Piața restaurantelor, în creștere. Tot mai mulți români mănâncă în oraș zilnic

×
Codul embed a fost copiat

Piața restaurantelor a cunoscut o dezvoltare uriașă în ultimii ani. În fiecare zi se deschid câteva localuri noi.

Doar în București sunt peste 4.000 la această oră. Cu aceeași viteză se și închid însă astfel de afaceri. Mulți investitori dau faliment în primele luni în mare parte din cauza lipsei personalului calificat, dar și pentru că nu știu cum să se implice.

Românii lasă din ce în ce mai mulți bani în restaurante. Tinerii, în general, sunt cei care mănâncă mai mult în oraș. Mulți, chiar în fiecare zi.

Reporter: „De câte ori pe săptămână sau pe lună mănânci în oraș?”

Tânără: „Cred că în fiecare zi. Mi se pare mai practic, sincer. Eu nu prea gătesc, cam niciodată."

Datele de la statistică arată că, în 2017, românii au cheltuit în localuri de două ori mai mult decât în urmă cu cinci ani.

Citește și
jefuiti club
Turiști străini, jefuiți în Centrul Vechi după ce erau amețiți cu alcool și de animatoare

2012 - 6,3 miliarde de lei
2013 - 7,7 miliarde de lei
2014 - 8,8 miliarde de lei
2015 - 9,7 miliarde de lei
2016 - 11,4 miliarde de lei
2017 - 12,4 Miliarde de lei

Reporter: „Cam cât lăsați lunar la un restaurant?”

Tănâr: „Undeva între 30 și 50 de lei pe zi, cam așa. Ori 20 de zile lucrătoare. N-ai alte posibilități, din cauza serviciului, la orele prânzului."

Piața restaurantelor a explodat în ultimii ani. Concurența este acerbă și nu toate afacerile au rezistat. Unii dau faliment încă din primele luni.

Daniela Cășuneanu, proprietar restaurant: „În primele șase luni vii cu bani de acasă. În primul rând trebuie să ai personalul potrivit, ca să poți să îți susții businessul. Eu fac de toate, atât partea administrativă, cât și partea de relaționare cu oaspeții noștri. Fac băuturi, cockteiluri, în bucătărie la fel. Niciuna dintre rețetele pe care le avem, nu îmi sunt străine.”

Dănuț Trandafir, administrator restaurante: „Dacă treci de luna a treia, a patra, a șasea, poți să rămâi cu restaurantul în picioare. Ce greșeli se pot face, să crezi că te poți îmbogăți așa, cât ai bate din palme. Asta e o eroare, pentru că concurența e foarte mare, salariile au crescut. ”

Dragoș Petrescu, secretar general Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor: „Industria de ospitalități este o industrie foarte dinamică. În fiecare zi se închid între 5 și 10 restaurante și se deschid alte 5-10 restaurante. La nivelul Bucureștiului avem mai bine de 4000 de restaurante, în total. Avem de aface cu 36.000 de unități.”

O cafenea din centrul istoric al Brașovului a rezistat doar trei ani. A fost gândită să ofere și o experiență culturală.

Ionuț Tata, fostul administrator al cafenelei: „Clienții și turiștii intrau și cereau anumite tipuri de produse la care se așteptau: sarmale, mici, grătar, lucruri de genul asta. Turiștii polarizează foarte mult Centrul Istoric, Piața Sfatului, unde caută să consume produse și servicii din clișeul turistic.”

Proprietarii trebuie să fie atenți și la gusturile clienților.

Daniela Cășuneanu, proprietar restaurant: „Oamenii încep să mănânce mâncare bună, de calitate. Preferă să dea puțin mai mult, dar știu că mănâncă un lucru bun și gătit ca acasă și gustos."

Jumătate dintre românii chestionați de Hospitality Culture Institute pentru un studiu cheltuiesc între 30 și 50 de lei pentru fiecare ieșire la restaurant.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Cum s-au transformat șurele din sate în pensiuni cu poveşti incredibile. Preţul unei nopţi
Cum s-au transformat șurele din sate în pensiuni cu poveşti incredibile. Preţul unei nopţi

Vă mai amintiți șurele din sate, în care oamenii țineau animalele și fânul? În unele zone clădirile vechi au fost renovate şi transformate în localuri şi pensiuni profitabile.

Turiști străini, jefuiți în Centrul Vechi după ce erau amețiți cu alcool și de animatoare
Turiști străini, jefuiți în Centrul Vechi după ce erau amețiți cu alcool și de animatoare

Trei indivizi din Capitală, patronii unor localuri din Centrul Vechi, sunt bănuiţi de poliţişti că îşi făcuseră un obicei din a jefui clienţii străini.

Barurile în spațiile dărăpănate, tot mai căutate:
Barurile în spațiile dărăpănate, tot mai căutate: "E genul nostru, așa, tineresc"

Un nou concept în materie de baruri îşi face loc şi la noi în ţară. Este vorba despre "ruin pub-uri" - adică localuri construite în spaţii dărăpănate, multe dintre ele salvate de la demolare.

Românii fără copii, răsfățați cu localuri și cazări exclusiv adulților. Afacerile prosperă
Românii fără copii, răsfățați cu localuri și cazări exclusiv adulților. Afacerile prosperă

Românii încep să îşi dorească vacanțe fără copii, iar hotelierii încurajează asta. Spun că aşa au clienţi, în urma cărora camerele rămân mult mai curate, aşa că investiţiile în renovări sunt mai mici, iar profitul mai mare.

Sute de localuri din țară nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu nici în 2018
Sute de localuri din țară nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu nici în 2018

Din aproape 1.200 de cluburi şi discoteci care funcţionează la nivel naţional, 280 nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu, anunță News.ro, citând Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.