Proiect de lege pentru interzicerea închirierii apartamentelor cu risc seismic. Amenzi de până la 75.000 de lei

Ultima actualizare: 11-05-2022 15:39
Firma președintelui Consiliului Județean Tulcea a ridicat un bloc cu 8 etaje într-o zonă protejată istoric
StirilePROTV

La propunerea Ministerului Dezvoltării și Administrației Publice, Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege care prevede măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Prin proiectul de lege propus miercuri, se interzice închirierea sau darea spre folosință a locuințelor situate în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, iar cei care vor încălca legea vor fi amendați cu până la 75.000 de lei.

Consolidarea clădirilor cu bulină roșie

Proiectul de lege mai prevede și urgentarea măsurilor pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, deoarece în cazul unui cutremur major, siguranța cetățenilor și economia națională ar fi puse în pericol, declară Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucărilor publice și administrației.

Printre altele, actul normativ presupune:

1. „Transformarea programului dintr-unul cu caracter anual într-un program cu caracter multiannual.”
2. “Introducerea pentru expertizarea tehnică şi a clădirilor cu destinaţia de spital, policlinică sau dispensar policlinic,
3. “Introducerea evaluării vizuale rapide ca etapă premergătoare realizării expertizei tehnice, de către autorităţile locale, pentru obţinerea unei imagini de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismică a fondului construit.”
4. Introducerea precizării cu privire la interzicerea desfăşurării oricăror tipuri de activităţi (economice, culturale, sportive etc.) care implică aglomerări de persoane în clădirile încadrate în clasa de risc seismic RsI.”
5. “Introducerea precizării cu privire la interzicerea închirierii sau cedarea în comodat/folosinţă a spaţiilor cu destinaţia de locuinţă din clădirile încadrate în clasa de risc seismic RsI până la recepţia la terminarea lucrărilor de intervenţie.”, prevede Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru aprobarea Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.  

Investiții de 1 miliard de euro pentru consolidarea clădirilor

În programul de guvernare 2020-2024, pentru perioada 2021-2027 sunt prevăzute investiții cu o valoare estimată de 1 miliard de lei care presupune consolidarea la nivel național a 300 de imobile ce prezintă risc seismic ridicat, potrivit ministrului dezvoltării.
De asemenea, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin Componenta C5 - Valul Renovării, prevede apeluri de proiecte dedicate pentru investiţii în intervenţii integrate asupra clădirilor rezidenţiale şi publice.

Consolidarea clădirilor crește valoarea prețului pe piață și automat durata de viață a acestora

Prețul mediu pentru realizarea consolidărilor în urma unui cutremur major este de aproximativ 800 euro/m2, la care se adaugă costurile de demolare și de eliberare a amplasamentului, pagubele survenite în urma întreruperii activităților, costurile de relocare a persoanelor, afectarea infrastructurii și a rețelelor edilitare.

„Astfel, este de circa două ori mai ieftină consolidarea fondului construit existent vulnerabil din punct de vedere seismic, iar efortul financiar este distribuit pe o perioadă mai lungă de timp, de 4-6 ani, comparativ cu situaţia în care este necesară intervenţia asupra clădirilor afectate în urma unui seism major", potrivit ministrului Cseke Attila.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO