Proiectul care va readuce la viata Marea Neagra. Cum functioneaza cele 8 recife artificiale instalate in larg, la Constanta
Opt recife artificiale care vor functiona exact ca niste bariere de corali vor fi scufundate in largul Marii Neagre pentru salvarea ecosistemului.
Proiectul apartine bulgarilor, in colaborare cu cativa parteneri romani, care vor sa dea viata Marii Negre. Odata cu asta si turistii vor simti beneficiile, pentru ca recifele artificiale vor si filtra apa in mod automat, iar - in ani - ea va deveni mai limpede. Dispozitivele inalte cat un bloc cu trei etaje vor fi instalate in zona Cazinoului din Constanta.
Dispozitivile gigant sunt vitale pentru flora si fauna din Marea Neagra, spun specialistii. Vor fi instalate concomitent in toate tarile riverane Marii Negre, precum Georgia, Turcia, Bulgaria si Ucraina.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Sa speram ca vor ajuta la reaparitia unor specii si de ce nu la inmultirea celor care sunt deja", a spus Angelica Iosif, managerul proiectului.
"Ar ajuta tot habitatul ecosistemului. Vedem ca si pe uscat cand avem de a face cu poluarea niciunul din noi nu ne simtim bine", sustine Marian Paiu.
Mai exact, recifele artificiale vor avea acelasi rol ca bariere de corali, pe care se vor fixa scoici si alge. Astfel, am putea spera ca viata din Marea Neagra sa reinvie. Din cele 26 de specii cu valoare comerciale cate existau, acum mai exploatam doar 5. In principal, hamsie, sprot si scrumbie.
"Proiectul nostru prevede ca recifele artificiale sa fie concepute ca sa functioneze ca niste filtre naturale", a explicat Petko Tzvetkov, managerul proiectului.
Recifele artificiale au fost construite in Bulgaria si vor fi instalate in largul Marii, cu ajutorul unor macarale, cel mai probabil in primavara anului viitor.
Cele 8 recife vor fi instalate intre Portul comercial si cel turistic, undeva la 500 de metri distanta in larg. Pe langa functia principala, de filtrare a rezidurilor, vor deveni cu siguranta si o atractie turistica pentru amatorii de scufundari.
Bugetul total pentru acest proiect este de peste 600.000 de euro, bani oferiti de Uniunea Europeana.