Raed Arafat: Cel puțin 5% din populația României este infectată. Numărul cazurilor reale este mult mai mare

Ultima actualizare: 16-10-2020 15:08
Raed Arafat: Cel puțin 5% din populația Românie...
Reorganizarea spitalelor, explicată de Raed Arafa...

Numărul persoanelor infectate cu coronavirus este mult mai mare decât cazurile testate, respectiv cifrele raportate zilnic, spune Raed Arafat. Probabil, 5% din populația României a fost deja expusă virusului, mulți fără să-și dea seama.

Raed Arafat a explicat că tocmai acesta este motivul pentru care s-au impus o serie de restricții iar masca trebuie purtată peste tot: persoanele infectate se pot afla în prejma noastră, fără să-și dea nici ele, dar nici noi, seama. Asta pentru că cifrele comunicate zilnic nu reflectă exact realitatea. Sunt doar cazuri confirmate, și nu numărul real al cazurilor, care este mult mai mare, a explicat secretarul de stat.

„Întotdeauna, cazurile care sunt testate pozitiv sunt mai puține decât cazurile generale, din cauza asta se pun reguli în care spun, restaurantele, purtarea măștii și tot, dacă noi am fi siguri că cei care îi testăm sunt singurii care sunt pozitivi n-am mai purta masca, n-am mai lua măsuri de prevenire, de restricție, ca în unele zone, e clar că avem persoane care sunt pozitive, contagioase, asimptomatice, care poate nici ele nu știu că sunt contagioase, pentru asta vă cerem să purtați masca” a spus Raed Arafat.

Numărul real al persoanelor infectate cu coronavirus nu poate fi știut, ci doar estimat, dar numai de epidemiologi, a adăugat Arafat.

„Nu pot să vă spun o estimare, care e diferența, aici colegii din epidemiologie pot să facă anumite calcule. La un moment dat, Ministerul Sănătății a dat prevalență pe partea de anticorpi de 4,5-5%. Dacă e așa, înseamnă că aproximativ 5% din populația României a fost deja expusă virusului și a fost infectată dar nu au știut de acest lucru, au crezut că e o răceală simplă, au crezut că le curge nasul și au tușit un pic și au crezut că nu e o problemă. Sau a apărut febra pe o durată scurtă, dar ei au fost infectați și probabil unii dintre ei au infectat pe alții, dacă nu au respectat regulile de prevenire”.

Serviciile de urgență din Qatar au donat României aparatură pentru terapie intensivă

Raed Arafat a făcut aceste declarații la festivitatea de primire a unor echipamente pentru terapia intensivă, donate de serviciile de urgență din Quatar. Acestea vor fi distribuite după necesități, spitalelor de la noi.

„Observăm acum că valul doi nu va fi unul ușor și nu va fi unul care trece rapid. În spatele meu sunt echipamente necesare pentru secțiile de terapie intensivă, monitoare de funcții vitale pentru secțiile de terapie intensivă și de injectomate care ne permit să administrăm medicamentele într-un mod foarte controlat la pacienții care se află în stare critică, plus o cantitate de dezinfectant.

Echipamentele vor fi trimise către centrul de stocare strategică de unde pleacă echipamentele către spitalele care le solicită pentru terapie intensivă, deci noi suplimentăm încontinuu echipamentele la spitalele care deschid paturi noi de terapie intensivă sau care au nevoie de echipamente suplimentare pentru paturile de terapie intensivă” a spus secretarul de stat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO