Povestea lui Anton Lucaci, preotul care i-a dat lectii de limba romana Papei Ioan Paul al II-lea
Faceti cunostinta cu un preot dintr-o comuna din Iasi care i-a fost profesor de limba romana Papei Ioan Paul al II-lea. In pregatirea vizitei de la Bucuresti din 1999, sfantul parinte a vrut sa invete cate ceva din graiul nostru.
Cel care i-a stat alaturi timp de o luna a fost monseniorul Anton Lucaci. Jurnalistii de la gandul.info prezinta povestea parintelui, dar si a altor romani remarcabili in campania "Gandeste romaneste!".
"Cu mare bucurie sosesc astazi in Romania, natiune mult draga mie si pe care de multa vreme doream sa o vizitez", a spus papa in limba romana.
Din prima saptamana a lunii aprilie si pana in ajunul vizitei papei, parintele Lucaci a fost primit zilnic de sfantul parinte in apartamentul pontifical.
35 de ore pe care le-au petrecut citind discursuri pregatite pentru vizita din Romania.
"Venind in Romania a spus ca vine sa sarute ranile unui popor si apoi a spus ca i-am vorbit limba careia i-am simtit frumusetea si dulceata. Ce frumos ca un papa sa ne spuna ca a invatat frumusetea si dulceata", a spus Lucaci.
Cu modestie, monseniorul povesteste ca s-a simtit coplesit atunci cand Papa Ioan Paul al II-lea i-a spus ca se lasa in mainile sale.
Se intampla la finalul primei lor discutii despre ce avea sa se intample in Romania. In preajma papei, parintele Lucaci niciodata nu se simtea stingher.
"Avea o umanitate sfanta care te invaluia precum o aura", povesteste preotul.
"I-am spus sa rosteasca mai repede, chiar daca nu intelege. Si el a spus: nu, e important sa intelegi ce spui. Avea remuscarea aceasta - sa nu declameze. El m-a invatat limba sfintilor", a mai spus Lucaci.
Pana pe 1 decembrie, gandul.info va prezenta povestile unor oameni frumosi care, cu demnitate, au dus in lume graiul nostru si nu s-au ferit sa spuna ca sunt romani.
"Noi incercam sa le amintim romanilor ca exista un lucru care ii leaga indiferent cine sunt, unde sunt sau cum gandesc - Limba Romana. Pentru ca, pana la urma, limba ta materna e limba in care gandesti, te rogi sau iubesti", a spus Claudiu Pandaru.
De pe Gandul. info cititorii vor putea descarca de luni si fragmente de literatura romaneasca.