stând de vorbă cu pensionarii - şi fac lucrul acesta foarte des - mai mult decât nivelul pensiilor pe unii dintre pensionari îi deranjează inechitatea din sistemul de pensii, pentru că în paralel cu sistemul public de pensii avem sistemul de pensii speciale, unde pentru 9.500 de beneficiari de pensii speciale pensia medie este de 9.600 de lei, iar diferenţa în România între pensia minimă şi cea mai mare pensie din România este de unu la o sută. Vreau să reţineţi această comparaţie şi acest procent pentru că el va trebui, la un anumit moment, să fie demontat şi în paralel cu ceea ce facem pentru sistemul public pe pensii avem şi capitolul pensii speciale unde pentru beneficiari de pensii speciale încercăm să intervenim pe legislaţie astfel încât aceasta să fie şi constituţională, însă să apropiem pensiile speciale de nivelul contributivităţii”, a declarat Raluca Turcan, potrivit news.ro.

„În România, pensiile sunt foarte mici”

 

Ministrul muncii crede că nivelul sărăciei din România este îngrijorător.

„În România, pensiile sunt foarte mici. Salariul minim este foarte mic şi în general nivelul sărăciei este unul îngrijorător. Avem peste 900.000 de pensionari plătiţi cu pensia minimă, socială. Avem de asemenea pentru cinci milioane de pensionari din sistemul public de pensii o pensie medie de 1.500 de lei şi avem 2,7 milioane de pensionari plătiţi cu pensie până în pensia medie. Deci sistemul de pensii este unul care nu le permite milioanelor de pensionari cu niveluri menţionate de pensie să trăiască într-un mod decent”, a declarat vineri Raluca Turcan,

Ea a subliniat că România şi Germania sunt singurele ţări europene care au procedat la majorarea pensiilor în perioadă de criză sanitară.

„Pe de o parte, avem cea mai mare creştere a punctului de pensie din istoria majorărilor punctului de pensie şi de asemenea vrem să ştiţi că suntem ţara care a avut cea mai mare creştere a punctului de pensie în plină criză economică”, a declarat ministrul.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO