Primul semn de frică arătat de Armata Rusiei în fața ucrainenilor. Gestul făcut în timpul atacului asupra Sevastopolului
Kievul a atacat, luni seară, cu rachete peninsula Crimeea, însă, din primele informații, apărarea aeriană rusă le-a doborât pe toate.
Alertele aeriene au răsunat la Sevastopol, unde traficul naval și cel pe podul Kerci au fost suspendate. Potrivit presei ruse, ucrainenii au vizat un aerodrom militar.
Armata Rusiei a ridicat de la sol toate avioanele de război și elicopterele, de teamă să nu fie lovite.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sirenele au răsunat în Sevastopolul ocupat de ruși timp de mai bine de o oră. Rachetele care au vizat un aerodrom militar au fost doborâte de apărarea aeriană rusă.
Mare parte din Flota rusă, mutată la Novorosisk
Nu a fost succesul răsunator înregistrat vinerea trecută, când Kievul a atacat cu rachete sediul amiralității ruse din Sevastopol.
Ucrainenii spun că atunci au murit amiralul Viktor Sokolov, comandatul Flotei ruse la Marea Neagră, și 33 de ofițeri ruși. Alți 105 ofițeri au fost răniți, întrucât - în momentul atacului - avea loc o ședință importantă.
Michael Clark, analist: „Au lovit clădirea în partea superioară, unde se presupunea că ar trebui să se deruleze ședința. Pierzând comandantul Flotei de la Marea Neagră - au, desigur, și alți comandanți la îndemână - (rușii) au suferit o lovitură de prestigiu”.
Analiștii spun că, atacând navele ruse de război și comandamentul general, ucrainenii încearcă să îndepărteze amenințarea rusă din vestul Mării Negre, pentru a-și putea exporta cerealele.
Michael Clark, analist: „(Rușii) au pierdut trei nave de desant, au pierdut un submarin din patru, și mai multe nave de susținere și de patrulare. Fiecare a lăsat o gaură în flotă, care nu mai poate fi umplută, fiindcă Bosforul e închis. Turcia nu va permite trecerea vreunui vas de război. (Rușii) pierd bucăți din flotă în lupta cu o țară care nu are flotă. Portul Sevastopol din Crimeea nu mai e o opțiune viabilă. Mare parte din Flota rusă a fost mutată la Novorosisk, adică pe teritoriul Rusiei. Cea mai mare parte din vestul Mării Negre a devenit mai greu accesibilă pentru vasele rusești, iar asta e bine pentru Ucraina”.
Cucerirea fortăreţei Tokmak
Pe front, trupele ucrainene continuă să avanseze în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, unde situatia este extrem de dinamica, potrivit analiștilor de la Institutul American pentru Studiul Războiului. Pentru unitățile de asalt ale Kievului, următorul obiectiv este cucerirea fortăreţei Tokmak, pe care o bombardează intens.
Philip Ingram, analist militar Sky News: „E semnificativ ca ucrainenii trec cu blindatele prin aceste linii de aparare, pentru că, în spatele lor, fortificațiile rușilor nu mai sunt la fel de solide. Miza, pentru Kiev, este să-și croiască un coridor terestru între Crimeea și restul Ucrainei”.
Veștile produc probabil exasperare furibundă la Kremlin. Potrivit aceluiași Institut pentru studiul războiului, Vladimir Putin i-ar fi dat un ultimatum de o lună ministrului Apărării, să schimbe situația de pe front. Serghei Șoigu primise termen până la începutul lunii octombrie, să oprească, prin orice mijloace, avansul ucrainenilor.