Polițiștii ar putea primi sporuri pentru orele suplimentare. Sindicaliștii: ”E praf în ochi”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 07 Martie 2018 07:38
Categorie: Actualitate

Peste 8 mii de poliţişti, la care se adauga alte câteva mii de angajaţi ai Ministerului de Interne - pompieri, jandarmi sau angajaţi ai direcţiilor de permise şi paşapoarte - ar putea primi sporuri salariale dacă fac ore suplimentare.

Promisiunea vine de la ministrul de interne Carmen Dan, care a anunţat că legea va fi schimbată astfel încât orele suplimentare să poată să fie plătite.

"Este praf în ochi", reacţionează însă sindicaliştii din poliţie, care spun că suma va fi de aproximativ 30 de lei pe lună.

După 21 de ani de muncă, un ofiţer judiciarist din cadrul Poliţiei Capitalei povesteşte că şi-a petrecut 70 la sută din acest timp la seviciu. A mers în misiuni, fie zi, fie noapte, şi, spune el, a lucrat ore în şir la dosare, fără să primească însă vreun leu în plus la salariu.

"Volumul de muncă şi ziua de muncă nu îţi ajung fizic şi trebuie să vii şi din timpul liber, automat şi la ore suplimetare. Orele suplimentare nu se plătesc. Şefii vin şi zic datorită numărului mic de oameni spun că nu au cum să ne dea libere şi bani nici atât", explică acesta.

Şi nu este un caz singular. Peste 8.000 de poliţişti din toată ţara adună într-un an foarte multe ore de muncă suplimetare, pentru care nu primesc nici zile libere, nici bani.

"În cazul Ministerului Afacerilor Interne, de multe ori acest timp liber nu a putut fi acordat tocmai din cauza lipsei de personal. De aceea, considerăm necesar introducerea posibilității plății acestor ore suplimentare, atunci când nu se acordă timp liber corespunzător din cauza dinamicii misiunilor și a deficitului de personal", a transmis Carmen Dan.

Concret, ministrul de interne a propus schimbarea legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care spune că poliţiştii nu pot fi plătiţi pentru muncă suplimentară. Adică, munca suplimentară desfăşurată în timpul săptămânii, care nu poate fi compensată cu timp liber, să fie plătită după o perioadă de 60 de zile.

Toodată, ministerul de interne vrea ca măsură să fie aplicată şi în cazul pompierilor sau jandarmilor şi chiar în cazul angajaţilor Direcţiilor de paşapoarte şi permise.

"În cuantum înseamnă aproximativ 50 de lei brut pentru fiecare poliţist pe lună, adică aproximativ 30 de lei net pe lună. ceea ce înseamnă mult prea puţin. În plus, este evident că aceste sute de ore suplimentare nu vor putea fi sub nicio formă contabilizate în realitate”, spune Cosmin Andreica, președintele sincidatului Europol.

Ministerul de interne vrea şi ca jandarmii să primească lefuri echivalente cu ale polițiștilor: aşa că a propus acordarea unui spor de 10 la sută pentru cei din grupele de intervenţie.

Proiectul de lege a fost adoptat marți în comisia de muncă, iar miercuri va fi votat în plenul Camerei Deputaţilor.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ministerul de Interne vrea ca polițiștii să fie plătiți pentru orele suplimentare lucrate
Ministerul de Interne vrea ca polițiștii să fie plătiți pentru orele suplimentare lucrate
VIDEO PROTVPLUS.RO
masina de politie in italia
Badante prinsă în România la un an după ce a fugit cu maşina bătrânilor pe care-i îngrijea
Tinerii din România stau îngrămădiţi în case mici. "Suntem 3 într-o cameră, e greu"
Fiara care a ajuns în România și s-a înmulțit necontrolat. A făcut masacru în Deltă
Experiment terifiant. Cât de uşor se transformă bradul de Crăciun în torţă
Consilieră înjurată de viceprimarul Capitalei, în şedinţă. "O daţi în smardoială"
"Meşterul Manole" din Focşani a îngropat maşina în drumul pe care îl repara
incendii
Incendii aproape identice în București și Botoșani. Zeci de copii, intoxicaţi
Polițiști loviți cu coasa de 2 bărbați. Care a fost motivul conflictului sângeros
Accident în lanț la ieșirea din Cluj-Napoca. Eroarea comisă de un șofer
Incendiu puternic lângă groapa de gunoi a Clujului. 5 case au fost mistuite de flăcări
Bărbat de 30 de ani, urmărit cu focuri de armă. Motivul pentru care a refuzat să oprească
Imagini alarmante pe străzile din Oradea. Cum au fost observați mai mulți tineri