Surse: Negocierile dintre PNL și USR PLUS-UDMR s-ar fi blocat din cauza cererilor liberalilor

×
Codul embed a fost copiat

Delegaţiile PNL, USR PLUS şi UDMR s-au întâlnit oficial, sâmbătă, pentru discuțiile privind formarea unei majorităţi parlamentare care să voteze un nou Guvern, alături de împărțirea șefiei celor două camere parlamentare.

Întâlnirea a durat 7 ore, iar cele mai importante aspecte ale negocierilor au vizat 3 direcții: numele viitorului premier și funcțiile din cele două camere parlamentare: Senatul și Camera Deputaților.

Potrivit unor surse, liberalii ar dori să obțină două dintre acestea, respectiv premierul și șefia Camerei Deputaților, însă acestea sunt vizate - de asemenea - și de USR-PLUS, alături de UDMR.

După ce a demisionat din fruntea Guvernului, Ludovic Orban le-a transmis colegilor că își dorește o poziție în stat, din care să își consolideze funcția de președinte PNL. Colegii săi au fost de acord să îl susțină pentru a conduce Camera Deputaților, însă și Dan Barna ar viza acest post.

Din acest motiv, negocierile s-ar fi blocat timp de câteva ore pe acest subiect, care a rămas, deocamdată, nerezolvat.

Citește și
Ce şanse are suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. AUR o susţine, PSD o amână
Ce şanse are suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. AUR o susţine, PSD o amână
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Discuțiile vor continua duminică.

Pe de altă parte, tot sâmbătă, europarlamentarul Dragoș Pîslaru a anunțat pe Facebook că s-a ajuns deja la un acord pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliției USRPLUS-PNL-UDMR.

”Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliției USRPLUS-PNL-UDMR. Și ce capitol fain pentru o revoluție a bunei guvernări - capitolul legat de digitalizare!!! Suntem pe drumul cel bun pentru o Românie orientată spre viitor.” - a scris politicianul de la PLUS.

La rândul său, europarlamentarul USR Cristian Ghinea a anunțat că, în cadrul negocierilor, ”a fost închis capitolul digitalizare”.

Grupul pentru programul de guvernare a închis capitolul Digitalizare. Pentru că secolul... XXI. USR PLUS, PNL și UDMR la aceeași masă. Am stabilit cadrul de lucru, progresăm.
Reformăm România.”
- a anunțat Ghinea.

 

Comunicat de presă comun al PNL, USR-PLUS, UDMR:

 

 

”Echipele de negociere ale PNL, USR-PLUS și UDMR au avut astăzi prima rundă de discuții pentru constituirea noii majorități parlamentare.

A fost convenită structurarea negocierii pe trei paliere, cel politic, cel legat de programul de guvernare și cel privitor la funcționarea majorității parlamentare.

La negocierile politice fiecare formațiune și-a prezentat punctul de vedere referitor la organizarea și funcționarea coaliției.

În ceea ce privește programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia și modul în care se armonizează programele celor trei formațiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole.

Totodată, s-au convenit coordonatele activității comune la nivel parlamentar care stau la baza funcționării majorității.

Liderii celor trei formațiuni și-au afirmat voința de a oferi împreună o formulă de guvernare stabilă României, care să asigure cele mai bune soluții pentru ieșirea din criză și pentru realizarea reformelor de care are nevoie România.

Formațiunile politice vor relua mâine discuțiile, iar informații referitoare la derularea acestora vor fi transmise și în zilele următoare prin comunicate oficiale și comune.

Ludovic Orban, Președintele PNL
Dan Barna, co-președinte USR-PLUS
Dacian Cioloș, co-președinte USR-PLUS
Kelemen Hunor, Președinte UDMR”

Negocieri până luni, când au sunt consultările cu președintele României

 

Cele trei formaţiuni ar trebui să clarifice toate aspectele legate de guvernare până luni, când preşedintele a anunţat consultării cu partidele care au obţinut mandate parlamentare.

La finalul acestor consultări, președintele Klaus Iohannis ar urma să anunţe numele premierului. Apoi, acesta are la dispoziţie 10 zile pentru a merge în Parlament cu o echipă guvernamentală şi cu un program de guvernare.

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR au avut deja, joi, o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru a discuta despre formarea viitoarei coaliţii de guvernământ.

Negocierile se anunţă dificile în condiţiile în care PNL a decis să-l propună pe ministrul de Finanţe Florin Cîţu pentru postul de premier, el fiind agreat în principiu şi de UDMR, în timp ce USR PLUS îl susţine pentru postul de şef al Executivului pe Dacian Cioloş, scrie News.ro.

Un alt posibil punct de divergenţă se anunţă a fi conducerile Camerelor, dorite de fiecare dintre cele trei formaţiuni care vor să colaboreze.

De asemenea, PNL, USR PLUS şi UDMR vor trebui să-şi armonizeze programele de guvernare,

Negocierile ar urma să se desfăşoare pe trei paliere - colaborarea parlamentară, posturile din Guvern şi programul de guvernare - delegaţiile celor trei formaţiuni fiind structurate pe aceste domenii.

În ceea ce priveşte şefia celor două Camere, PNL îl susţine pe Ludovic Orban pentru Camera Deputaţilor, dar şi USR ar vrea ca Dan Barna să fie preşedinte al Camerei Deputaţilor sau, dacă acest lucru nu este posibil, să primească un post de vicepremier, au declarat surse din partid, pentru News.ro. Formaţiunea nu exclude nici şefia Senatului pe care să o preia actualul lider al senatorilor USR Radu Mihail.

Referitor la şefiile Camerei Deputaţilor şi Senatului, cei de la UDMR sunt pregătiţi şi dispuşi să ocupe orice funcţie cheie în viitorul Parlament, au declarat pentru News.ro, surse din partid.

Vorbind despre structura Guvernuluişi împărţirea posturilor, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan declara miercuri că vor fi maximum 18 ministere în viitorul Guvern, iar PNL va propune la negocierile cu USR-PLUS şi UDMR să meargă pe procentele obţinute la alegerile parlamentare şi anume liberalii să aibă 10 sau 11 miniştri, Alianţa să aibă 5-6 miniştri, iar Uniunea să aibă doi miniştri.

Din punctul de vedere al USR PLUS, discuţiile ar trebui să înceapă cu atribuirea postului de premier, alianţa susţinându-l pe Dacian Cioloş. Legat de acest aspect, primarul Timişoarei Dominic Fritz, care face parte din echipa de negociere a USR PLUS pentru formarea noului Guvern, afirmă că premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor nu pot fi de la acelaşi partid, într-un ”parteneriat adevărat”, sugerând astfel că nu agreează varianta în care Florin Cîţu ar fi prim-ministru iar Ludovic Orban preşedinte al Camerei şi că liberalii ar trebui să opteze între cele două funcţii.

Portofoliile pe care la va deţine fiecare partid sunt o potenţială temă de divergenţă, fiecare dorindu-şi ministere-cheie.

USR-PLUS şi-ar dori mai multe ministere, cel puţin unul avizator, opţiunile fiind Finanţe, Justiţie, Dezvoltare sau Fonduri Europene.

UDMR susţine varianta ca premier să fie Florin Cîţu şi doreşte să aibă 2-3 portofolii în noul Executiv.

Pe de altă parte, PNL ar fi dispus să renunţe la portofoliul Justiţie din viitorul Executiv în favoarea USR-PLUS, însă nu şi la Finanţe. De asemenea, alte ministere pe care liberalii le-ar dori sunt Apărare, Externe, Economie, Interne, Dezvoltare şi Transporturi.

PNL ar mai fi dispus să renunţe la Sănătate, dacă Alianţa USR-PLUS vrea neapărat portofoliul pentru Vlad Voiculescu, cât şi la Ministerul Muncii, Ministerul Sportului, Ministerul Educaţiei, Ministerul Agriculturii şi cel al Culturii.

Programul de guvernare al viitorului Cabinet va fi şi el negociat, cele trei formaţiuni trebuind să-şi armonizeze obiectivele din propriile programe.
”Vrem un guvern - şi asta nu este negociabil - care să-şi asume, cu adevărat, nişte reforme profunde în toate domeniile statului. Nu putem să continuăm aşa. (...) Asta trebuie să se reflecte în Programul de guvernare al noului guvern”, a declarat, vineri seară, la Digi 24, primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, membru în echipa de negociere USR PLUS.

La rândul său, UDMR vrea modificarea Planului de Rezilienţă şi Redresare care să includă măsuri pentru dezvoltarea Transilvaniei, în sensul dezvoltării infrastructurii feroviare, rutiere, cât şi dezvoltarea zonei rurale. UDMR va mai insista asupra unor priorităţi privind mediul şi susţinerea fermierilor.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Potrivit rezultatelor anunţate de BEC, la Cameră PSD a obţinut 28,9%, PNL- 25,19%, USR PLUS - 15,37%, AUR - UDMR - 5,74%, 9,08%. La Senat, PSD are 29,32%, PNL- 25,58%, USR PLUS - 15,86%, AUR - 9,17%, UDMR - 5,89%

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Cum va arăta viitorul Parlament al României. AUR va avea 47 de senatori şi deputaţi
Cum va arăta viitorul Parlament al României. AUR va avea 47 de senatori şi deputaţi

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR încep oficial negocierile pentru formarea unei majoritățile parlamentare și a unui Guvern la finalul săptămânii. Între timp, configuraţia noului Parlament a devenit clară. 

Ce şanse are suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. AUR o susţine, PSD o amână
Ce şanse are suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. AUR o susţine, PSD o amână

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR încep oficial negocierile pentru formarea unei majoritățile parlamentare și a unui Guvern la finalul săptămânii. Între timp, configuraţia noului Parlament a devenit clară. 

Cum ar putea arăta Guvernul Cîțu. Cerințele UDMR și USR-PLUS pentru formarea unei majorități parlamentare cu PNL
Cum ar putea arăta Guvernul Cîțu. Cerințele UDMR și USR-PLUS pentru formarea unei majorități parlamentare cu PNL

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR vor începe oficial negocierile pentru formarea unei majoritățile parlamentare și a unui Guvern, la finalul săptămânii. UDMR își dorește 2-3 ministere, în timp ce USR-PLUS nu se mulțumește cu mai puțin de 6 miniștri.

Negocieri pentru un Guvern. Cele două lucruri pe care PNL și USR-PLUS le vor pentru ei
Negocieri pentru un Guvern. Cele două lucruri pe care PNL și USR-PLUS le vor pentru ei

Ca o căsătorie aranjată, în care mirii se străduiesc să se placă - așa arată, deocamdată, coaliția care ar urma să numească Guvernul. Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR s-au așezat la masa discuțiilor.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.