Raed Arafat, după cel mai mare număr de decese: „Majoritatea care mor din cauza Covid sunt nevaccinați”

Ultima actualizare: 08-10-2021 18:14

Raed Arafat a susținut, vineri, o conferință de presă la sediul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). 

Șeful DSU, Raed Arafat, a susținut o conferință de presă, vineri, ziua în care România a înregistrat un nou record în privința deceselor provocate de noul coronavirus.

Raed Arafat: „Evoluția din ultima săptămâna ne arată ca avem o creștere de cazuri. Trebuie luate măsuri rapid. Astăzi, cifra este într-o ușoară scădere, dar vom vedea pe parcursul celorlalte zile cum vor evolua cazurile. Vom vedea dacă am ajuns pe un platou. În București nu mai este niciun loc disponibil la ATI, iar 92,6% dintre decese provin de la persoanele nevaccinate. 336 din cei 385 de oameni care au murit din cauza Covid aveau comorbidități”.

Despre transferul pacienților Covid în străinătate: „Există discuții cu Ungaria. Acest lucru așteptam să fie perfectat. Așteptam răspunsuri din partea colegilor noștri, să ne spună care este mecanismul pe care îl agrează”, a adăugat Arafat.

Arafat: „Dacă toate măsurile sunt respectate, putem să evităm carantina”

Șeful DSU a mai precizat că nici în momentul de față nu s-a luat în calcul un eventual lockdown. „Nu s-a luat în discuție acest subiect. Orice decizie de acest gen trece prin mai multe mecanisme. Nu a venit până acum vreo propunere nici măcar din partea localităților cu rata mare de infectare. Există posibilitatea să nu închizi economia, să lași anumite activități libere, dacă se respectă măsurile. Experții trebuie să analizeze și să discute în privința carantinării. Dacă toate măsurile sunt respectate, foarte posibil putem să evităm acest lucru”, a subliniat secretarul de stat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că România are oferte clare pentru a primi concentratoare de oxigen din partea Poloniei şi din partea Olandei, prin programul rescEU al Uniunii Europene. Însă, șeful DSU a precizat că sunt probleme cu livrarea dozelor de către firma producătoare.

Referitor la solicitarea noastră la Protecţia Civilă Europeană pentru medicamentul Tocilizumab şi pentru concentratoare, deja avem pentru concentratoare oferte clare din partea Poloniei şi din partea programului rescEU al Uniunii Europene din partea Olandei şi la Tocilizumab aşteptăm pentru că problema livrării dozelor de către firma producatoare se pare că nu este numai în România, dar avem promisiuni şi sunt mai multe ţări partenere din cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă Europeană care încearcă să găsească soluţii să ne sprijine şi există o discuţie deja pe un medicament pe anticorpi monoclonali cu Germania, care se perfecţionează la acest moment, care urmează din nou să fie oferită o cantitate, dar aceste lucruri se vor confirmă în final când intră în Mecanism, cel puţin concentratoarele de oxigen din partea Poloniei şi cele din partea programului rescEU aici clar că ele sunt deja oferite şi urmează să stabilim modul în care vor fi aduse în România şi când vor ajunge în România ca să putem să le folosim”, a afirmat Raed Arafat.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 13.854 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). În De asemenea, au fost raportate de către INSP 385 de decese (184 bărbați și 201 femei), dintre care 28 de decese anterioare intervalului de referință. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 15.467. Dintre acestea, 1.561 sunt internate la ATI.

Știre în curs actualizare.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!