Prima masura in cazul baiatului de noua ani batut de colegi. Practica "botezului" imparte in doua antrenorii din Romania
Dupa incidentul violent in care un baiat de noua ani, aflat in cantonament la hochei, a incasat o bataie zdravana de la colegi, in virtutea legii nescrise a "botezului" in sport - joi s-au luat si primele masuri.
CSM Suceava, clubul de care apartine echipa, a hotarat sa-l sanctioneze pe antrenor cu o retinere din salariu pe doua luni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dar familia, care a retras imediat copilul, nu este multumita si a facut o plangere penala. Dincolo de asta, practica acestui botez este raspandita pe scara larga in lumea sportului, iar juniorii o accepta strangand din dinti, ca sa nu fie respinsi de echipa.
Bataia incasata de pustiul de noua an, a avut loc la Ploiesti, unde echipa de hochei din Suceava se afla intr-un cantonament pentru juniori. In dormitor, baiatul a fost incoltit de colegi si lovit cu pumnii si picioarele, in vreme ce unul dintre ei filma scena.
Baiatul a reusit sa sune acasa si parintii l-au retras definitiv din echipa. Iar conducerea clubului a decis joi pedeapsa antrenorului.
Valerica Gherasim, director adjunct CSM Suceava: "O sa luam masuri drastice, chiar daca antrenorul nu era de fata. Sanctiunea pe care o s-o primeasca domnul va fi de 5% penalizare in termen de doua luni de zile din salariul lui."
Familia se declara insa total nemultumita si a facut o plangere penala la Parchet.
Elena Moldovan, bunica copilului: "Nu stiu daca aceasta sanctiune se cheama sanctiune. Sa-i dai la un om 5 % dupa cate s-au vazut in filmuletul ala... Mai bine nu i-o dadea deloc, pur si simplu e o deradere".
La randul sau, antrenorul sustine ca, in 37 de ani de cariera, nu s-a mai intalnit cu asemenea situatie:
Constantin Curelaru, antrenor de hochei: "E normal sa regreti un asemenea incident. Nu poti sa te imparti la 17 copii. Unii spun ca s-ar descurca , dar e foarte greu. Copiiii au multa energie..."
Familia vrea ca baiatul sa urmeze si cateva sedinte de consiliere psihologica.
Botezul incepatorilor este, totusi, o regula nescrisa si in sport si in armata. Despre acest ritual dur de initiere nu se vorbeste deschis si de multe ori parintii nu afla nimic. Victimele, de rusine sau de teama, prefera sa uite episodul violent, de dragul de a fi acceptati in grup.
In discipline dure, ca judo, karate sau box de exemplu, sportivii sunt botezati de membrii mai vechi ai echipei. Trec prin fata unui juriu, si suporta lovituri de papuci, corzi, prosoape ude sau bastoane pe spate.
Titi Prosop, fostul antrenor al campionului Leonard Doroftei, spune ca botezul din cantonament ii caleste pe sportivi si e chiar... un tip de selectie naturala:
Titi Tudor, antrenor: "Se formeaza un juriu cu seful juriului care este directorul, secretarul, dupa aceea calaul care executa bataile de corzi sau prosop ud. Apoi toti semneaza o foaie, ca sa se stie ca a trecut botezul."
Daca un sportiv rezista la botez, rezista si in ring, spune Titi "Prosop". Pugilistii antrenati de el nu se plang, desi unii au ramas cu urme pe corp, dupa traditia botezului.
Ciprian Sora, campion si antrenor de Kick-box, sustine insa ca acest obicei nu ar trebui sa existe deloc!
Ciprian Sora: "Acel copil a fost umilit, iar rolul sportului este sa te dezvolte fizic si psihic. Antrenorul nu a procedat corect. Si eu sunt parinte si nu as suporta sa treaca copilul meu prin asa ceva. Nu e normal sa lovesti cu pumnii si picioarele in afara ringului".
Psihologii, la randul lor, spun ca fenomenul exista si in alte tari, dar ca prea putini dintre sportivii traumatizati astfel ajung, mai tarziu, campioni.