Protest la Penitenciarul Iași. Angajații cer plata orelor suplimentare și condiţii decente de muncă

28-01-2021 12:55


Protest la poarta celui mai mare penitenciar din Moldova. Aproape 100 de angajaţi ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Iaşi au ieşit în fața instituţiei şi şi-au strigat nemulțumurile.

Agenţii de poliţie penitenciară vor condiţii decente de muncă, să le fie plătite orele suplimentare rămase restante din anii trecuţi şi cer să se facă angajări în sistem, pentru că numărul deţinuţilor este dublu faţă de cel al angajaţilor.

Dorin Șcarlii, lider de sindicat Penitenciarul Iași: "La 31 decembrie 2020, în Penitenciarul Iaşi erau peste 5.000 de ore suplimentare, care nu au fost nici plătite, nici recuperate. Restanțe la concediul de odihnă, din cauza lipsei de personal. În anul 2020 sunt peste 6.000 de ore, numai la Penitenciarul Iaşi. Deficitul de personal la Iaşi atinge cote alarmante. Suntem undeva ocupaţi într-un procent de 72%. Nu dorim măriri salariale, cerem respectarea legii salarizării."

În Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi sunt încarceraţi 700 de deţinuţi, dintre care mai bine de jumătate sunt indivizi periculoşi, cu regim închis şi detenţii pe viaţă. Numărul angajaţilor este însă de două ori mai mic, ceea ce duce, evident, la creşterea volumului de muncă în rândul agenţilor de poliţie penitenciară.

Ionel Dimitrovici, lider de sindicat Penitenciarul Botoşani: "Aceste proteste nu vor înceta, sunt pe termen nelimitat, până aceste revendicări ale noastre vor fi rezolvate. În momentul în care vrei să acorzi anumite drepturi, vrei să pui la dispoziţie un sistem la nivel European, trebuie şi personal, trebuie şi fonduri. Nu poţi asigura aceste drepturi dacă nu ai cel puţin aceste două capitole – personal şi finanţe."

Sporurile în rândul salariaţilor din sistemul penitenciar au fost îngheţate din 2010. Sindicaliştii cer să se facă angajări în sistem şi ameninţă cu proteste periodice, suspendarea activităţii şi greve japoneze până la finalul anului, dacă nu le sunt rezolvate problemele.


VIDEO PROTVPLUS.RO