Rafila: Directorul medical de la Spitalul "Sfântul Pantelimon" şi-a dat demisia, va demisiona şi managerul

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că directorul medical de la Spitalul "Sfântul Pantelimon" şi-a prezentat demisia, iar managerul unităţii medicale va demisiona şi el.

"Dânşii au decis că vor demisiona. Directorul medical a făcut-o imediat. Domnul manager este decis să demisioneze şi aşa a şi anunţat acest lucru public, dar trebuie să avem totuşi în vedere un lucru, că trebuie să asigurăm funcţionarea spitalului până la numirea unui nou manager. Nu putem lăsa acest spital fără un management încă câteva zile", a afirmat ministrul, la o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, Corpul de Control al ministrului Sănătăţii verifică chestiunile de natură administrativă.

"Corpul de Control al ministrului Sănătăţii verifică chestiunile de natură administrativă, pentru că este un corp de control al unui organism al administraţiei centrale - un minister şi el a verificat dacă din punct de vedere al procedurilor administrative din cadrul spitalului există sau nu există problema, care nu se referă la partea medicală, pentru că partea medicală trebuie evaluată de către persoane specializate", a afirmat ministrul Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că Ministerul Sănătăţii şi spitalul au pus la dispoziţia organelor de anchetă toate documentele, înscrisurile sau echipamentele solicitate.

Citește și
Ce spune despre România un german care a vizitat toate cele 44 de țări din Europa. A făcut un top cu cinci favorite

Acuzații de omor calificat la Spitalul Sfântul Pantelimon

Doi medici, specialişti Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Pantelimon" Bucureşti, au fost reţinuţi miercuri de procurori pentru omor calificat, în dosarul deceselor suspecte de la Secţia ATI.

Este vorba de două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon, acuzate că au provocat moartea unui pacient aflat în stare gravă la terapie intensivă.

În dosar, a fost reţinută şi o asistentă medicală, acuzată de mărturie mincinoasă.

"La data de 07.08.2024, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. şi P.M., având calitatea de medici specialişti Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă 'Sf. Pantelimon' Bucureşti. Astfel, inculpata M.M.A. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) şi omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei şi de către o persoană care a săvârşit anterior o tentativă de omor), iar inculpata P.M. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei)", se arată într-un comunicat al Parchetului.

Cele două doctoriţe sunt acuzate că au provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină.

"În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea situaţie de fapt. Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie", spun procurorii.

De asemenea, pe 4 aprilie 2024, ora 13,17, cele două doctoriţe, "profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15,00".

În acelaşi dosar, a fost pusă sub acuzare C.M., asistentă în cadrul Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Pantelimon" Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă în formă continuată.

"În sarcina acesteia s-a reţinut că în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 şi 19.06.2024, fiind ascultată în calitate de martor cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declaraţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştie cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei", precizează anchetatorii.

Faţă de inculpatele M.M.A. şi P.M., precum şi faţă de suspecta C.M. a fost luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore.

În cauză urmează a fi sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Ancheta în acest caz a fost demarată după ce, în luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul "Sf. Pantelimon" cu privire la faptul că, în perioada 4 - 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină - un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Jordan Chiles a făcut apel la TAS pentru a-și recupera medalia de bronz, câștigată de românca Ana Bărbosu!
NEWS ALERT Jordan Chiles a făcut apel la TAS pentru a-și recupera medalia de bronz, câștigată de românca Ana Bărbosu!
Citește și...
Câți ani de închisoare poate face piromanul de la Palatul Parlamentului, dacă va fi găsit vinovat. Ce transmite Poliția
Câți ani de închisoare poate face piromanul de la Palatul Parlamentului, dacă va fi găsit vinovat. Ce transmite Poliția

Individul care a dat foc unei săli a Palatului Parlamentului poate face până la șapte ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat. Acesta este pedepsa maximă pentru infracțiune pentru care polițiștii desfășoară cercetări.

Țara care îi va pune cele mai multe probleme Kamalei Harris dacă va câștiga alegerile prezidențiale. Nu e vorba despre Rusia
Țara care îi va pune cele mai multe probleme Kamalei Harris dacă va câștiga alegerile prezidențiale. Nu e vorba despre Rusia

Dacă Kamala Harris va câștiga alegerile prezidențiale, administrația sa se va confrunta cu provocarea de securitate serioasă: o Coree de Nord imprevizibilă și care are la dispoziție arme nucleare, arată o analiză recentă.

Miley Cyrus, dată în judecată pentru hitul „Flowers”. Artistei i s-ar putea interzice să mai cânte piesa
Miley Cyrus, dată în judecată pentru hitul „Flowers”. Artistei i s-ar putea interzice să mai cânte piesa

Miley Cyrus a fost dată în judecată pentru presupusa încălcare a drepturilor de autor asupra hitului său „Flowers” din 2023. Piesa ar avea o serie de similarități cu „When I Was Your Man” a cântărețului pop Bruno Mars.

Recomandări
Incendiu la Palatul Parlamentului. Un bărbat a stropit cu benzină și a dat foc unei săli. Sute de persoane evacuate. VIDEO
Incendiu la Palatul Parlamentului. Un bărbat a stropit cu benzină și a dat foc unei săli. Sute de persoane evacuate. VIDEO

Incident grav de securitate la Palatul Parlamentului, marți, după ce un bărbat a aruncat cu benzină și a dat foc sălii de expoziții de la intrare. Incendiul a fost stins imediat de pompieri, iar o femeie a suferit un atac de panică. 

Dezastrul lăsat în urmă de viiturile devastatoare în județele Galați și Vaslui. O femeie doarme în mașină de câteva zile
Dezastrul lăsat în urmă de viiturile devastatoare în județele Galați și Vaslui. O femeie doarme în mașină de câteva zile

Este stare de alertă în județele Galați și Vaslui, grav afectate de inundații. Instituirea acestei măsuri permite alocarea unor resurse suplimentare, pentru refacerea construcțiilor și a drumurilor măturate de viituri, spun oficialii.

Șacalul nu a ajuns în instanță dintr-un motiv bizar. Concubina criminalului în serie cere eliberare pentru că are emoții
Șacalul nu a ajuns în instanță dintr-un motiv bizar. Concubina criminalului în serie cere eliberare pentru că are emoții

Individul poreclit Șacalul, principalul suspect al celor două crime din Constanța, a contestat măsura arestării preventive și cere să fie cercetat în arest la domiciliu. Neculai Mitrea nu recunoaște că le-ar fi ucis pe Delia și Denisa.