Raed Arafat: Evenimentele în spații închise, cu peste 100 de persoane, vor fi interzise

Raed Arafat vrea ca pacienții cu formă ușoară de coronavirus să se trateze acasă

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, au susținut, miercuri, o declarație de presă, la sediul MAI.

Două cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus au fost confirmate miercuri dimineață: unul în Capitală și altul în Iași. Numărul total al cazurilor de Covid-19 a ajuns, astfel, la 31.

Declarații Arafat:

- Suspendarea temporară pentru o perioadă de 6 luni a distribuției medicamentelor și materialelor sanitare esențiale pentru prevenția și tratarea infecției cu Covid-19 în afara României. Lista medicamentelor urmează să fie stabilită de Ministerul Sănătății.

-Recomandarea declarării de operatorii economici cu peste 99 de angajați a programului de lucru pentru personalul care se deplasează cu mijloacele de transport în comun. Recomandarea se aplică în București și reședințele de județ până pe 13 martie.

Citește și
epidemie de coronavirus
LIVE UPDATE. 47 de cazuri de coronavirus în România. Ultimele două cazuri, o femeie de 63 de ani și un bărbat de 48 de ani
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

-Recomandarea prevede ca programul de începere să fie stabilit în 3 intervale orare, de exemplu să înceapă o parte din eprsonal la ora 8, o parte la 9 și o parte la 10, iar plecarea să fie decalată la 3 ore pentru a reduce transmiterea de infecții.

- Pentru instituțiile publice decalarea orară este obligatorie. În cazul în care nu pot fi aplicate aceste care nu pot aplica aceste reguli vor identifica soluții alternative pentru evitarea utilizării angajaților a mijloacelor de transport în comun a angajaților.

-Restricționarea evenimentelor culturale, artistice, sportive, și de divertisment în spații închise și cu peste 100 de persoane, până la 31 martie cu posibilitatea de prelungire.

- Recomandarea suspendării activității didactice din învățământul superior până la 31 martie, cu utilizarea unor metode de învățare alternative.

În cazul căminelor rămâne la latitudinea universităților să decidă.

- La nevoie, Poliția și Jandarmeria asigură măsurile de ordine publică și însoțire necesare. Inclusiv fluidizarea pe traseele de deplasare cu ocazia transporturilor pentru gestionarea fenomenului coronavirus.

-Spitalul Gerota a fost introdus în carantină, astfel că pacienții și personalul care sunt în spital vor rămâne în carantină timp de 14 zile, timp în care pacienții vor fi îngrijiți mai departe.

-Au fost mulți contacți ai pacientului din spitalul respectiv, dintre care unii infectați.

-S-a vorbit despre amenzi. Amenda deste de 4.000 de euro, iar dacă o persoană iese de mai multe ori, se dă de mai multe ori, dacă e necesar.

- Au fost aplicate la Hunedoara amenzi la 2 persoane care au declarat că vin din Italai dontr-o zonă fără risc, iar în urma verificărilor s-a constatat că vin dintr-o zonă aflată în carantină.

-Amenzi au mai fost aplicate la două persoane din Călărași șiuna din Suceava.

- Poliția de Frontieră poate să afle originea zborului de la care vine o persoană și va fi carantinată în România.

-Ieri au fost multe presiuni din aprtea unor pasageri pentru a nu fi impusă măsura carantinei. Nu am făcut nicio excepție.

-Dacă facem o excepție, asta o să devină regulă. 

-Persoanelor cu copii li s-au asigurat camere în care să stea cu aceștia la locul de carantină.

-Propunem ca persoanele care vor să depună plângeri, să o facă online, fără să agloemreze instituțiile.

-În cazul limitei de 100 de persoane nu sunt incluse mall-urile, hipermarketurile, supermarketurile, dar sunt incluse cinematografele, opera, Ateneul. 

-Cinematografele vor trebui să limiteze vânzarea biletelor.

-La Gerota este un medic confirmat astăzi, care a fost în contact cu pacientul internat. Avem un medic confirmat.

 

Declarații Nelu Tătaru:

- Ministerul Sănătății poate confirma îna cest moment 31 de cazuri din1200 de teste.

- Nu ducem lipsă nici de kit-uri și nici de specialiști.

- În primele două scenarii ne-am axat pe prevenție și pe depistarea surselor. Epidemiologic, aceste dou scenarii încep să se extindă la nivelul contacților

- Am avut un aflux al cetățenilor români întorși din Italia și ne pregtim pentru un aflux al cetățenilor veniți din celelalte zone.

- Ministerul Sănătății a decis extinderea zonelor roșii în nord-estul Franței și regiunea Madrid și a zonelor galbene la restul localităților din Franța, Germania și Italia.

 

-Cei întorși din zonele roșii vor intra în carantină, cei veniți din zonele galbene vor intra în izolare la domiciliu.

-În scenariul trei vom avea extinderi ale paturilor din secțiile de boli infecțioase, arondate doar pentru pacienții cu Covid-19.

-Se pregătesc spitalele de suport care vor prelua celelalte afecțiuni de boli infecțioase non-coronavirus.

- Se vor reține 10% din cele 4.000 de paturi de ATI pentru pacienții în stare critică. Cazurile critice sunt cele care cedează de insuficiență respiratorie.

-La Ministerul Sănătății avem în timp real stocurile de medicamente și echipamente de protecție din spitale.

-S-a reluat producția de materie primă din China și India, astfel că cele 13 medicamente raportate ca fiind într-o criză nu mai există, având la unele și 35 de alternative. În acest moment nu există o criză.

-Suntem îns cenariul doi, 26-100 de cazuri, scenariul în care avem transmitere în comunitate, dar sporadică. Deci pe primul loc rămâne tot prevenția. 

-Scenariul 2 impune niște măsuri pe care noi le-am aplicat și în scenariul 1: inventarierea susținută a contacților, a celor are vin din zonele de risc și a contacților contacților. 

-Suntem la cazul 31, din acestea 6 sunt vindecate și la domiciliu.

-Toate sunt în stare stabilă, inclusiv femeia gravidă și cei patru cu patologici cronice. NU avem pacienți care să necesite suport ventilator sau monitorizare specială. 

-Să nu aglomerăm camerele de gardă cu cazuri nejustificate. În acest moment s-au limitat intervențiile chirurgicale care nu erau absolut necesare. Va veni un timp în scenariul 3 când vom sista aceste internări și aceste intervenți chirurgicale.

---

Ultimul caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus a fost înregistrat în miercuri dimineață, la Iași, al 31 - lea caz la nivel național.

Este vorba de un bărbat, 42 ani, confirmat in Iasi, debut pe 4.03, internat pe 10.03, revenit din Venetia in 2.03, este la Spitalul de Boli Infecțioase.

În prealabil, tot miercuri dimineață, a fost depistat un nou caz de îmbolnăvire în Capitală.

Este vorba de o femeie, 43 ani, medic gastroenterolog la spitalul Gerota, contact al pacientului care a fost internat în același spital.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul

Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 dolari pe unitate. Ce a spus miliardarul

LIVE UPDATE. 47 de cazuri de coronavirus în România. Ultimele două cazuri, o femeie de 63 de ani și un bărbat de 48 de ani
LIVE UPDATE. 47 de cazuri de coronavirus în România. Ultimele două cazuri, o femeie de 63 de ani și un bărbat de 48 de ani

Avem 47 de cazuri confirmate cu noul coronavirus în România - printre cei infectaţi cu Covid-19 fiind chiar şi un ofiţer SRI.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.