Ponta asigura din nou ca Tratatul ACTA nu va fi ratificat pana cand nu este modificat la Bruxelles
Premierul Victor Ponta a declarat din nou, miercuri, ca Tratatul ACTA nu va fi ratificat pana cand Parlamentul European nu va adopta modificari care sa impiedice afectarea drepturilor la viata privata.
El a reluat declaratia la sediul Bibliotecii Nationale, la RoNewmedia, eveniment dedicat industriei digitale.
In urma cu o saptamana, premierul a afirmat de asemenea ca Tratatul ACTA nu va fi ratificat de Romania la acest moment.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
"Nu-l ratificam pana cand nu vor fi aduse in Parlamentul European modificari care sa asigure, asa cum este corect, protectia drepturilor de proprietate intelectuala, dar nici sa nu atinga drepturile la viata privata. in momentul in care lasi furnizorii de internet sa imi intre in adresa de e-mail, sa imi citeasca mesajele, asa ceva eu unul nu vreau sa mi se intample mie personal si atunci cu atat mai putin sa i se intample oricarui cetatean roman", a spus Ponta.
Negociat de UE, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic si Elvetia, ACTA are rolul de a combate contrafacerea in sens larg, de la medicamente si piese auto la pirateria pe internet.
ACTA a fost tinta unor proteste masive de strada in mai multe state europene si in alte parti ale lumii din cauza prevederilor privind pirateria pe internet. Contestatarii ACTA sustin ca formularile vagi din tratat pot conduce la ingradirea unor drepturi si libertati precum libertatea de expresie, dreptul la viata privata sau libera circulatie a ideilor.
Mai multe state europene contesta acordul si au blocat ratificarea lui pana la clarificarea situatiei.
Comisia Europeana va apela la Curtea de Justitie a UE, cea mai inalta instanta europeana, pentru a determina daca Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) incalca drepturi si libertati fundamentale ale omului.
In luna februarie, Guvernul Ungureanu a anuntat ca Romania va amana procesul de ratificare a acordului ACTA pana cand Curtea Europeana de Justitie se va pronunta pe acest subiect.