Plajele din mai multe stațiuni vor fi refăcute. Lucrările de consolidare nu vizează și epava din Costinești
Litoralul românesc va câștiga noi hectare de nisip în ultima etapă de extindere a țărmului la Marea Neagră.
Cap Aurora, Saturn, și Jupiter, zone în care plajele nu au existat niciodată natural sau au fost înghițite de apă, vor fi refăcute. Și Costineștiul câștigă 16 hectare, iar zonele periculoase vor dispărea. Din păcate, aceste proiecte nu includ și simbolul stațiunii, epava care se degradează progresiv.
Aproape 80 de milioane de euro vor schimba stațiunea Tineretului care se va lăuda peste trei ani cu 25 de hectare de plajă. Noile fâșii de pământ vor fi late de 100 de metri și vor include cinci diguri, dar și o plajă submersă care se va adânci lin la fiecare 42 de metri.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Nisipul fin va fi adus din largul stațiunii Mamaia, iar până la Costinești, adică pe o distanță de 60 de kilometri, pompele de extracție îl vor trimite printr-o tubulatură la punctele de lucru.
Din păcate, lucrările de consolidare și reamenajare nu includ și celebra epavă Evangelia, unul dintre simbolurile Costineștiului.
Digul de nord va avea o lungime de aproape 400 de metri și va trece la mică distanță de celebra navă eșuată aici acum 55 de ani. Statul român nu s-a implicat însă niciodată pentru salvarea şi conservarea navei.
Dorin Jeanu, primar Costinești: „Din păcate nu avem niciun răspuns pentru epavă, am văzut în mass-media o interpelare în Parlament. Poate vor veni cu un proiect și nu cred că se va mai putea consolida, dar măcar să securizăm cumva și poate ne mai bucurăm câțiva ani de ea”.
Reporter: Nici până în ziua de azi nu ați aflat de cine aparține această epavă?
Dorin Jeanu, primar Costinești: „Nu aparține de nimeni. E a statului, dar nu e repartizată la nicio instituție”.
Și zonele înguste, unde plaja are doar câțiva metri sau a fost acoperită de apă, vor fi refăcute.
Marius Stamat, manager firmă constructoare: „Greutatea lucrului în această zonă e dată de fundurile relativ mici ale mării”.
Odată ce lucrările de înnisipare se vor finaliza vor dispărea din Costinești și aceste zone periculoase. Aici, spre exemplu, de 11 ani faleza se prăbușește puțin câte puțin, iar accesul turiștilor era strict interzis pentru că zona era considerată periculoasă.
Nicu Serafim, șef salvamari Costinești: „Sunt alte gropi, alte provocări. Plaja asta noi o cunoșteam. Sunt foarte puține zone unde se intră lin în apă”.
O față nouă vor primi și stațiunile din sudul litoralului. Olimp, Jupiter-Neptun, și Venus-Aurora.
Anca Nedea, proprietar hotel Cap Aurora: „Aceste plaje au fost construite artificial pe vremea comunismului, îndiguirile au fost făcute atunci, de atunci ele s-au degradat și erodat masiv”.
În sudul litoralului, lucrările de protecție costieră vor costa 192 de milioane de euro.