Presa străină, despre familia regală a României: "O ceartă lipsită de demnitate"


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 10 Noiembrie 2017 15:19
Categorie: Stiri externe
Regele Mihai si Nicolae

Presa internaţională scrie despre disputa ”lipsită de demnitate” care ”sfâşie mândra familie regală a României”

Trei generaţii ale familiei regale a României au fost implicate într-un scandal public joi, după ce un prinţ dezmoştenit a încercat să-şi vadă bunicul suferind, ceea ce a determinat-o pe mama tânărului să-l repudieze, comentează The Associated Press în materialul ”O ceartă lipsită de demnitate sfâşie mândra familie regală a României”- preluat, între altele de prestigioasele cotidiene The Washington Post şi The New York Times.

Prinţesa Elena şi-a acuzat fiul, Nicholae Medforth-Mills, că a nesocotit ”viaţa privată, suferinţa şi demnitatea” tatălui ei în vârstă de 96 de ani, fostul rege Mihai I, într-un comunicat emis de casa regală.

Ea a făcut aceste declaraţii după ce casa regală a depus o plângere la poliţia elveţiană marţi, în care-l acuză pe Medforth-Mills că a încercat să intre cu forţa în casa bunicului său de la Aubonne, în Elveţia, şi că a ”agresat fizic şi verbal” trei membri ai personalului.

Medforth-Mills şi-a acuzat la rândul său rudele că încearcă să-l discrediteze şi că joacă ”un joc murdar”.

Mihai suferă de leucemie şi de un cancer de piele, iar casa reaglă a anunţat recent că starea sănătăţii i s-a înrăutăţit.

România este o republică, în care regele nu mai are vreo putere, însă românii îşi asociază familia regală cu eleganţa şi demnitatea - care le lipsesc politicienilor lor, afirmă ei.

Medforth-Mills, în vârstă de 32 de ani, este singurul nepot al lui Mihai, unul dintre cei mai populari membri ai familiei regale române. El a fost îndepărtat în august 2015 din a treia poziţie în succesiunea la tron.

Potrivit unor informaţii, Nicholas ar fi făcut un copil cu o româncă, lucru care l-a afectat pe Mihai, amintindu-i de copilăria sa nefericită, pe când tatăl său, Carol al II-lea, s-a căsătorit de trei ori şi a fost nevoit să renunţe la succesiunea la tron în urma unei aventuri amoroase, ceea ce l-a adus pe tron la vârsta de 5 ani.

Prinţesa Elena a precizat joi că Mihai a refuzat să-şi vadă nepotul din cauză că acesta nu a clarificat paternitatea copilului pe 2 noiembrie.

Mulţi români i-au luat apărarea pe reţele de socializare, apreciind că ar fi trebuit să i se permită să-şi vadă bunicul şi să aibă astfel ocazia să se împace.

Mihai este unul dintre puţinii lideri din timpului celui de-al Doilea Război Mondial încă în viaţă. El a fost rege în două rânduri, din 1927 în 1930 şi între 1940 şi 1947, când a fost obligat să abdice de către comunişti.

”Dispută acasă la fostul rege al României”, titrează Agence télégraphique suisse (ATS), un material preluat de publicaţii francofone, în care scrie că poliţia din cantonul Vaud a confirmat o anchetă în curs cu privire la evenimentele de marţi.

”Familia regală depune plângere la poliţie împotriva nepotului britanic al fostului rege din cauza agresării personalului”, scrie telegraph.co.uk

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO