”România, știi bine”. Cum luptă Cati, ”salvatoarea viitorului”, pentru educația copiilor defavorizați

Ultima actualizare: 10-12-2019 13:47

Podcast ”România, știi bine”, episodul 25. Cati Ross, o tânără din Brașov, are grijă de viitor cu toată inima ei.

Culege câte un suflet care crește cu prea puțină șansă la educație – sau chiar deloc! – și îl sprijină, îi arată drumul, îi arată unde poate ajunge, îl îndeamnă să viseze lucruri mari.

Cati și comunitatea pe care a strâns-o în jurul ei a reușit deja să salveze copii de pe drumul închis al sărăciei, al abandonului. Câți anume? Chiar și unul singur ar fi un câștig petru lumea noastră, dar Cati nu s-a oprit la un copil salvat. De fapt, îi caută permanent pe următorii copii care au nevoie de educație, de ajutor, de o lumină în viață.

Paula Herlo: Cati a făcut ceea ce cred ar trebuie să facă nu doar statul, ci fiecare care ar vrea să se implice în comunitate. A plecat de la un caz particular, iar acum, găsind cauza problemei, clauza problemei și cauza sărăciei sunt în mare parte legate de educație, și atunci ea s-a dus mai departe. Nu a mai luat atât de mulți copii, când am întâlnit-o ultima dată, la Brașov, era cu șase copii în casă, niciunul al ei, între timp s-a născut Sofia, fetița ei. Nu a mai luat atât de mulți copii, dar lucrează în comunitățile sărace cu ei și le duce o masă caldă. Ea a înțeles că, de fapt, acești copii se pot salva dacă primesc educație și dacă li se arată un orizont. Pentru că acei copii nu ies din satele alea, nu știu cum arată lumea. Ea îi duce în tabere, vara și iarna, îi îmbracă, îi hrănește. Iar când ajunge în sat, n-ai cum să-ți imaginezi câtă bucurie stârnește când coboară din microbuz.

Cristi Leonte: Nu este mai mult decât o problemă a comunității, asta? Nu este o problemă pe care țara întreaga ar trebui să și-o pună?

Paula Herlo: Statistic, 1,4 milioane de copii din România trăiesc în sărăcie. Acești copii sunt doar o mică parte. Ce Cati visează, și eu aș vrea ca noi să o ajutăm, este să cumpere un container utilat. Primăria, după ce a avut acest reportaj, a înțeles de fapt care ar trebuie să fie soluția acolo și i-a oferit o școală închisă, pe care să o renoveze cu ajutorul nostru. O să creeze o cauză pe Facebook de strângere de fonduri. Oamenii aceia chiar își doresc să-și ducă pruncii la școală și nu au nevoie decât de un mic ajutor.

Cristi Leonte: Cati, cum se finanțează toată inima asta mare a ta? Care sunt  nevoile tale de finanțare?

Cati Ross: Am fost copleșită și impresionată de reacția oamenilor, care au spus: "Vreau și eu să o ajut!". Asta înseamnă foarte mult, ca fiecare dintre noi să realizăm că putem să facem și noi ceva. Cred că fiecare om educat, are responsabilittea de a educa pe altcineva. Vrem să facem această căsuță, avem tot pentru asta, dar așteptăm să fie mai frumos afară.

Informații necesare pentru cei care ar dori să o sprijine pe Cati Ross și Asociația Eltera:

https://eltera.org/about/

 

ASOCIATIA ELTERA
IBAN: RO08 RZBR 0000 0600 1910 5175
Raiffeisen Bank – Romania
Swift: RZBRROBU

Paypal: http://paypal.me/elteraorg

Discuția cu Paula Herlo și Cati Ross a fost LIVE pe stirileprotv.ro, pe canalul oficial de Youtube ”România, te iubesc!” și pe paginile de Facebook Știrile Pro TV și ”România, te iubesc!”.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO