Ploi serioase în toată țara, în următoarele zile. Cum ne afectează ”meteosensibilitatea”


Ultimul update: Joi 11 Aprilie 2019 19:40
Data publicarii: Joi 11 Aprilie 2019 18:26
Categorie: Stiri actuale

Primăvara de anul acesta este plină de toane, iar după o săptămână ploioasă, pregătiţi-vă pentru încă una la fel de neplăcută.

Deşi solul avea nevoie disperată de apă, pentru oameni, lipsa soarelui se traduce în stări de anxietate, episoade depresive şi nervozitate.

Urmează cel puţin 4 zile de ploi serioase în toate zonele ţării. Acest val de precipitaţii este adus de un câmp de presiune care a intrat pe teritoriul ţării noastre din est şi nord-est.

Cel mai tare va ploua în toată partea de sud a ţării, inclusiv sud- est şi sud-vest. Aceste zone nu vor fi ferite nici de furturi cu descărcări electrice.

Cei care vor să meargă la munte trebuie să ştie că va ploua şi acolo, ceea ce înseamnă că stratul de zăpadă se va diminua.

Futunile au început deja în unele zone ale ţării, de exemplu în Drobeta Turnu Severin, unde pe timpul zilei a fost în vigoare un cod gaben de furtuni.

O furtună iscată din senin a adus un strat de câţiva centimetri de grindină în Drobeta Turnu Severin. Gheaţa a afectat lăstarii pomilor, viţa de vie, dar şi verdeţurile din grădinile oamenilor.

Şi în Capitală e toamnă în toată regula. Pe lângă ambuteiajele din trafic şi bălţile de pe trotuare, ploaia şi norii apăsători îşi pun amprenta şi asupra stării de spirit.

Explicaţia este simplă şi are un nume „meteosensibilitate". Fără lumină, corpul secretă mai multă melatonină, adică hormonul somnului, în loc de serotonină care ar trebui să ne dea pofta de viaţă. Pentru unii, această stare se suprapune şi cu astenia de primăvară, iar rezultatul este şi mai agresiv.

Bogdana Bursuc, psiholog: "Se intersectează efectele, dormim mai prost, ne trezim obosiţi, ne concentrăm mai greu, suntem mai irascibili, suntem mai nervoşi, nu avem energie să interacţionăm cu oamenii. O stare de slăbiciune care este însoţită de o stare emoţională."

Contrar aşteptărilor, ca să scăpăm de aceste stări de disconfort, soluţia nu este să stăm închişi în casă sau în birou toată ziua. Psihologii ne sfătuiesc că atunci când avem o mică pauză, să ieşim afară şi să înfruntăm realitatea, să ne continuăm programul ca şi cum afară ar fi soare.

Totuşi, ploaia din aceste două săptămâni este un ajutor imens pentru agricultură. Meteorologii anunţaseră de luna trecută că ne confruntăm cu secetă în multe zone din ţară.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Avertizare meteo specială pentru Capitală. Ce se întâmplă până luni
VIDEO PROTVPLUS.RO