Procesul în care Elena Udrea cere anularea condamnării a fost suspendat. ÎCCJ sesizează CJUE

Elena Udrea in Romania
Agerpres

Dosarul Gala Bute se suspendă. Completul de 5 judecători de la Înalta Curte, care judecă dosarul Gala Bute - Elena Udrea, a decis luni seară să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu trei întrebari preliminare.

Un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, luni, sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în procesul în care Elena Udrea solicită anularea condamnării primite în dosarul "Gala Bute", fiind vorba de trei întrebări, care se referă la posibilitatea unei instanţe naţionale de a nu aplica o decizie a Curţii Constituţionale atunci când sunt afectate interesele financiare ale comunităţii europene.

De asemenea, Instanţa supremă a decis suspendarea judecării contestaţiei în anulare, până ce CJUE va da o soluţie în acest caz.

Decizia de sesizare a CJUE este definitivă, însă hotărârea de suspendare a procesului poate fi atacată cu recurs.

Hotărârea a fost luată cu majoritate de voturi, respectiv trei judecători au fost pentru sesizarea CJUE, iar doi au fost împotrivă.

Citește și
Elena Udrea
Elena Udrea: Nu m-ar mira dacă Viorica Dăncilă ar trece la Pro România
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Completul care judecă contestaţia în anulate depusă de Elena Udrea şi de ceilalţi inculpaţi din dosarul "Gala Bute" a ridicat din oficiu, la un termen anterior, posibilitatea de sesizare a CJUE, în legătură cu deciziile Curţii Constituţionale privind completurile de 5 judecători şi care afectează dosarele de fraude cu fonduri europene.

Instanţa supremă doreşte să întrebe CJUE dacă deciziile Curţii Constituţionale (care este un organ exterior puterii judecătoreşti) privind modalitatea de compunere a completurilor de judecată ar trebui aplicate atunci când sunt anulate decizii definitive în dosarele de fraude pe fonduri europene prin admiterea unor căi extraordinare de atac.

De asemenea, Instanţa supremă vrea să afle dacă aplicarea prioritară a dreptului Uniunii trebuie interpretată în sensul că permite instanţei naţionale să înlăture aplicarea unei decizii a Curţii Constituţionale, pronunţată într-o sesizare vizând un conflict constituţional.

Luni, în sala de judecată, avocaţii inculpaţilor din dosarul "Gala Bute" s-au opus trimiterii sesizării la CJUE, susţinând că o contestaţie în anulare nu intră în sfera dreptului Uniunii Europene.

"Considerăm că aceasta este chestiune de procedură care ţine de dreptul românesc. Instanţa de judecată, când a admis contestaţia în anulare, nu a decis că există un impediment în a aplica decizia Curţii Constituţionale. Cererea de sesizare este neîntemeiată. Prin întrebările care s-au formulat se pune la îndoială obligativitatea aplicării deciziilor Curţii Constituţionale. Nerespectarea de către judecător sau procuror a deciziilor Curţii Constituţionale constituie abatere disciplinară. Sensul întrebărilor este acela de a pune la îndoială competenţa Curţii Constituţionale şi obligativitatea deciziilor CCR. Ambele principii sunt în legea fundamentală. Prin tratatele UE se face o cedare a unei părţi a suveranităţii naţionale. În domeniul justiţiei, competenţa este partajată. Dumneavoastră aveţi în faţă întrebări cu privire la Constituţia României, ceea ce este inadmisibil. Niciodată dreptul UE nu prevalează asupra Constituţiei unui stat membru. Aici nu vorbim de fonduri europene, ci vorbim de o contestaţie în anulare, respectiv dreptul la un proces echitabil. UE nu are competenţa să spună cum se compun completurile de judecată", a spus unul dintre avocaţi.

În dosarul ''Gala Bute'', Elena Udrea a depus o contestaţie prin care solicită anularea condamnării de 6 ani închisoare, avocaţii săi invocând decizia Curţii Constituţionale privind modalitatea nelegală de constituire a completurilor de cinci judecători de la Instanţa supremă.

Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA pentru mai multe infracţiuni, printre care şi folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Şi ceilalţi condamnaţi din acest dosar au depus contestaţii în anulare, respectiv Rudel Obreja (5 ani închisoare cu executare), Tudor Breazu (trei ani de închisoare cu executare), Ştefan Lungu (un an şi şase luni cu suspendare), Gheorghe Nastasia (patru ani cu suspendare), Ana Maria Topoliceanu (trei ani cu suspendare) şi Dragoş Marius Botoroagă (doi ani şi şase luni cu suspendare).

Elena Udrea se află în Costa Rica, unde susţine că a primit statutul de refugiat.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Udrea, către Ponta: Ciocu mic. Am acceptat ca Dorin Cocoş să îţi cumpere ţie haine în loc să îmi ia mie pantofi
Udrea, către Ponta: Ciocu mic. Am acceptat ca Dorin Cocoş să îţi cumpere ţie haine în loc să îmi ia mie pantofi

Elena Udrea îi răspunde lui Victor Ponta după ce acesta l-a atacat dur pe Traian Băsescu, spunându-i fostului premier că tot fără caracter a ramas

Elena Udrea: Nu m-ar mira dacă Viorica Dăncilă ar trece la Pro România
Elena Udrea: Nu m-ar mira dacă Viorica Dăncilă ar trece la Pro România

Elena Udrea afirmă, într-o postare pe Facebook, că nu ar mira-o dacă Viorica Dăncilă ar trece la Pro România,

Recomandări
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.