Cazurile din spatele unei dependente care schimba vieti si destine. "Ghinionul cel mai mare e sa apara un castig"
Dependenta de jocuri de noroc este o boala psihica si are nevoie de tratament - avertizeaza specialistii dupa moartea tanarului din Iasi, care s-a sinucis coplesit de aceasta manie.
In spatele fiecarui dependent se ascunde o poveste tragica: oameni care-si pierd familia, casa si chiar viata. Daca pana acum tinerii erau cei care cadeau in capcana aparatelor, in ultimii ani si pensionarii joaca tot ce au si raman pe drumuri.
La 27 de ani, Marian si-a pus capat zilelor pentru ca nu mai reusea sa faca rost de bani pe care sa-i joace la pacanele. Dependenta pe care el o numea "diavolul", in biletul de adio pe care l-a lasat, pusese stapanire pe viata lui. A jucat pana si banii cu care trebuia sa-si inmormanteze fratele, care s-a sinucis tot din pricina jocurilor de noroc. La fel ca el sunt mii de jucatori care ajung sa piarda tot ce au.
La 73 de ani, acest pensionar nu reuseste sa scape de dependenta. Joaca la pacanele de 20 de ani si isi pierde in fiecare luna pensia.
"Am pensie mica, 650, m-am gandit ca poate prind si eu ceva, un jackpot, poate prind un 5-6 milioane, dar nu am prins nimic, totul s-a dus de rapa."
Un alt domn, din Iasi, a reusit sa scape de "boala jocurilor", iar cand trage linie realizeaza ca a pierdut zeci de mii de euro.
"Aparent poate fi o distractie, ghinionul cel mai mare este sa apara si un castig. Pe masura ce castigul este mai mare, cu atat necazul e mai mare. Nimeni, niciodata, nu poate iesi castigator dintr-o sala."
Cand banii se termina, dependentii amaneteaza disperati tot ce gasesc de valoare prin casa.
"Avem un domn care a lasat in amanet o trompeta si a luat 700 de lei si a dat comision 570. Daca tot nu pot sa vand acest produs, eu prefer sa i-l fac cadou, dar sa inceapa sa se lase de pacanele si si-o ia inapoi", spune Eugen Vlad, administratorul unei case de amanet.
Cand jucatorii sunt in stare de orice ca sa faca rost de bani, e semnalul alarmant ca au nevoie de ajutor, spun specialistii. Dependenta de jocuri e considerata o boala psihica si are nevoie de tratament si consiliere. Intrerupe cursul normal al vietii, iar uneori e chiar mai grava decat consumul de droguri.
"Este mirajul acesta al jocurilor de noroc pe care le-au vazut in filmele americane si la care nu au avut acces, exista si aceasta atractie fata de risc, fata de sentimentul de castig", explica Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru.
Dependentii de jocuri de noroc pot gasi ajutor in cele cateva centre de consiliere ale bisericii sau in cabinetele psihiatrilor.