Primăria Capitalei va deconta combustibil de până la 500 lei/lună pentru persoanele care fac car-sharing


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 22 Noiembrie 2018 16:25
Categorie: Stiri actuale

Locuitorii din Ilfov care lucrează în Bucureşti sau îşi duc copiii la şcoală cu maşina ar putea primi lunar 500 de lei pentru combustibil de la Primăria Capitalei.

Cu o condiţie: dacă sunt de acord să îşi împartă autoturismul cu alţi vecini. Măsura care îşi doreşte să mai reducă din aglomeraţie a fost aprobată joi de consilierii generali.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 28 de voturi „pentru”, o abţinere şi 19 voturi „împotrivă”. USR şi PNL au votat împotrivă, PMP a votat de această dată pentru, în timp ce doi consilieri PSD, printre care şi Orlando Culea, s-au abţinut de la vot. Proiectul s-a aflat a doua oară pe masa consilierilor, după ce a fost respins în şedinţa CGMB din 18 octombrie.

22 de asociaţii şi ONG-uri, printre care OPTAR, ActiveWatch, Greenpeace România şi Centrul de Resurse pentru participare publică, au solicitat consilierilor generali să nu adopte acest proiect de hotărâre.

Organizaţiile au acuzat municipalitatea de incompetenţă şi au spus că astfel de măsuri precum acordarea de vouchere şi stimulente financiare nu rezolvă problema poluării şi a traficului aglomerat, ci reprezintă doar nişte „experimente populiste” menite să eşueze, care nici nu respectă Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a regiunii Bucureşti-Ilfov.

Prin acest proiect Primăria Capitalei promite să reducă cu până la 25% traficul, acum greu de suportat în special pentru cei care locuiesc în localităţile din jurul capitalei.

Proiectul primăriei spune că vecinii care merg în Bucureşti în aceeaşi zonă la serviciu sau au copiii la şcoală pe un traseu comun pot împărţi o maşină şi le va fi decontată benzină până la 500 de lei.

Nu se ştie însă în acest moment cum vor demonstra beneficiarii că împart maşina, nici cum vor fi selectaţi. Consilierii generali şi-au dat un acord de principiu şi urmează să apară şi un regulament.

Este nevoie, potrivit proiectului, de o astfel de măsură pentru că în Bucureşti sunt înmatriculate peste un milion de maşini, numărul celor din Ilfov a crescut în ultimii patru ani cu peste 40%, iar drumurile au devenit neîncăpătoare.

Şi pe lângă decontarea transportului, proiectul conţine şi înfiinţarea unui serviciu de car sharing cu maşini electrice sau hibrid, unul de biciclete şi un sistem de microbuze pentru transportul şcolar.

ONG-urile din domeniul transportului s-au opus totuşi acestui proiect pentru că spun ei decontarea combustibilului va încuraja folosirea maşinii personale.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
Dragoș Bucur, surpriză inspirată din filmele western pentru Eduard

07:14
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16
Daniela Gyorfi, despre operațiile estetice

"Această medicină este o chirurgie și are niște consecințe pozitive, dar poate avea riscuri și complicații"


18:44