Programul ”Testăm pentru București”, suplimentat la 20.000 de locuri. Se pot înscrie și cei care pleacă în vacanță
Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat, în şedinţa de miercuri, suplimentarea numărului de beneficiari ai proiectului "Testăm pentru Bucureşti" de la 11.000 la 20.000.
De asemenea, a fost decisă includerea în rândul acestora şi a bucureştenilor care călătoresc în scopuri turistice.
9.000 de beneficiari, în plus
S-au înregistrat 31 de voturi pentru, 12 împotrivă şi două abţineri.
"Se aprobă modificarea şi completarea proiectului 'Testăm pentru Bucureşti!' (...) Art. 2 al HCGMB nr. 198/2000 se modifică şi va avea următorul conţinut: se aprobă acordarea unui sprijin financiar, în valoare de 200 de lei/beneficiar, inclusiv cetăţenilor din municipiul Bucureşti care călătoresc în scopuri turistice şi vor solicita participarea, în mod voluntar, la efectuarea testării PCR, în vederea depistării infectării cu virusul SARS-CoV-2. (...) Se suplimentează numărul de beneficiari cu 9.000 de persoane, astfel numărul total de beneficiari se modifică de la 11.000 la 20.000", prevede proiectul de hotărâre adoptat de CGMB, potrivit Agerpres.
Articolul 2 al hotărârii CGMB nr. 198/2000 adoptate pe 11 mai stipula că se acordă un sprijin financiar, în valoare de 200 de lei/beneficiar, cetăţenilor din municipiul Bucureşti care vor solicita participarea, în mod voluntar, la efectuarea testării PCR, în vederea depistării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Bugetul proiectului a crescut la 4.033.000 lei
Bugetul proiectului creşte de la 2.233.000 de lei la 4.033.000 lei.
Potrivit referatului de aprobare a proiectului, plecând de la numeroasele solicitări de efectuare voluntară a testelor pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2 primite din partea bucureştenilor, coroborat cu condiţiile de călătorie în scopuri turistice impuse de autorităţile statelor membre şi non-membre UE, astfel cum sunt detaliate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, se propune modificarea proiectului "Testăm pentru Bucureşti!", pentru a-i sprijini şi pe cei care doresc să meargă în vacanţă şi vor solicita, în mod voluntar, testarea PCR.
În raportul de specialitate al proiectului se precizează că sprijinul financiar pentru serviciile medicale de testare RT - PCR în valoare de 200 de lei/beneficiar va fi decontat către unităţile sanitare publice şi/sau private afiliate în cadrul proiectului.
Proiectul "Testăm pentru Bucureşti!" se adresează cetăţenilor din Capitală care solicită, în mod voluntar, testarea PCR şi nu se află în categoriile definiţiilor de caz, astfel cum sunt stabilite prin Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică din România.
"Banii de tipul acesta trebuie duşi acolo unde este cea mai mare nevoie de ei, noi am spus asta şi prima dată când a fost dezbătut acest proiect în CGMB, am spus că (...) trebuie testaţi oamenii din subordinea Primăriei Generale care au contact cu publicul frecvent", a declarat consilierul municipal USR Ana-Maria Ciceală, miercuri, în şedinţa CGMB.
Consilier PNL: Programul se transformă în ”Testăm pentru Grecia”
Potrivit consilierului municipal PNL Cătălin Deaconescu, proiectul "Testăm pentru Bucureşti" se transformă în "Testăm pentru Grecia".
"Oamenii aceştia care se duc în vacanţe acolo unde li se cer astfel de teste cred că nu fac parte dintr-un grup vulnerabil", a spus Deaconescu. În opinia sa, ar fi mai bine să fie testaţi la întoarcerea din concediu, ca să asigure securitatea celor care nu pleacă în vacanţe.
Primarul general, Gabriela Firea, a afirmat că Municipalitatea şi-a testat proprii angajaţi.
"Şi pasajele şi podurile pe care le construim au nevoie de oameni care pot să circule pe ele, adică au maşină, bani de combustibil, serviciu (...) O autoritate locală oferă proiecte, investiţii, servicii pentru toate categoriile de cetăţeni", a declarat Firea.
Referitor la afirmaţia lui Deaconescu privind testarea cetăţenilor la reîntoarcerea din concediu, Firea a menţionat: "Dacă face totul Primăria Capitalei, atunci să fim noi şi Ministerul Sănătăţii".
Ea a menţionat că mai multe ţări europene solicită un test valabil, foarte actual, de COVID-19.
Firea: Am achiziționat 5 noi aparate de testare Real Time PCR
Firea a precizat că Municipalitatea nu supra-aglomerează aparatele de testare Real Time PCR cu noua categorie a bucureştenilor care pleacă în vacanţă şi care va beneficia de aceste teste.
"Noi ne-am pregătit cu seriozitate pentru această perioadă şi am achiziţionat 5 noi aparate de testare Real Time PCR (...) Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor, are contracte de colaborare, asocieri cu 12 clinici de stat şi private prin care derulăm toate aceste testări. Avem o capacitate de testare zilnică de 1.500 de teste, în afară de testele care se realizează prin definiţia de caz prin testări făcute de DSP", a subliniat Firea.
Ea a informat că, începând de joi, bucureştenii interesaţi care pleacă în vacanţă pot să se înscrie pentru a fi testaţi gratuit de către PMB, prin ASSMB, la adresa de email [email protected]. Firea a anunţat că aceştia vor fi contactaţi de angajaţi ai ASSMB şi programaţi la testare la una dintre cele 12 clinici de stat sau private cu care Municipalitatea este în parteneriat, în funcţie de data la care au programată călătoria.
Ea a adăugat că, în cazul în care va fi nevoie, se va suplimenta numărul de beneficiari ai proiectului.
Sursa: Agerpres
Etichete: bucuresti, coronavirus, primarie, teste, firea,
Dată publicare:
15-07-2020 15:36