La doar cateva zile dupa ce a scapat de arestul preventiv, Dan Sova a primit o veste proasta din partea DNA
Procurorii DNA l-au trimis in judecata, in stare de arest la domiciliu, pe senatorul Dan Sova, pentru trafic de influenta, in dosarul CET Govora SA
Aflat in arest la domiciuliu, senatorul Dan Sova este mai putin bogat cu o vila, in care se afla sediul Ambasadei Kuweitului la Bucuresti. Procurorii anticoruptie i-au pus sechestru pe un imobil, aflat in Capitala.
Masura a fost luata pentru recuperarea prejudiciului, din dosarul CET Govora, in care Dan Sova este cercetat pentru acuzatii de coruptie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anchetatorii sustin ca parlamentarul ar fi facut trafic de influenta pentru o casa de avocatura si, astfel, ar fi incasat ilegal o suta de mii de euro.
In dosar, a fost deferit justitiei Mihai Balan, director general al CET Govora SA, la data faptelor, pentru abuz in serviciu in forma continuata (2 acte materiale).
Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Sova a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa Mihai Balan, director general al CET Govora SA, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unor contracte de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/luna.
"Astfel, in urma demersurilor intreprinse de Sova pe langa Balan, directorul general al CET Govora SA, in lunile decembrie 2011, respectiv mai 2013, a incheiat doua contracte de consultanta cu firma de avocatura reprezentata de martorul denuntator, iar in perioadele ianuarie - octombrie 2012 si respectiv iunie 2013 - august 2014 a avizat, din partea CET Govora, platile efectuate in baza celor doua documente, cu incalcarea prevederilor legale si a normelor interne de functionare a societatii respective. (...) incheierea unor astfel de contracte de consultanta nu-si gasea justificarea, intrucat, la acea vreme, centrala de energie termica CET Govora SA dispunea de un departament juridic in care isi desfasurau activitatea sase juristi, iar problematica dosarelor aflate in lucru nu impunea asistenta din partea vreunei societati de avocati", se arata in comunicat.
Procurorii sustin ca, actionand in aceasta maniera, Mihai Balan a produs un prejudiciu in dauna CET Govora SA de peste 1,3 milioane lei (suma totala decontata cu o frecventa lunara, in baza celor doua contracte sus mentionate), concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite, in acelasi cuantum, de catre firma de avocatura.
"Concret, Sova i-a spus persoanei denuntatoare ca ii poate asigura incheierea unui contract de asistenta juridica cu CET Govora SA de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi in cuantum de 10.000 euro/luna. in schimbul acestui serviciu, Sova a pretins de la persoana denuntatoare suma de 5.000 euro pentru fiecare luna pe perioada executarii contractului, adica jumatate din valoarea lunara a viitorului contract de asistenta juridica ce urma sa se incheie intre CET Govora si casa de avocatura respectiva. In decembrie 2011, intre CET Govora reprezentata de inculpatul Balan, in calitate de director general, si societatea de avocatura s-a incheiat contractul de asistenta juridica, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/luna. Contractul s-a incheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activitati juridice pentru litigiile in care parte era CET Govora", indica procurorii.
DNA precizeaza ca, in perioada decembrie 2011 - decembrie 2012, societatea de avocati a emis lunar catre CET Govora facturi pentru activitatile de asistenta juridica prestate in perioada decembrie 2011 - decembrie 2012.
In aceeasi perioada, senatorul a incasat de la societatea de avocati suma totala de 60.000 euro.
"Banii erau incasati in numerar, in fiecare luna, prin intermediar, la putin timp dupa ce societatea de avocati incasa banii de la CET Govora. in decembrie 2012, contractul de asistenta juridica s-a incheiat prin ajungere la termen. La acea vreme Balan nu mai ocupa functia de director general al CET. in luna martie 2013, inculpatul Balan a revenit in functia de director general al CET Govora. in mai 2013, intre CET Govora reprezentata de Balan si aceeasi societate s-a incheiat un nou contract de asistenta juridica, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/luna. Contractul s-a incheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activitati juridice pentru litigiile in care parte era CET Govora", au retinut anchetatorii.
In cea de-a doua perioada contractuala, Dan Sova a incasat un comision in valoare totala de 40.000 euro.
DNA mentioneaza ca din probele administrate a rezultat ca cea mai mare parte a banilor primiti de Dan sova au fost orientati, in mod direct, catre stingerea unei datorii provenita din obligatiile inculpatului de cumparator al unui imobil situat in Bucuresti.
CET Govora s-a constituit parte civila in cadrul procesului penal cu peste 1,3 milioane lei.
In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile situate in Bucuresti ce apartin celor doi inculpati.
Dosarul a fost trimis spre judecare inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.