DNA a facut perchezitii la Primaria Constantei. Radu Mazare: "Azi sunt liber, merg sa ma dau cu caiacul, poate maine nu apuc"

×
Codul embed a fost copiat

Procurorii DNA roiesc din nou prin preajma lui Radu Mazare. Acestia au facut verificari joi in Primaria Constanta si la cateva firme care au legatura cu edilul, dar si cu fostul asociat al acestuia, Sorin Strutinsky.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cel din urma a fost arestat intr-un dosar de dare de mita si trafic de influenta. Acum, anchetatorii cerceteaza contractele incheiate de primarie cu mai multe companii locale. Au banuiala ca Mazare i le-a dat preferential lui Strutinski. In acest timp, Radu Mazare a tinut sa para relaxat si le-a spus iubitelor sa stea linistite, ca doar nu pleaca la razboi.

Dimineata, procurorii DNA au descins la Primaria Constanta si la cateva firme care au legatura cu Radu Mazare, dar si cu fostul sau asociat Sorin Strutinsky, arestat la Bucuresti.

Procurorii cerceteaza contractele incheiate pesonal de Mazare cu mai multe companii locale care organizau diverse spectacole estivale. Si investigheaza, in plus, anumite firme de paza, dar si conditiile in care au fost ridicate diverse mall-uri si hipermarketuri la malul marii.

Citește și
consumator droguri
Zeci de perchezitii, in cazul tinerilor care au consumat substante halucinogene necunoscute. Avertismentul medicilor
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Radu Mazare: "Dupa cum vedeti, m-am pregatit de perchezitii, mi-am luat pulover, mi-am luat o geaca groasa, am zis: 'Ba', ma intorc bine, nu ma intorc, iarasi bine'. Asta-i viata, astea-s vremurile in Romania. Am inteles ca ei cauta contracte cu Tv Neptun, cu firma Polaris, contracte cu Compress Holding, sunt fostele firme, mai putin cea de gunoi, in care eram asociat acum 12 ani de zile si inca doua autorizatii de constructie emise prin 2007, 2009. Nu stiu..."

Multe dintre societatile implicate in ancheta fac parte din aceleasi doua mari grupuri infiintate in 1992 de tripleta Mazare-Constantinescu si Strutinski. Respectiv firma care detine TV Neptun, dar si Conpress Holding.

In anul 2000, Radu Mazare devine primarul municipiului Constanta, iar in 2004 Nicusor Constantinescu ajunge presedintele Consiliului Judetean Constanta. In aceste conditii, Sorin Strutinski este cel care ramane la conducerea celor doua mari societati.

Sesizati de inspectorii ANI, procurorii DNA suspecteaza insa ca tocmai aceste firme au primit contracte preferentiale de la Primaria Constanta si Consiliul Judetean Constanta.

Mai exact, in cazul Televiziunii Neptun, anchetatorii spun ca Primaria a semnat mai multe contracte, de sute de mii de euro, pentru organizarea de spectacole. Iar o alta firma din Conpress Holding, unde actionar este Sorin Strutinsky, a primit un contract in valoare de doua milioane de euro pentru a asigura paza in statiunea Mamaia.

Reprezentantii TV Neptun Constanta au dat deja un comunicat de presa in care anunta ca au pus la dispoztia anchetatorilor toate actele cerute.

In timp ce procurorii cautau documente in primarie, ca sa isi linisteasca gandurile, Radu Mazare a decis sa mearga pe lacul Siutghiol, sa se dea cu kaiakul.

Dincolo de gluma, procurorii spun ca Strutinski si Mazare au facut afaceri si prin alte firme unde ar fi actionari. In declaratia de avere din 2014, Radu Mazare recunoaste ca este concesionarul unui teren in Madagascar.

Desi detine un apartament in Bucuresti, primarul sta cu chirie intr-o vila din statiunea Mamaia. In conturi are aproape 300.000 de euro, dar si-a imprumutat un prieten cu 600.000 de euro. Mazare se caracterizeaza drept un tip cumpatat.

"Stii ca eu nu sunt cheltuitor. Am acelasi jeep de 10 ani si cheltui pe ce-mi place mie. De exemplu, pe caiacul asta am dat 2.000 de euro", spune Radu Mazare.

Retinerea si cercetarea lui Sorin Strutinski pentru trafic de influenta aduce in prim plan acuzatiile aduse de mai multi oameni de afaceri care nu reuseau sa investeasca la malul marii, acuzand blocajul format de cei trei.

Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta: "Nu vreau sa raspund la asa ceva. Stiti foarte bine ca nu a fost nicio proba, nici impotriva domnului primar Radu Mazare."

Procurorii DNA au ridicat joi din primaria Constanta si documente referitoare la eliberarea unor certificatelor de urbanism dar si diverse autorizatii de construire pentru un mall din Constanta.
 

Cronologia evenimentelor, joi, 5 februarie 2015:

UPDATE ORA 11.45: Primarul Radu Mazare a plecat dupa aproximativ de o ora de la Primaria Constanta, unde au loc perchezitii ale procurorilor DNA. ”Au ramas in primarie viceprimarul Fagadau, sefa mea de cabinet si ceilalti colegi ai mei, ca sa predea documentele, care sunt pentru o perioada indelungata. Vor sa ia documentele cu societatea de televiziune unde am fost angajat (SC Soti -n.r.), de la ziar, cu firma care strange gunoul si care are contract cu Primaria de prin '90 si ceva. A sunat ofiterul judiciar la procuror, este vorba despre contracte din 2007 incoace, contracte care au mai fost verificate, si autorizatiile de constructie pentru doua societati, pentru constructia mall-ului de la Maritimo si cealalta pentru un centru comercial care nu s-a mai construit”, a spus Radu Mazare.

Intrebat ce stia despre firma Tripont Invest SRL, vizata in acest dosar, Mazare a spus: ”Asta este firma care a construit mall-ul de la Maritimo”. Primarul a mai spus ca i-a intrebat pe anchetatori daca este nevoie sa participe si el la perchezitii, care vor fi de lunga durata, avand in vedere ca sunt cautate mii de documente pentru contracte incheiate incepand cu 2007, iar ofiterii judiciari i-au raspuns ca nu este necesara prezenta sa. ”Sunt mii de documente, actiune care dureaza. I-am intrebat pe procurori: «ma luati, nu ma luati?». Mi-au zis «nu, ca n-am venit sa va luam». I-am intrebat daca pot sa plec, le-am spus ca este viceprimarul, semneaza el (procesele-verbale pentru predarea documentelor -n.r.). (...) Avand in vedere ca sunt liber astazi, fac o tura cu caiacul, poate maine nu mai apuc”, a mai spus Mazare.

Citeste si: Omul de afaceri Sorin Strutinsky, retinut de procurorii DNA. Este suspectat de dare de mita si trafic de influenta

La iesirea din Primaria Constanta, Radu Mazare a fost asteptat de cateva persoane, intre care o femeie in scaun cu rotile, care la un moment dat, in timp ce incerca sa ajunga la primar, s-a dezechilibrat si a cazut cu scaunul. Ea a fost ajutata de Mazare sa se ridice, femeia spunandu-i acestuia ca nu il lasa sa fie ridicat de procurori si ca daca va fi retiunut va merge si ea cu el. Persoanele adunate in fata Primariei i-au spus lui Mazare ca vor sa faca un protest daca acesta va fi retinut de DNA, primarul spunandu-le ca nu este cazul si ca daca au treaba la primarie sa vina vineri, pentru ca astazi activitatea institutiei este blocata din cauza perchezitiilor.

UPDATE ORA 11.00: Potrivit unor documente ale procurorilor, obtinute de Mediafax, cercetarile in acest dosar au la baza sesizarea facuta de Agentia Nationala de Integritate, care a cerut DNA sa il verifice pe Radu Mazare pentru conflict de interese. Aceasta sesizare a venit dupa ce Primaria Constanta a acordat contracte in valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding si Soti Cable Neptun, al caror asociat, Sorin Strutinsky, este in relatii comerciale cu Mazare in opt societati. ANI s-a sesizat din oficiu, in 17 noiembrie 2010, in cazul lui Radu Mazare, iar evaluarea inspectorilor de integritate a vizat mandatele 2008-2012 si 2012-2016 ale primarului Constantei. De asemenea, au fost avute in vedere aspecte semnalate intr-un material de presa in care se arata ca Primaria Constanta plateste Conpress Holding un milion de euro pentru paza unor bunuri publice din statiunea Mamaia.

UPDATE ORA 10.15: Radu Mazare a ajuns la sediul Primariei Constanta, el declarand, la intrarea in institutiei, ca nu stie care este motivul perchezitiilor si ce anume cauta procurorii. ”La primarie a venit mai intai viceprimarul. Intre timp, m-am spalat pe cap, m-am dat cu deodorant care imi aduce mie aminte de Brazilia, m-am imbracat mai gros. S-ar putea sa ma intorc, s-ar putea sa nu ma intorc acasa. Asta e viata, m-am pregatit pentru orice (...) Daca ma salta, bine, daca nu ma salta, ma duc sa ma dau cu caiacul, ca este o zi frumoasa”, a spus Mazare.

UPDATE ORA 10.00: Radu Mazare pleaca de acasa, insa iniante de asta sta putin de vorba cu presa, anuntand ca este pregatit pentru ... orice: "Dupa cum vedeti mi-am luat pulover, mi-am luat o geaca groasa. Am zis, ba, ma intorc, bine, nu ma intorc ... iarasi bine, asta-i viata, astea-s vremurile in Romania".

Reporter: De data asta ce cauta procurorii?
Radu Mazare: "Am inteles ca cauta contracte cu TV Neptun, contracte cu firma Polaris, contracte cu Compres Holding, fostele firme in care eu eram asociat acum 12 ani de zile. Si inca 2 autorizatii de constructie emise prin 2007 - 2009, nu stiu, mi-au zis firmele dar nu le stiu, ca semnez 'jde mii pe an". 

Intrebat daca perchezitiile procurorilor au legatura cu sesizarea facuta de ANI in decembrie 2014, el a spus ca nu stie si ca stie doar ca sunt perchezitii si la TV Neptun, unde sunt cautate tot contractele incheiate de SC Soti cu Primaria Constanta. Mazare a mai sustinut ca aceste contracte au mai fost verificate de anchetatori ”in nenumarate randuri” si ca el nu mai este de 12 ani actionar in aceste firme. ”Nu mai sunt actionar de 12 ani la ziar, la televiziune, la firma de paza. Contractele cu aceste firme sunt cerute, care ar urma sa fie acuzatiile nu stiu, au mai fost verificate in nenumarate randuri. (...) M-am obisnuit sa traiesc in Romania, m-am obisnuit sa ma culc seara si a doua zi....Oricum, cand m-a trezit filipineza (menajera -n.r.), zic «e DNA, sigur, pe undeva»”, a adaugat Radu Mazare.

UPDATE ORA 09.45: Investigatia a pornit la nivelul DNA pe baza informatiilor stranse de ANI, care a incercat sa verifice averea lui Mazare. Astfel, ar fi aparut informatii cum ca multe dintre contractele incheiate de Primaria Constantei si semnate de Mazare nu ar fi fost legale. Mai mult, companiile care ar fi beneficiat de banii publici ar fi patronate fie de Mazare, fie de apropiati ai acestuia, astfel ca nu este exclus ca primarul Constantei sa se aleaga cu mai multe capete de acuzare. Nu e prima oare cand Mazare are de a face cu DNA. Primarul Constantei este judecat intr-un dosar privind retrocedari de terenuri la Constanta, acuzat de luare de mita privind constructia unui cartier de locuinte sociale si va trebui sa dea socoteala pentru bunurile pe care le-a dobandit in timpul mandatului.

UPDATE ORA 09.15: Procurorii DNA perchezitioneaza Primaria Cosntanta.

Comunicatul DNA

Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat, ca in acest dosar se fac cercetari pentru infractiuni de coruptie, asimilate celor de coruptie, de serviciu si a unor infractiuni economice, care ar fi fost comise in perioada 2008-2014. Anchetatorii fac, joi, 13 perchezitii in Bucuresti si in judetele Constanta si Cluj, la sediul unei institutii publice, la sediile unor societati comerciale si la domiciliile unor persoane, a precizat DNA.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca institutia publica unde au loc perchezitii este Primaria Constanta, de unde sunt ridicate mai multe documente privind relatiile acestei institutii cu mai multe firme, intre care si societatea omului de afaceri Sorin Strutinsky, SC Soti Cable Neptun SRL. Potrivit surselor citate, perchezitii au loc si la punctele de lucru din Cluj si Constanta ale SC Tripont Invest SRL, la sediul social din Constanta si la un punct de lucru din Bucuresti ale SC Soti Cable SRL, la sediul din Constanta al SC Polaris M. Holding si la SC Telegraf Advertising SRL, societate care ar fi coordonata de primarul Constantei, Radu Mazare si de omul de afaceri Sorin Strutinsky.

De asemenea, procurorii DNA fac perchezitii la locuinta administratorului SC Property Developement TWO SRL din Bucuresti, Asi Kahana, la Vasile Florin Ciorca din Cluj-Napoca si la Carmen Ghermus (fosta Iorga) din Eforie Nord, aceasta din urma fiind o persoana de incredere a lui Strutinsky. Anchetatorii vor ridica la perchezitii documente, respectiv facturi, chitante, extrase de cont, privind contracte incheiate de Primaria Constanta cu mai multe firme dintre cele vizate in acest dosar.

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, presedintele CVM Tomis Constanta, a fost retinut de procurorii DNA, miercuri, intr-un dosar in care este suspectat de dare de mita si trafic de influenta, urmand ca joi sa fie dus in instanta cu propunerea de arestare preventiva. El este acuzat ca ar fi primit de la reprezentantul unei firme peste 635.000 de lei si 25.000 de euro, pentru a interveni la functionari ai Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile Constanta sa plateasca lucrarile executate de societate, in baza unui contract. Sorin Strutinsky este un apropiat al primarului municipiului Constanta, Radu Mazare, cu care este asociat in mai multe firme.

In decembrie 2014, Agentia Nationala de Integritate cerea DNA sa il cerceteze pe Radu Mazare pentru conflict de interese, dupa ce Primaria Constanta a acordat contracte in valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding si Soti Cable Neptun, in care este asociat si Sorin Strutinsky. Potrivit unor surse, Radu Mazare si Sorin Gabriel Strutinsky ar fi fost asociati in noua firme, respectiv: Soti Cable Neptun SRL, SC Alliance Qwest Company SA, SC Comtex SA, SC Conpress Group SRL, SC Eurosantis Com Invest SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Sigma Trading SRL, SC Silk Estate SA si SC Xenoti SRL.

ANI a mai stabilit ca primarul Radu Mazare a aprobat, in urma procedurii de selectie a ofertelor, raportul de atribuire a contractului de finantare din fonduri nerambursabile pentru sustinerea spectacolelor care au fost organizate cu ocazia evenimentului "Sarbatori de Iarna - Oraselul Copiilor 2013", incheiat intre Primaria Constanta si SC Soti Cable Neptun SRL. Valoarea totala a contractelor acordate celor doua societati comerciale este de 20.621.572, 49 lei, fara TVA (aproximativ 4.580.000 de euro). Sorin Strutinsky spunea atunci ca actiunea ANI impotriva primarului Radu Mazare este netemeica si preciza ca respectivele contracte au fost incheiate in urma unor licitatii.

Soti Cable Neptun SRL a fost infiintata in 1993, reprezentantii companiei precizand atunci ca are angajati 200 de jurnalisti.

Primarul Constantei, Radu Mazare, este cercetat intr-un dosar instrumentat de DNA, in care este acuzat ca ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul privind construirea locuintelor sociale din cartierul "Henri Coanda" din Constanta. Mazare mai este acuzat ca nu a trecut in declaratiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel in care a primit, in septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. in aceasta cauza, Radu Mazare este sub control judiciar si are interdictie de a parasi tara.

De asemenea, DNA l-a trimis in judecata pe primarul Radu Mazare in 28 octombrie 2008, intr-un dosar privind atribuirea nelegala a unor terenuri, in care este acuzat alaturi de 36 de persoane, intre care Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, fosti si actuali functionari din Primaria Constanta si din Oficiul de Cadastru, mandatari si notari publici.

Cele 37 de persoane sunt acuzate ca au incalcat Legea 10/2001 privind persoanele indreptatite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile in natura, competenta de solutionare a cererilor de restituire, intinderea suprafetei revendicate. Prejudiciul in aceasta cauza a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si 36,16 milioane de euro in dauna municipiului Constanta, potrivit DNA.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Perchezitii la firmele Erbasu, UTI si Romsys. Schema prin care ar fi spalat 100 mil. euro, cu ajutorul unor oameni nevoiasi
Perchezitii la firmele Erbasu, UTI si Romsys. Schema prin care ar fi spalat 100 mil. euro, cu ajutorul unor oameni nevoiasi

Perchezitii de amploare au avut loc duminica dimineata in 11 judete, dar si in Bucuresti, la sediile unor companii renumite.

Zeci de perchezitii, in cazul tinerilor care au consumat substante halucinogene necunoscute. Avertismentul medicilor
Zeci de perchezitii, in cazul tinerilor care au consumat substante halucinogene necunoscute. Avertismentul medicilor

Zeci de perchezitii au fost facute joi in judetele Galati, Braila si Tulcea, dupa ce numerosi tineri au ajuns in coma la spital, pentru ca au consumat substante halucinogene necunoscute.

Mai multi primari si angajati ai APIA, vizati in dosarul DNA privind fraude cu bani europeni
Mai multi primari si angajati ai APIA, vizati in dosarul DNA privind fraude cu bani europeni

Mai multi primari din Mehedinti si angajati ai centrului judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura ar fi vizati in dosarul privind fraude cu fonduri europene, in care procurorii DNA fac perchezitii, joi dimineata.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.