Primul centru de vaccinare drive-through din București. Tot ce trebuie să știi despre centrul din Piața Constituției

Dată publicare: 29-04-2021 08:22
Dată actualizare: 29-04-2021 10:39


Vaccinarea doar cu buletinul, acum și în București. Primul centru de tip drive-through din București s-a deschis joi dimineață, în Piaţa Constituţiei, și va funcţiona zilnic între orele 8.00 şi 20.00.

Vaccinarea în centrul din Piața Constituției a început joi dimineață cu o mică întârziere, din cauza faptului că dozele de vaccin nu au fost aduse la timp.

Mai multe imagini de la centrul de vaccinare, în Galeria Foto de mai jos.

Primul șofer care a primit serul anti-Covid a povestit că s-a așezat la coadă încă de la ora 5:30 dimineața.

La centrul din Piața Constituției pot fi vaccinate patru persoane în același timp.

Sunt cazuri în care o mașină sunt mai multe persoane care doresc să se vaccineze. După administrarea serului, cei vaccinați stau în parcare timp de 15 minute, iar în cazul în care apar probleme intervin medicii.

Până la ora 9:00 s-au vaccinat aproximativ 30 de persoane în centrul din Piața Constituției, al patrulea centru drive-through deschis în țară.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Centrul este foarte util pentru persoanele cu un program foarte încărcat. Rapelul se poate face în orice centru care are același tip de vaccin. Începând de ieri, schimbarea centrului în care se face rapelul poate fi făcută din platforma de vaccinare.”

Acest lucru se aplică și pentru persoanele care au făcut prima doză de vaccin în centre aflate și la sute de kilometri distanță. Astfel, rapelul poate fi făcut acum și într-un centru mai apropiat, dacă există locuri disponibile.

Centrul drive-through din Piața Constituției vaccinează cu Pfizer

 

Potrivit Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, centrul va dispune de patru fluxuri, iar vaccinul administrat va fi cel produs de compania Pfizer.

"În centrul de vaccinare drive-through, persoanele care doresc să se imunizeze se pot prezenta doar cu actul de identitate şi chestionarul de triaj, care poate fi completat anterior prezentării la vaccinare. Vaccinarea se realizează fără programare în platforma RoVaccinare, iar datele persoanelor vaccinate vor fi introduse, ulterior, în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare", afirmă sursa citată.

CNCAV precizează că agenţii de îndrumare a traficului vor asigura fluidizarea accesului către zona de triaj, vaccinare şi supraveghere post-vaccinare.

Totodată, la punctul de triaj medical se aplică procedurile şi instrucţiunile în vigoare referitoare la triajul persoanelor, iar medicul verifică chestionarul sau asistă completarea acestuia, după caz, şi validează criteriile medicale pentru vaccinare.

"Vaccinarea se efectuează persoanelor aflate în mijlocul de transport, fără a fi necesară părăsirea autovehiculul sau a spaţiului special amenajat după caz. După vaccinare, agenţii de îndrumare indică traseul către zona de supraveghere post-vaccinare. Zona de supraveghere post-vaccinare este asigurată de personal medical (medic şi asistenţi) sau personal auxiliar instruit pentru identificarea persoanelor care au nevoie de asistenţă medicală pe perioada de supraveghere. În perioada de supraveghere, se emite adeverinţa de vaccinare, iar medicul înscrie pe aceasta data la care se va efectua cea de a doua doză", arată CNCAV.

Cum se administrează rapelul la centrul de vaccinare drive-through

 

Conform sursei citate, în funcţie de tipul vaccinului distribuit, pentru completarea schemei de vaccinare, se asigură accesul persoanelor pentru efectuarea rapelului, conform intervalului dintre cele două doze, respectând capacitatea de vaccinare a centrului.

"După începerea administrării dozei de rapel la persoanele vaccinate iniţial, se mai pot primi suplimentar persoane pentru vaccinarea cu doza I, în limita capacităţii de vaccinare a centrului", afirmă aceeaşi sursă.

În ţară, primul centru de tip drive-through a fost deschis, pe 24 aprilie, la Deva, unde au fost vaccinate 3.239 de persoane.

Ulterior, pe 26 aprilie, a fost deschis al doilea centru de tip drive-through din România, în Cluj, fiind vaccinate 1.038 de persoane, iar miercuri a fost deschis cel de-al treilea centru, în Arad, unde au fost vaccinate 40 de persoane în primele patru ore de la deschidere.

"Pentru susţinerea campaniei de vaccinare şi atingerea indicelui necesar imunizării colective optime, în perioada următoare se vor deschide gradual alte asemenea centre de vaccinare destinate populaţiei generale, la nivel naţional", precizează CNCAV.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO