Pregătirile de Crăciun sunt în toi. Magazinele și site-urile online sunt asaltate de comenzi
Comenzile s-au înmulțit online sau în magazine, pentru că până la Crăciun mai este doar o săptămână.
Carnea, dulciurile sau cozonacii sunt primele pe listă în aceste zile. Cei care nu au timp, cumpără de la tobă și salată beouf, până la sarmale și friptură, gata făcute. Cofetăriile și băcăniile spun că vor închide în curând listele de comenzi.
Într-o carmangerie din București, oamenii au venit cu listele pregătite. Mulți au încercat să cumpere mai devreme produsele pentru sărbători, dar sunt mai cumpătați decât în anii trecuți. Cei care nu vor să gătească de la zero, preferă preparatele gata de pus în cuptor.
Ion Nutache, administrator: „Noua generație de clienți vine mult mai comod din spate și preferă semipreparatele, sarmalele aprope gătite, doar să le încălzească la cuptor 15 minute, încercă tot felul de semi-preparate cu sosuri, rulade. Vânzarea e ca la carte, fiecare vine și își alege, primul venit primul servit, n-am făcut încă liste. Carne și preparate care țin de noi în carmangerie, cârnați rulade avem în permanenț.”
Și în magazinele online cumpărăturile de crăciun au început deja.
Cristian Salceanu, country manager supermarket online: „Cozonaci artizanali, clementine, de asemenea foarte multe sortimente de dulciuri. Au început să se cumpere și produsele gătite, piftia, toba, de la micii producători locali"
Alții s-au înscris pe listele deschise de băcanii, inclusiv pentru preparatele gătite.
Nicu Indreica, administrator băcănie: „Astăzi închidem comenzile prin telefon și online. Avem cerere foarte mare pe carnea de mangaliță, lebăr, cârnați, tobă. Pe 18-19 închidem comenzile și sunt în jur de 70-80 de comenzi care conțin și mâncare gătită. În fiecare an am reușit că la majoritatea produselor să avem până în ultima zi și produse în magazin fară precomandă.”
Pe baza de comenzi au funcționat în aceasta perioadă și cofetăriile. Angajații au muncit zi și noapte pentru a livra toți cozonacii.
Alexandra Romașcanu, cofetărie: „Că și număr de cozonaci, anul acesta depășim 2.000, s-a revenit la comenzile de corporate și asta s-a super resimțit, din nou companiile le trimit angajaților pachete cadou și pentru noi a fost super."
Cele mai multe cofetarii vor închide listele de comenzi la mijlocul acestei săptămâni, dacă nu ajung până atunci la capacitatea maximă.