Polițistul absolvent care și-a dat demisia imediat, uluit de dezastrul din sistem

25-10-2019 19:25

În România, în afară de şcoli şi grădiniţe, sunt inclusiv sedii de poliţie în care nu există toalete ori sunt unele insalubre şi funcţionează în spatele curţilor, fără apă şi canalizare.

Este ruşinos, spun chiar agenţii nevoiţi să se descurce prin vecini, în timp ce legea obligă instituţiile publice să respecte norme elementare de igienă.

În Prahova, un tânăr poliţist abia intrat în sistem şi-a dat demisia când a constatat că nu are nici măcar unde să se spele pe mâini în timpul programului.

Cu pereţi scorojiți, instalaţii ruginite şi uşi care nu se închid, multe dintre toaletele posturilor de poliţie sunt un focar de infecţie. Acolo unde sunt.

Poliţist: "Asta este toaleta văzută de afară, asta este interiorul toaletei. A venit o femeie însărcinată şi m-a întrebat dacă poate merge la toaletă şi mi-a picat faţa de ruşine când a trebuit să îi spun că nu sunt condiţii."

George Boran este din Caraș Severin şi abia a terminat şcoala de agenţi de poliţie de la Cluj. A fost repartizat în Prahova la postul de poliţie Ceraşu. Doar că tânărul de 20 de ani, care a trăit în Spania până de curând, a fost indignat de condiţiile de aici. Aşa că şi-a dat demisia, cu toate că va fi nevoit să plătească costurile şcolarizării.

George Boran, agent de poliţie demisionar: "Noi nu aveam o toaletă ca toate persoanele, noi nu aveam apă curentă trebuia să mergem la toaletă aia cu idea că după ce intrăm în ea şi apoi în secţie vom lua toate mirosurile cu noi pe pantofi, deci foarte mizerabile. Unde am făcut practică în Caraș Severin nu aveam bec la baie trebuia să mergem cu lanterna, deci era o ipostază foarte penibilă".

În localitatea Păuleşti din Prahova, agenţii au de ales între toaleta insalubră din spatele curţii postului sau, până la ora 16, pot merge în vecini, la primărie.

Tudor Sandu, primar Păuleşti: "Intră prin spate pe ieşirea de incendiu că sunt două ieşiri şi vin aici la cele două toalete."

Reporter: "Ei nu au?"

Tudor Sandu: "Ei nu au ..vin aici la noi."

De lipsa unor condiţii minime de igienă se plâng şi cetăţenii care merg cu treburi la poliţie.

Localnic: "Dacă te duci acolo ţi-e frică să şi stai pe aia că se duce în jos pe gaura aia."

Tudor Sandu: "Este un lucru penibil ca nu au o toaletă în interiorul clădirii."

Comisar Nicolae Cârlan, lider sindicat SNPPC Prahova: "Noi am semnalat toate forurile superioare legat de situaţia toaletelor. Există vorba asta de ani de zile lasa că merge şi aşa, lasa că se descurcă şi aşa nu este bine."

În faţa acestei situaţii, conducerea Inspectoratului de Poliţie Prahova a transmis că anul acesta a început renovarea a cinci sedii de poliţie. În acelaşi timp, a dispus verficări în ceea ce priveşte toaletele în toate secţiile şi a promis că în funcţie de rezultate va lua măsuri.

Probleme sunt însă în toată ţara. În Iaşi, cele mai multe dintre posturile de poliţie au grupurile sanitare în curte.

Mihai Saraidus, lider de sindicat SNPPC Iaşi: "Posibilităţile de avea toaleta în interior sunt restrânse pentru că o parte dintre ele sunt construite în anii 60 apoi apar alte probleme în unele comune nu există apă curentă şi nu există canalizare."

Potrivit sindicaliştilor din sistem, din cele patru mii de posturi de poliţie din mediul rural - în jur de trei mii au toaleta în curte.


VIDEO PROTVPLUS.RO