Marek Menkiszak, despre reacția Occidentului la războiul din Ucraina: „Livrările de arme au venit târziu”

Ultima actualizare: 11-05-2022 12:11
razboi ucraina
Getty

Invitat la interviurile Press HUB, Marek Menkiszak, șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia, a vorbit despre războiul din Ucraina și reacțiile pe care le-a avut Occidentul în tot acest timp.

Marek Menkiszak, șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia, a vorbit despre faptul că Occidentul nu a trimis arme în Ucraina, înainte de declanșarea războiului, pentru că nu a crezut că țara aflată în conflict cu Rusia, va rezista mai mult de o săptămână.

În principiu, este adevărat că astfel de livrări militare au venit, în primul rând, târziu. Și în al doilea rând, inițial, mai ales inițial, nu au fost destule, de fapt, pentru o susținere activă a Ucrainei”, a menționat Marek Menkiszak, în interviul acordat jurnaliștilor PressHUB.

Chiar dacă livrările de arme către Ucraina au crescut, Occidentul s-a arătat îngrijorat de o posibilă ripostă a Rusiei. Însă, în ciuda temerilor, echipamentul militar a tot continuat să ajungă în Ucraina, iar Rusia nu a avut niciun fel de reacție puternică.

Doar că s-a dovedit chiar repede că e greșit, pentru că atât nivelul rezistenței ucrainene, cât și eșecurile și comportamentul foarte ciudat al părții ruse au dezvăluit deficite uriașe dinspre armata rusă și că a lipsit oarecum un plan B, când avansarea rapidă spre Kiev a picat”, a mai precizat șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia.

Însă, după ce militarii ucraineni s-au opus cu rezistență în fața ofensivei ruse, atitudinea Vestului s-a schimbat, iar ajutorul a fost pe măsură.

Citește continuarea interviului pe
PressHUB.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO