Procedura de urgenta la Ambulanta, schimbata, dupa cazul femeii gasita moarta in casa dupa 5 zile. Anuntul lui Raed Arafat
Procedurile pe care salvatorii de la Inspectoratul de Urgenta le aplica atunci cand trebuie sa actioneze pentru a acorda ajutor unei victime blocate in locuinta vor fi transmise catre toate serviciile de ambulanta, din tara.
Masura a fost luata de secretarul de stat Raed Arafat, dupa ce la Cluj, o femeie a fost gasita moarta, in apartamentul ei, la 5 zile de cand sunase la 112.
Medicii veniti la adresa au gasit usa inchisa si cum femeia nu mai raspundea la telefon au plecat, crezand ca a fost vorba, de o alarma falsa. Circulara transmisa marti stabileste masuri care sa duca pe viitor la evitarea unor astfel de situatii dramatice.
Circulara de la Ministerul de Interne va ajunge la toate serviciile de ambulanta din tara, de stat sau private si va contine, in esenta, procedurile de lucru actuale ale SMURD.
“La apelul 112 se ia numarul de telefon, se anunta echipajul care intervine si, in mod normal, echipajul, daca nu gaseste apelantul, trebuie sa verifice la vecini, sa incerce sa intre in legatura cu o echipa si sa ceara sprijinul dispeceratului pentru legatura cu familia. Trebuie sa se asigure ca nu i s-a facut rau in interiorul casei. Daca sunt suspiciuni ca apelantul este in interiorul casei si nu poate raspunde, atunci se poate apela la interventia pompierilor, a politiei pentru intrarea in casa, pentru verificare", a spus Raed Arafat.
Arafat a anuntat ca a pregatit o circulara, pe care o va distribui catre Serviciile de ambulanta, SMURD, ISU, care sa lamureasca anumite aspecte privind interventia in astfel de situatii.
"Nu schimbam procedurile, le clarificam. In mod normal, daca pacientul sta singur acasa, trebuie sa ii indici sa lase usa descuiata. Daca i se face rau, sa poata intra echipa de salvare. Cand ai ajuns acolo, daca nu raspunde apelantul, trebuie facuta o verificare cu vecinii si incercarea de a gasi un membru de familie pentru a intra cu chei in casa si apoi ramane varianta de a chema pompierii. Pompierii au doua modalitati: fie sparg usa de la intrare, fie urca prin balcon. Aceste modalitati vor fi intarite si clarificate tuturor serviciilor de urgenta", a mai precizat Arafat.
Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta a declarat, referitor la cazul din Cluj, ca se va face o verificare ampla pentru a se stabili ce s-a intamplat si ca nu poate acuza pe cineva pana nu are concluziile anchetei de la nivel local.
Toate aceste masuri au fost luate dupa ce o respectata profesoara din Cluj de 41 de ani, Simona Bernat, a murit.
Femeia a sunat la 112 duminica, 9 august si a anuntat ca se simte rau, ca nu poate sa respire. Ambulanta a ajuns la usa ei in aproape 10 minute. Medicul a batut la usa si ar fi insistat si pe la vecini. Pentru ca nu a primit niciun raspuns, echipajul a plecat.
Legistii au stabilit ca femeia a murit chiar in acea zi. Aveau sa treaca insa alte cinci pana cand locatarii, alertati de mirosul greu, sa deschida usa si sa o gaseasca inauntru, moarta. Toti s-au intrebat de ce medicul nu a chemat pompierii sa sparga usa?
Andrei Biris, ISU Cluj: "Echipajele de interventie ale ISU Cluj pot sa intervina atunci cand exista informatii clare despree o persoana ca este viata pus ain pericol pentru a asigura accesul prion forta care sa permita accesul perdonalului medical la persoana respective."
Asadar, cazul nu a fost considerat o urgenta majora, iar medicul si-ar fi pus problema ca apelul a fost o gluma sau ca femeia a plecat din locuinta. Pentru a evita astfel de situatii, acum se fac mai multe anchete.
Dorina Duma, director DSP Cluj: "La sfarsitul analizei cercetarii cazului comisia are obligatia de a formula concluzii si de a propune masuri in functie de constatari, masuri disciplinare, masuri de sanctiuni, masuri de revizuire a procedurilor, mergand pana la propuneri de modificari legislative daca este cazul"
Pentru Simona Bernat, anchetele vin prea tarziu. Femeia este plansa acum de apropiati, care au doar cuvinte de lauda despre ea. Iata cu cata modestie vorbea luna trecuta despremunca ei cu studentii.
Declaratie facuta de Simona Bernat, lector, in 22.07.2015: " Eu doar i-am sprijinit sa isi gaseasca forma ideilor pe care le au. Ce am incercat sa descoperim impreuna este cum ar trebui sa arate sistemul de invatamant in 2025. "
Simona Baciu, prietena: "Era o femeia dedicate si un exemplu pentru toti si pentru educatia romaneasca. Modul acesta in care a murit este o chestiune de educatie trebuie sa invatam sa ne ducem munca pana la capat. Trebuie vazut cum sunt instruiti angajatii"
Cauza mortii Simonei Bernat nu a fost inca stabilita. Medicii legisti vor da un verdict peste 3 saptamini.