Preoții au început să bată la ușile credincioșilor din România pentru a le vesti Botezul Domnului
Mai sunt trei zile până la Bobotează, iar preoții au început să bată la uşile credincioșilor pentru a le vesti Botezul Domnului. Până pe șase ianuarie, preotul trebuie să sfinţească fiecare casă din parohie.
La Arhiepiscopia Tomisului au loc pregătiri intense zilele acestea pentru ca slujba de Bobotează să se desfășoare conform tradiției.
Zeci de credincioși și voluntari lucrează la etichetarea celor peste 150.000 de sticle.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
În faţa Catedralei Arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța sunt deja pregătite zeci butoaie de toate dimensiunile, iar apoi apa sfinţită, 100.000 de litri, va fi îmbuteliată în cele 150.000 de sticle ce vor fi oferite credincioșilor pe șase ianuarie.
Vineri dimineață, slujba va începe la ora opt, urmată, la ora 11 și jumătate, de tradiționala Procesiune de Bobotează, de la Catedrală până în Portul Tomis, unde, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, se va oficia slujba de Sfințire Mare a apei.
La sfârșitul acesteia, IPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, iar acestea vor fi aduse la mal de tinerii care vor sări în apă.
Peste 20.000 de oameni sunt așteptați la slujba de Bobotează de la Constanța.
Pregătiri intense au loc zilele acestea și în satele de pe Valea Gurghiului, unde preotul a început să meargă cu crucea din casă în casă, chiar de luni. Până pe șase ianuarie, preotul trebuie să sfinţească fiecare casă din parohie.
Ce spune tradiția despre Bobotează
În satele de munte de pe Valea Gurghiului, bătăile clopotelor anunță că preotul a pornit să sfințescă casele. Încă de la primele ore sunt luate la pas gospodăriile. Întâlnirea cu preotul durează câteva minute, iar, la final, enoriaşii au grijă să îi dea cât îi lasă inima şi buzunarul.
Sava Daniel, preot: „Înainte de Bobotează este această tradiție, rânduielile spun că în ajunul botezului Domnului să se treacă pe la casele credincioșilor. În zona de munte e mai greu, distanța între case”.
Tradiția spune că oamenii ale căror case au fost sfințite, vor fi ocrotiți.
Enoriaș: „Asta e tradiția. Întodeauna trebuie să vină preotul să sfințească casa, așa e bine, lasă agheasmă, apă sfințită și o ținem peste tot anul. E bună să fie în casă apă sfințită”.
Enoriaș: „E tradiție din moșii și strămoșii noștri. E important, pentru că ești ferit de anumite boli, de fulgere. De tradiție nu ne putem lăsa”.
Enoriaș: „Sperăm să fie un an mai bun și mai bogat. Să fie liniște, să fie pace. Ne rugăm și-l așteptăm cu mult drag în fiecare an”.
Casele trebuie sfințite până pe șase ianuarie, când credincioșii sărbătoresc Botezul Domnului. Este ziua în care se sfințesc apele.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, case, traditie, preoti, boboteaza,
Dată publicare:
03-01-2023 07:39