Sentinta in dosarul in care sefii Antena Group sunt acuzati de santaj. Ce pedepse au primit Dan Voiculescu si fiica sa

×
Codul embed a fost copiat

Curtea de Apel Bucuresti a transat astazi, in prima instanta, dosarul de santaj Antena Tv - RCS RDS. Sefii grupului Intact, printre care Dan Voiculescu, si fiica acestuia, Camelia, au fost gasiti vinovati.

Directorul Antena TV Grup, Sorin Alexandrescu, a fost gasit vinovat pentru ca l-ar fi santajat pe Ioan Bendei, directorul RCS RDS. Cele doua companii media negociau retransmisia unor canale tv, iar Alexandrescu ar fi impus anumite conditii de pret si ar fi amenintat ca daca nu ii sunt acceptate va face dezvaluiri despre un contract incheiat intre RCS RDS si o firma a fostului presedinte de la LPF, Mitica Dragomir.

Intreaga poveste ar fi fost girata de Dan si de Camelia Voiculescu. Din aceasta cauza cei doi au fost condamnati pentru complicitate. In timp ce fiica omului de afaceri a primit doi ani de inchisoare cu suspendare, Voiculescu aflat deja in spatele gratiilor din august 2014 a primit aceeasi pedeapsa, dar cu executare, care oricum a fost contopita cu cea din dosarul ICA. Asa ca Dan Voiculescu va ramane cu o pedeapsa finala de zece ani de detentie.

UPDATE 14:45 Sentinta a fost data:

Dan Voiculescu a fost condamnat joi de Curtea de Apel Bucuresti la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul privind santajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei. Instanta a dispus ca aceasta pedeapsa de doi ani inchisoare sa fie contopita cu cea de 10 ani primita anterior in dosarul ICA, ramanand pedeapsa de 10 ani. Acesta a fost acuzat de complicitate la santaj in forma continuata.

Citește și
anaf
DNA a deschis dosar penal, dupa ce ANAF nu a recuperat prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul lui Dan Voiculescu
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Directorul general Antena TV Group Sorin Alexandrescu (foto jos) a fost condamnat la trei ani si sase luni inchisoare cu executare, pentru santaj in forma continuata, iar Camelia Voiculescu, asociat si administrator al societatilor Antena TV Group, Antena 3 si Intact Production, a primit doi ani cu suspendare, pentru complicitate la santaj in forma continuata.

In acelasi dosar, Serban Pop, fostul presedinte al ANAF, a fost condamnat la doi ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de divulgare de informatii secrete de serviciu.

Curtea de Apel Bucuresti a dispus, totodata, condamnarea SC Antena TV Group SA la plata unei amenzi penale de 350.000 de lei.

In schimb, instanta a dispus achitarea lui George Daniel Matiescu, imputernicit al Intact Publishing, precum si a societatilor SC Intact Publishing si SC Antena 3 SA, acuzate de DNA de santaj si complicitate la santaj in forma continuata.

Decizia nu este definitiva.

Dosarul Antena versus RCS&RDS

La finalul procesului, procurorii cerusera condamnarea tuturor inculpatilor. Cei de la Antena Group sunt acuzati ca in 2013 ar fi incercat sa santajeze un director RCS&RDS cu care negociau pentru retransmiterea unor programe. Acesta a fost amenintat cu divulgarea unor informatii compromitatoare referitoare la un contract al companiei media cu una dintre firmele lui Dumitru Dragomir, la acel moment presedintele LPF.

In acest scandal de coruptie instrumentat de procurorii DNA sunt implicati cei din conducerea Antena Grup - in primul rand Sorin Alexandrescu, dar si Dan Voiculescu (care se afla deja in spatele gratiilor) si fiica sa, Camelia Voiculescu. Acestia se apara, spunand ca tot ceea ce li se intampla este o interpretare fortata a unei afaceri si ca a fost vorba doar de o discutie comerciala, iar dezvaluirile respective erau doar un demers jurnalistic firesc.

Ramane de vazut care va fi decizia Curtii de Apel Bucuresti. Aceasta nu va fi definitiva. In opinia procurorului, instanta ar trebui sa dea in acest caz condamnari mai mari decat cele aplicate in dosarul lui Dan Diaconescu, deoarece este vorba de sume de ordinul milioanelor de euro. In ceea ce-l priveste de Dan Voiculescu, procurorul a cerut ca pedeapsa pe care o va primi acesta sa fie contopita cu condamnarea de 10 ani inchisoare din dosarul ICA, la care sa se adauge un spor de pedeapsa. De asmenea, DNA a cerut si ca Antena Group sa fie condamnata la plata unei amenzi si publicarea deciziei instantei, precum si retinerea formei agravante a infractiunii de complicitate la santaj in varianta prevazuta de Legea 78/2008 privind combaterea infractiunilor de coruptie.

"Inculpatul Alexandrescu a exercitat acte de amenintare cu publicarea, prin intermediul entitatilor media, a unor documente care, in opinia sa, argumentau o pretinsa fapta de coruptie savarsita de partea vatamata, in situatia in care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune apartinand Antena TV Group la un pret dorit de inculpat. Semnarea contractului in conditiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare de 6.480.000 euro/an, pe o durata de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instantelor, oprirea campaniei media impotriva societatii pe care o reprezenta partea vatamata si a persoanelor din conducerea acelei societati", se arata in rechizitoriul procurorilor.

Actele de constrangere, prin amenintare, s-au exercitat in mai multe feluri: verbal, prin afirmatii legate de perspectiva declansarii unui scandal mediatic; prin intermediul unui spot publicitar prin care opinia publica era informata ca vor fi facute dezvaluiri cu privire la presupuse fapte de coruptie in care ar putea fi implicata partea vatamata (realizat din dispozitia inculpatilor Camelia Voiculescu si Sorin Alexandrescu in 8 mai si difuzat in perioada 9 - 30 mai cu o frecventa de 5 ori pe zi - in total de 401 ori, de toate posturile TV apartinand SC Antena TV Group si Antena 3); prin inscrisuri avand caracter de somatie, emise de catre Intact Publishing, semnate de George Daniel Matiescu, in calitate de director general, si trimise catre partea vatamata si catre alte persoane, prin care, sub pretextul desfasurarii unei anchete jurnalistice, se solicitau relatii privind imprejurarea care facea obiectul santajului.

Informatiile, spune acuzarea, ar fi fost obtinute de la un fost sef ANAF, care i-ar fi remis lui Alexandrescu documente confidentiale, obtinute de la comisarii. Garzii Financiare. In schimbul lor, el a cerut sa ramana in fruntea Fiscului. DNA sustine ca Dan Voiculescu, a sprijinit actiunile desfasurate de Sorin Alexandrescu iar fiica sa a participat la trimiterea mesajelor catre reprezentantul RCS&RDS.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
DNA cere ca Dan Voiculescu sa fie pedepsit mai aspru decat Dan Diaconescu. Ce se intampla cu interceptarile SRI din dosar
DNA cere ca Dan Voiculescu sa fie pedepsit mai aspru decat Dan Diaconescu. Ce se intampla cu interceptarile SRI din dosar

Procurorii anticoruptie cer marirea pedepsei omului de afaceri Dan Voiculescu.

DNA a deschis dosar penal, dupa ce ANAF nu a recuperat prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul lui Dan Voiculescu
DNA a deschis dosar penal, dupa ce ANAF nu a recuperat prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul lui Dan Voiculescu

Functionarii Fiscului au intrat in vizorul procurorilor anti-coruptie. DNA s-a sesizat si a deschis un dosar penal pentru abuz in serviciu si nerespectarea hotararilor judecatoresti.

George Copos si Camelia Voiculescu, achitati in Dosarul Loteria II, alaturi de toti ceilalti inculpati
George Copos si Camelia Voiculescu, achitati in Dosarul Loteria II, alaturi de toti ceilalti inculpati

Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au dispus joi achitarea tuturor inculpatilor din dosarul Loteria II, printre care omul de afaceri George Copos si Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.