Igor Dodon spune că va retrage cetățenia moldovenească fostului deputat PSD Cristian Rizea și îl va extrăda

Ultima actualizare: 16-10-2020 14:45
Igor Dodon spune că va retrage cetățenia moldovenească fostului deputat PSD Cristian Rizea și îl va extrăda
Getty

Președintele Igor Dodon a declarat că nu el i-ar fi acordat cetățenia moldovenească fostului deputat PSD Cristian Rizea, dat în urmărire internațională după ce a fost condamnat la închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani.

Președintele Republicii Moldova a spus vineri că-i va retrage fostului deputat PSD cetățenia și-l va extrăda în România, scrie Jurnal.

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

Ulterior, social-democratul a fost dat în urmărire internațională, dar între timp se refugiase în Republica Moldova, unde a dobândit cetățenia acestei țări, care nu are acord de extrădare cu România, după cum a declarat chiar el.

„În calitate de președinte, prima dată (azi- n.red.) am aflat”, a spus vineri Dodon, care a dat pe regimul Plahotniuc pentru faptul că un politician penal din România s-a ascuns în R. Moldova și a și dobândit cetățenia moldovenească, arată sursa citată.

 

Dodon: ”Urmează să fie extrădat organelor de drept din România”

 

„Am văzut diferite speculații în presă. Eu ca președinte al RM un astfel de act de acordare a cetățeniei unui om cercetat penal în România nu am semnat. Dacă în momentul depunerii actelor pentru cetățenie a declarat că nu a comis fapte penale și pe urmă se demonstrează că a dus în eroare comisia, atunci actele de cetățenie pot fi anulate”, a declarat Igor Dodon.

„Cel mai probabil era un om apropiat fostei conduceri, fostului oligarh care era la putere în RM. Eu, în calitate de președinte, prima dată am aflat. Acum se vor verifica toate circumstanțele. Cetățenia urmează să fie anulată și această persoană urmează să fie extrădată organelor de drept din România”, a adăugat Dodon.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, dat în urmărire internaţională în urma unei condamnări la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, a intrat în direct, marți, la un post de televiziune din România pentru a spune că acum este cetățean moldovean.

Aflat în centrul Chișinăului, Rizea a mărturisit în direct faptul că în 2017, în timp ce era judecat în România, a depus cerere pentru a obține pașaport pentru Republica Moldova.

Iar după ce a fost condamnat, în 2017, în primă instanță, Cristian Rizea a plecat nestingherit în Republica Moldova, mai exact de la 1 octombrie 2018, după cum a mărturisit chiar el.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO