Prefectul judetului Galati, Emanoil Bocaneanu, retinut pentru trafic de influenta si santaj

×
Codul embed a fost copiat

Prefectul judetului Galati, Emanoil Catalin Bocaneanu, a fost retinut, vineri, fiind acuzat de trafic de influenta, santaj, instigare la folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si abuz in serviciu, potrivit DNA.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Galati il cerceteaza pe Emanoil Catalin Bocaneanu, prefect al judetului Galati, pentru trafic de influenta, in forma continuata, santaj, instigare la infractiunea de folosirea, in orice mod, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, participatie improprie la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, participatie improprie la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

Procurorii l-au retinut pentru 24 de ore pe Emanoil Catalin Bocaneanu si urmeaza sa ceara Tribunalului Galati arestarea preventiva a acestuia pentru 29 de zile. In acelasi dosar mai sunt urmariti penal Tudorel Chirnoaga si Bogdan-Valentin Topala, fiind acuzati de folosirea, in orice mod, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, respectiv complicitate la aceasta infractiune.

Procurorii anticoruptie le-au adus la cunostinta celor doi acuzatiile. Potrivit anchetatorilor, in 1 august, Emanoil Catalin Bocaneanu ar fi amenintat si ar fi facut presiuni asupra unei persoane din conducerea Directiei Judetene pentru Evidenta Persoanei Galati, pentru a o determina sa accepte angajarea in institutie a unei anumite persoane, o prietena a sotiei prefectului.

"Pentru a asigura castigarea concursului de angajare a persoanei respective, inculpatul Bocaneanu Emanoil Catalin l-a determinat pe invinuitul Chirnoaga Tudorel, presedintele comisiei de concurs, sa-i remita acesteia subiectele, prin intermediul invinuitului Topala Bogdan-Valentin, inainte de sustinerea concursului", au scris procurorii in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Procurorii il mai acuza pe Bocaneanu ca, in cursul acestuia an, ar fi facut demersuri astfel incat sa se asigure ca o anumita firma care avea un contract cu Directia Judeteana pentru Evidenta Persoanei Galati va primi contravaloarea contractului, in conditiile in care nu Institutia Prefectului Judetului Galati gestiona fondurile acestei unitati, ci Consiliul Judetean Galati.

"In schimbul demersurilor facute, Bocaneanu Emanoil Catalin a pretins firmei respective montarea unor produse (cada pentru dus, baterie dus), bunuri despre care a solicitat sa nu apara pe devizul de lucrari si a pretins si o suma de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma sa-i primeasca dupa virarea contravalorii contractului in contul firmei executante", au precizat procurorii.

Procurorii Serviciului Teritorial Galati al DNA au facut, joi, perchezitii la sediul Directiei Judetene de Evidenta Populatiei din subordinea Consiliului Judetean Galati si la sediul Prefecturii Galati.

Directia Judeteana de Evidenta Populatiei Galati este condusa de directorul interimar Ileana Schipor, postul de director fiind blocat prin plecarea fostului sef Catalin Emanoil Bocaneanu, care ocupa functia de prefect al judetului Galati, din luna mai a anului 2012.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Noi ajutoare militare pentru Ucraina, votate în congresul SUA. Armamentul e gata să fie livrat
Noi ajutoare militare pentru Ucraina, votate în congresul SUA. Armamentul e gata să fie livrat

Este o zi importantă pentru Ucraina. În Camera Reprezentanților din Congresul american este supus la vot, printre altele, un proiect de lege care ar oferi Kievului o gură de oxigen: ajutoare militare directe.

Vandalul cu târnăcopul din Timișoara a fost reținut. A dat buzna peste o familie din oraș
Vandalul cu târnăcopul din Timișoara a fost reținut. A dat buzna peste o familie din oraș

Un bărbat care a vandalizat cu târnăcopul mașina unei familii din Timișoara, la începutul acestei săptămâni, a fost reținut vineri seară de polițiști.

Eveniment de shopping. „Half is free”, reduceri de 50% la haine făcute de designeri români
Eveniment de shopping. „Half is free”, reduceri de 50% la haine făcute de designeri români

Este cea mai bună zi în care puteți cumpăra haine, pantofi și bijuterii semnate de designeri români.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.