Protest amplu la Constanța. 150 de persoane, cetățeni și cadre medicale, au cerut deschiderea Spitalului de Boli Infecțioase
A fost protest în fața Prefecturii din Constanța unde aproape 150 de persoane, cetățeni și cadre medicale au cerut deschiderea Spitalului de Boli Infecțioase.
Unitatea medicală nu mai funcționează din luna octombrie a anului trecut când un incendiu violent a distrus secția de terapie intensivă. O parte din medici erau detașați la alte spitale din oraș, iar cei care erau angajați doar pe perioada stării de alertă riscă acum să rămână fără serviciu.
Un incendiu puternic izbucnit pe 1 octombrie, anul trecut, punea la pământ spitalul de boli infecțioase din Constanța. Șapte persoane internate în secția de terapie intesivă și-au pierdut viața atunci. Unitatea medicală a fost imediat închisă, iar personalul a fost detașat la alte spitale din oraș.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cora Maxim Mitroi, medic primar: „Acest spital nu trebuia să fie închis în totalitatea lui pentru că din nefericire Dobrogea nu are alternative și practic am fost văduviți cu toții, noi constănțenii, de asistență medicala de specialitate în patologia bolilor infecțioase.”
La aproape șase luni de la tragedie medicii și cetățenii au ieșit în stradă și au cerut repunerea în funcțiune a spitalului.
Autoritățile au propus proiecte de reabilitatare care se găsesc doar pe hârtie.
Florin Cocargeanu, viceprimar Constanța: „Eu nu pot să le ofer oamenilor un răspuns sau o promisiune. Nu pot. Fără o bază reală ori informații clare pe care să mă bazez nu pot să avansez termene.”
Între timp, medicii au fost detașați la mai multe spitale din oraș și din județ. Nu este, însă, și cazul cadrelor medicale angajate doar pe perioada stării de alertă.
Asistent: „Ni s-a încetat activitatea. Personalul medical angajat pe perioada stării de alertă este liber de funcție.”
Sorin Rugină, medic: „Nu se știe cine l-a închis și nu se știe cine îl va deschide, mai ales când îl va deschide în condițiile în care de șase luni vorbim că se face spital de top ultramodern ș.a.m.d și constatăm că nu are cine să monteze prizele. Este neseriozitate aici, ca să nu zic iresponsabilitate.”
În lipsa unui spital de boli infecțioase, pacienții din Constanța sunt nevoiți să se trateze la alte unități medicale din țară.