Arafat, despre coronavirus în România: ”Toate cazurile ușoare să rămână acasă”

Ultima actualizare: 10-03-2020 14:50
Raed Arafat vrea ca pacienții cu formă ușoară de coronavirus să se trateze acasă

Raed Arafat vrea ca toate cazurile ușoare de coronavirus să fie tratate acasă, urmând astfel exemplul statelor în care incidența de Covid-19 este mult mai ridicată.

”Recomandarea este ca toate cazurile ușoare să rămână în casă. Este mult mai bine să nu te duci la UPU, ai un număr unde să suni, am lucrat cu STS să te redirecționeze într-un loc sau altul, în funcție de ce spui la 112. Cazurile din Italia în proporție de 50% sunt tratate acasă, pentru că s-a explicat clar.

Doar 10% ajung la terapie intensivă, restul se pot trata acasă.
Este o interpretare diferită a ceea ce înseamnă carantină în România față de ceea ce e în Italia”, a declarat Raed Arafat în Parlament.

Cu toate acestea, ”dacă avem o creștere a numărului de cazuri, spitalele vor trebuie să reducă tot programul, să nu mai aibă operații”, secretarul de stat expunând și ce se întâmplă dacă ajungem ”la o situație foarte critică: achiziționare de entități private și folosirea acestora până la soluționarea acestei crize”.

Raed Arafat a precizat că nu există ”un ritm de estimare a creșterii de cazuri noi” în România și că ”aproape toate cazurile sunt conectate cu surse care vin din Italia”.

Guvernul va putea cumpăra produse medicale cu plata în avans

 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a dezvăluit, referitor la achizițiile de produse medicale, ”că nimeni nu mai vinde fără avans”, iar Guvernul a decis să poată face aceste achiziții prin plata unor avansuri. Raed Arafat a mai spus că ”este o tentativă de exagerare de purtare a echipamentului de protecție”.

”În zonele cu pacieni diagnosticați negativ se iau măsuri minimale de protecție. Vom risca ca la cel mai simplu caz să se îmbrace cu cele mai complexe echipamente, iar când avem nevoie de ele, nu le vom mai avea”, a explicat șeful DSU.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO