Proteste la Bucuresti, dupa declaratiile ambasadorului american despre R. Moldova si Romania. Reactia Departamentului de Stat

Protest James Pettit

Aproximativ 2.000 de volume stranse de la bucuresteni au fost depuse marti in zona fantanii din Piata Universitatii pentru a fi trimise catre Ambasada SUA din Chisinau.

Cititi in articol:
► Reactia Departamentului de Stat din SUA
► Declaratiile lui Pettit care au starnit controverse

Gestul vine in semn de protest fata de recentele afirmatii ale ambasadorului american privind relatia Romaniei cu Republica Moldova.

"Asteptam sa ne ajute Ambasada SUA la Bucuresti ca sa le trimitem ambasadorului James Pettit la Chisinau, pentru ca altfel sunt probleme la trecerea granitei peste Prut, pe care ambasadorul doreste sa o intareasca prin declaratiile sale. Facem un apel sa se confirme faptul ca sunt afirmatiile lui si nu reprezinta pozitia Departamentului de Stat si nu sunt caracteristice poporului american. (...) Volumele sunt carti de istorie, dar s-au adus si alte tipuri de carti. Lucrul este bun pentru ca se va intelege ca apartinem unui popor cu cultura milenara, care are dreptul sa isi decida soarta", a declarat pentru AGERPRES George Simion, presedintele Platformei Unioniste Actiunea 2012, organizatorul actiunii de protest din centrul Bucurestiului.

Citește și
Dacian Ciolos alaturi de presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti
Vizita a premierului Dacian Ciolos in Republica Moldova. Investitiile promise de Guvernul roman
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Sursa foto: privesc.eu

El a precizat ca a inaintat deja o scrisoare deschisa catre Ambasada SUA la Bucuresti pentru a facilita transportul volumelor stranse.

La actiunea de protest au participat membri ai organizatiei, care au colectat in timp carti de la populatie.

Protestul de la Bucuresti se desfasoara concomitent cu o manifestatie stradala ce are loc la Chisinau, au mai spus reprezentantii Platformei Unioniste Actiunea 2012.

Reactia departamentului de Stat din SUA

La solicitarea HotNews de a comenta afirmatiile ambasadorului James Pettit, Departamentul de Stat a precizat ca pot fi cerute explicatii Ambasadei SUA de la Bucuresti.

Dupa ce jurnalistii HotNews s-au adresat ambasadei SUA de la Bucuresti, de aici au fost indemnati sa trimita intrebarile Ambasadei SUA de la Chisinau. Practic, Departamentul de Stat il lasa pe James Pettit sa isi explice singur declaratiile care au starnit numeroase discutii aprinse.

Declaratiile care au starnit controverse

Ambasadorul SUA la Chisinau, James Pettit, cu ocazia sarbatoririi a 25 de ani de la proclamarea independentei Republicii Moldova, a respins, intr-un interviu acordat postului public de televiziune, ideea unei eventuale uniri a Republicii Moldova cu Romania.

''Moldova trebuie sa ramana un stat suveran si independent in cadrul unor granite sigure. Alaturarea Romaniei de exemplu, ca o cale de a intra in UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici in Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici in Moldova este cooperarea dintre clasa politica si oamenii din Moldova pentru ca ei toti sa contribuie la realizarea unei tari mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este Romania, Moldova isi are propria sa istorie si propriile provocari, printre care este faptul ca Moldova este o tara multietnica, cu oameni care vorbesc limbi diferite si, desigur, mai este si problema transnistreana, care nici macar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special in cadrul Republicii Moldova'', a declarat recent James Pettit.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ambasadorul SUA la Chisinau:
Ambasadorul SUA la Chisinau: "Moldova nu e Romania. Unirea nu e o alegere practica". Reactiile politicienilor de peste Prut

Ambasadorul SUA la Chisinau a declarat ca Republica Moldova trebuie sa ramana un stat suveran si independent in interiorul unor granite sigure si ca unirea tarii cu Romania "nu este o alegere practica" indiferent de motiv.

Vizita a premierului Dacian Ciolos in Republica Moldova. Investitiile promise de Guvernul roman
Vizita a premierului Dacian Ciolos in Republica Moldova. Investitiile promise de Guvernul roman

Premierul Dacian Ciolos a declarat joi ca anul acesta vor continua programele de renovare a gradinitelor din Republica Moldova si de achizitie de microbuze pentru transportul elevilor moldoveni, cu finantare romaneasca.

Republica Moldova va ramane fara singura sa medalie olimpica. Canotorul care o castigase,
Republica Moldova va ramane fara singura sa medalie olimpica. Canotorul care o castigase, "importat" dintr-o tara vecina

Canotorul Serghei Tarnovschi, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice la proba de canoe simplu pe 1.000 de metri, a fost suspendat dupa ce a picat testul antidoping.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.