Radu Mazare, trimis la DNA pentru un posibil conflict de interese PENAL. Contractele din cauza carora risca inchisoarea

Ultima actualizare: 11-12-2014 07:15

Radu Mazare este acuzat de conflict de interese, dupa ce Primaria Constanta a incheiat 5 contracte cu firma unui partener de afaceri de-al edilului. ANI a trimis constatarea la DNA, pentru continuarea cercetarilor.

Potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Integritate, Radu Mazare ar fi semnat cinci contracte intre primaria pe care o conduce si doua firme care il au ca asociat pe Sorin Strutinsky, un om de afaceri cu care Mazare are relatii comerciale. In plus, Mazare ar fi aprobat un contract pentru un eveniment al Primariei care a fost organizat tot de o firma a lui Sorin Strutinsky. Valoarea totala a acestor contracte este de 20.621.572, 49 Lei, fara TVA (aprox. 4.582.571 Euro), bani fiind platiti din bugetul local.

• Comunicatul ANI
• Mazare, informat inca de acum 4 ani
• Firmele lui Mazare si Strutinsky
• Ce pedeapsa risca Mazare

Vezi aici harta sefilor de judete cu probleme in justitie

Comunicatul ANI
Agentia Nationala de Integritate a sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la posibila savarsire de catre RADU STEFAN MAZARE, Primar al Mun. Constanta, a infractiunii de conflict de interese, intrucat, in calitate de reprezentant al Mun. Constanta, a semnat cinci contracte si un acord cadru (cu cinci contracte subsecvente), incheiate intre Primaria Constanta si doua societati comerciale (S.C. Conpress Holding S.R.L si S.C. Soti Cable Neptun S.R.L) care il au ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel, persoana cu care RADU STEFAN MAZARE se afla in relatii comerciale in alte opt societati comerciale”, se arata in comunicat.

Mai mult, in calitatea sa de primar, RADU STEFAN MAZARE a aprobat in urma procedurii de selectie a ofertelor, raportul de atribuire a contractului de finantare din fonduri nerambursabile necesare sustinerii spectacolelor ce au fost organizate cu ocazia evenimentului ”Sarbatori de Iarna – Oraselul Copiilor 2013”, incheiat intre Primaria municipiului Constanta si S.C. Soti Cable Neptun S.R.L, societate care il are ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel, persoana cu care RADU STEFAN MAZARE se afla in relatii comerciale in alte opt societati comerciale.

Mazare, informat inca de acum 4 ani
Potrivit unor surse din interiorul investigatiei, ANI s-ar fi sesizat inca de acum patru ani de zile privind existenta unui conflict de interese in cazul lui Mazare, edilul fiind informat in decembrie 2010 ca Agentia de Integritate a inceput o evaloare a declaratiei sale de avere, a posibilelor conflicte de interese si incompatibilitati. Avocatul primarului, spun aceleasi surse, s-a prezentat in februarie 2011 la sediul ANI pentru a il reprezenta.

Pornind de la un articol aparut in presa si intitulat “Banii Constantei, cheltuiti cu amicii”, Agentia Nationala de Integritate a solicitat Primariei Constanta actele privind contractele incheiate de municipalitate cu firmele lui Sorin Strutinsky (foto jos). S-a descoperit astfel ca S.C Soti Cable Neptun S.R.L ar fi castigat licitatia organizata de Primariei pentru evenimentul Sarbatori de Iarna – Oraselul Copiilor 2013” pe baza experientei. Experienta a fost probata insa doar prin documente eliberate tot de Primaria Constanta.

Firmele lui Mazare si Strutinsky
Sursele sustin ca ANI ar fi identificat nu mai putin de 8 firme in care Radu Mazare si Sorin Strutinsky sunt asociati: S. C Alliance Qwest Company S. A., S.C Comtex S.A, S.C Conpress Group S.R.L, S.C Eurosantis Com Imvest S.A, S.C Ideea Contrast S.R.L, S.C Sigma Trading S.R.L., S.C Silk Estate S.A, S.C Xenoti S.R.L. Toate aceste firme sunt in functiune. De asemenea, Mazare si Strutinsky ar detine doua suprafete de teren de 605 mp si 893 mp in Bucuresti pentru care au cerut autorizatii de constructie in 2009 si 2010, urmand a inalta pe ele blocuri cu 4 etaje.

Din aceste date ar fi rezultat indicii potrivita carora primarul Radu Mazare a semnat 5 contracte si un acord cadru cu S.C Conpress Holding S.R.L si S.C Soti Cable Neptun S.R.L, firme la care Strutinsky este asociat, si a aprobat ca Soti Cable Neptun S.R.L. sa organizeze evenimentul S.C Conpress Holding S.R.L si S.C Soti Cable Neptun S.R.L. S.C Conpress Holding S.R.L ar fi beneficiat de contracte in valoare de 18.595.984,32 lei (fara TVA) iar S.C Soti Cable Neptun S.R.L, a beneficiat de contracte in valoare de 2.025.588,17 lei (fara TVA).

Ce pedeapsa risca Mazare
ANI a sesizat DNA in acest caz. Conform comunicatului Agentiei, primarul Constantei a incalcat dispozitiile art. 301 din Codul Penal al Romaniei coroborate cu prevederile art. 12 lit. b) din Legea 78/2000. Potrivit art. 301 din Codul Penal al Romaniei „Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, (...) pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”. De asemenea, potrivit art. 12 lit. b) din legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, „sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: b) folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO