Fata de 13 ani, răpită din Tălmaciu, județul Sibiu și recuperată joi de Poliție, a fost preluată de Direcția pentru Protecția Copilului.

Între timp, anchetatorii au stabilit că ea a fost luată cu forța de părinții unui băiat, care o doreau drept noră. Oamenii ar fi avut și două ajutoare. În timp ce Poliția cercetează cazul, și asistenții sociali încearcă să o ajute pe copilă. Cazul nu este deloc singular, spun psihologii, iar fetele din această etnie trăiesc adesea o copilărie marcată de negocieri umilitoare.

În Porumbacu de Jos, unde trăiește și familia fetei răpite și apoi găsite de poliție, romii continuă să stabilească destinele copiilor de la vârste fragede.

Traian Grancea, reprezentantul comunității rromilor din Porumbacu de Jos:La noi se logodesc copiii de mici și de 5-6 ani se logodesc. Copiii sunt copii, noi suntem maturi și noi decidem ce e bine pentru copii.

Odată logodită, fetița este de multe ori preluată de familia viitorului soț. Acolo este crescută până la vârsta căsătoriei.

Dorin Cioabă, reprezentantul rromilor din România: Până la 100.000 de euro se plătește pentru o fată bună care este curtată. Unii chiar țin copiii la ei fără se se consume actul căsătoriei, îi țin acolo la ei ca și o garanție că nu vor fi căsătoriți cu alții.”

Adolescentele au învățat o metodă de a forța mâna părinților. Ele știu că o fată răpită este dezonorată și nu mai poate fi căsătorită așa ușor. De aceea apar răpiri, precum cea de miercuri seară. Este singura metodă de a scăpa de tiranie, căci altă ieșire nu găsesc.

Ana Nică, reprezentanta Asociației E-Romnja: Fără legislație și fără servicii specializate, statul încurajează și perpetuează astfel de practici. Fetele sunt lăsate la voia sorții că apoi să fie blamate pentru violențele la care sunt supuse.

Beatrice Muntean, purtătorul de cuvânt DGASPC Sibiu:Instituția noastră a purtat de-a lungul timpului discuții cu reprezentanții etniei rrome. Prin astfel de obieciuri, minorii sunt expuși la volență cât și la alte situații de risc.

În România nu există nici măcar informații clare despre numărul copiilor logodiți la vârste fragede.