Produsul care se vinde masiv de 1 Mai. Românii îl cumpără fără ezitare
În Săptămâna Mare din Postul Paștelui tentația supremă este micul. Anul acesta 1 Mai îl sărbătorim în post, aşa dă cei care poftesc vor aştepta până la sfârșitul săptămânii.
Însă, cum nu toată lumea respectă regulile bisericeşti, în magazine şi măcelării rafturile sunt pline de grăsuni gata pregătiţi să ajungă pe grătar. Potrivit Asociației Române a Cărnii, românii consumă anual 200-250 de milioane de mici, iar anul acesta procesatorii de carne și-au pregătit stocuri mai mari decât anul trecut.
Postul și micii - un duo care testează rezistența chiar și a celor mai hotărâți credincioși. Chiar dacă anul acesta Ziua Muncii pică în Săptămâna Mare, grătarele de 1 Mai vor fi nelipsite. Cei care au vrut să fie siguri că nu găsesc rafturile goale au mers de pe acum să se aprovizioneze. Alţii au furat startul și au stat la coadă zeci de minute să mănânce mici.
Estimările Asociaţiei Române a Cărnii arată că românii consumă anual aproximativ 200-250 de milioane de mici, adică peste 20.000 de tone.
Crăciunul este perioada în care se mănâncă cea mai multă carne, spun cei din industrie, urmat de 1 Mai. Anul trecut, de ziua Muncii s-au perpelit pe grătare peste 18 milioane de mititei.
Deși acesta Ziua Muncii pică în săptămâna Mare din postul Paștelui, procesatorii de carne și-au pregătit stocuri mai mari decât anul trecut.
Marian Ciotoianu - proprietarul unui magazin de specialitate: „Avem destulă marfă, ne-am pregătit pentru că acum un an, doi ani, ne-au cam prins descoperiți. Mici, scăriță, pastrama de porc, vită, ceafă, cârnați, frigărui. Da, într-adevăr sunt şi oameni care ţin post, dar sunt mai mulţi care nu țin și nu cred că o să ne încurce. ”
Unele supermarketuri au pregătit și mici vegani.
Michael Kaiser, director comercial supermarket online: „Anul acesta am dublat cantitatea de mici pentru grătarele de 1 mai şi estimăm că vom epuiza stocurile. Pe lângă produsele deja cunoscute avem por, oaie, vită și amestec. avem și mici vegani.”
Pe lângă mici, românii vor mai pune miercuri pe grătare și alte bunătăți.
Ionuţ Neacşu - proprietarul unei carmangerii: „Mai sunt şi alte completări pe lângă, cârnăciori, tot felul de marinate. Fetele mănâncă mai mult pui, pentru copii hai să le luăm o frigăruie, frigărui de porc cu legume, frigărui de pui, frigărui italienești, acele arosticini de berbecuţ.”
Cei care ţin totuşi post de 1 Mai, vor putea înghesui pe grătarul de Paşte, pe lângă miel și 2 mici.